Читај ми!

ЕК најавила мере против Приштине: Суспензија фондова, политичких контаката и рада тела у оквиру ССП-а

Замрзавање рада тела у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању, суспендовање европских фондова за КиМ и обустављање политичких контаката са властима у Приштини, мере су које ће ЕК ове недеље формално предложити против власти у Приштини, изјавио је у Бриселу челник Европске комисије Јан Герт Копман.

Европска комисија ће ове недеље формално предложити листу мера против власти у Приштини због непоштовања захтева за деескалацију на северу Косова, изјавио је у Бриселу челник Европске комисије Јан Герт Копман.

Најављене мере укључују замрзавање рада тела у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању, суспендовање европских фондова за КиМ и обустављање политичких контаката са властима у Приштини.

"Суспендоваћемо планирање фондова за Косово, а предлози Приштине у оквиру финансијског оквира за Западни Балкан неће бити обрађивани. Текућа подршка кроз процес јавних набавки и потписивање уговора такође ће бити обустављени", изјавио је Копман, директор за проширење у Европској комисији, говорећи у одбору за спољну политику Европског парламента заједно са представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком.

Политички контакти и састанци на високом нивоу са представницима Приштине такође ће бити суспендовани, рекао је Копман.

Нагласио је да има "врло мало знакова" деескалације на страни власти у Приштини и да је Европска комисија "врло забринута" због ризика од ширења сукоба.

Ове мере треба разумети као привремене и реверзибилне одлуке, које зависе од конкретних потеза ка деескалацији приштинских власти, како би се обезбедио повратак дијалогу, рекао је Копман.

Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ најавио је раније да ће ЕУ предузети нове политичке и финансијске мере, усмерене против Приштине, ако не дође до смиривања ситуације на северу Косова и Метохије.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије