Читај ми!

Девети дан расправе о неповерењу Гашићу – Брнабић: Тему смо максимално претресли

Посланици Скупштине Србије завршили су данашњу расправу о предлогу за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу који је поднела група опозиционих посланика. Премијера Ана Брнабић више пута је за говорницом поменула да је до данашње, девете расправе о неповерењу Гашићу, много пута чула исте агрументе које је оценила као неутемељене. Претходно су посланици искористили своје право да поставе питања представницима извршне власти.

Завршена седница, наставак у четвртак

Посланици Скупштине Србије завршили су рад за данас, а расправу о предлогу за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу наставиће у четвртак у 10 часова.

Брнабић: Тему смо максимално претресли, на опозицији је да ли ће још да траје

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Скупштини Србије да је тема одговорности за два масовна убиства у Србији претресена максимално, али да је на опозицији да расправа траје и даље ако то жели, иако се и данас видело да су трагедију поменули једном за разлику од, како је додала, Јовањице, Миленијум групе, Небојше Човића...

Брнабић је током скупштинске расправе о захтеву опозиције за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу одговарајући на критике опозиције рекла да је највећа мрља на лицу Србије та када је 2000. године 450.000 породица остало без хлеба на столу.

"Ако желите да о свему осталом причамо у круг ради ваше сопствене промоције можемо. Мислим да смо ову тему претресли максимално, да немамо грађанима да кажемо ништа ново, на вама је уколико желите да ово траје", рекла је Брнабић. 

Она је подсетила да се девети дан разговара о овој теми – шта је могло или није да се уради да би се избегла масовна убиства.

"У скупштинској сали сам више него одређени посланици који су тражили ову седницу без обзира на свакодневе обавезе које морам да обављам у интересу грађана али то је моје поштовање према њима”, рекла је Брнабић и нагласила да сматра да то што се оволико дуго прича о само једној тачки дневог реда, односно о свим другим темама под том темом, прелази меру демократског понашања у једној демократској земљи. 

Председница Владе рекла је да жели да одговори на то што је и данас уместо о теми причано и о томе да се Србија распада и подсетила да је у четвртак објавила да је Србија победила за одржавање Експо 2027. и да је победила и САД, Тајланд, Аргентину и да је за то добила честитке из целог света.

"Толико се ето, распада", рекла је Брнабић и подсетила да и данас председник Србије отвара фабрику Хансгрохе у Ваљеву, инвеситицију вреду 85 милиона евра, која ће запошљавати 1.000 људи, да ће Ваљево до краја године добити брзу саобраћајницу и бити повезано са аутопутем.

"Сутра на Видовдан отварамо пројекат који се деценијама обећава - транспортно важан за читаву земљу, обилазницу око Београда”, рекла је Брнабић и додала да је то пример "колико се у Србији све распада и ништа не функционише".

Додала је да се чуло и то да они брукају Србију и то управо од човека који је једини Србин који је догурао до ЦИА, али не као стручњак већ као главноосумњичени у афери столећа у САД.

"Ако тај човек, без обзира на све што је радио, није обрукао Србију, не знам ко може да брука Србију конкуренција је огромна", рекла је она и изразила жаљење што је опозицији важније и то шта неко мисли о Србији, а не грађани Србије.

"Највећа мрља у Србији до сада од 2000. године је 450.000 радних места без којих смо остали док сте водили Србију. 450.000 породица оставити без хлеба је највеца брука који смо имали икада”, рекла је она. Брнабић је говорила и о, како је рекла неистинама изреченим на њен рачун а везано за њену наводну изјаву да неће бити смене РЕМ-а и нагласила да то није у ингеренцији Владе Србије, да влада не може да смени РЕМ па га ни не смењује.

"Можда се у ваше време РЕМ, верујем, бирао на општинском одбору странке. Kод нас они који то треба да раде по закону а смењују они који имају ингеренције за то”, рекла је Брнабић.

Такође председница владе, подсетила је да није рекла да систем функционише сјајно и да нема проблема јер сваки систем може да закаже и закаже и у Србији и у било којој другој земљи на свету у било ком треутку јер га чине људи.

"Заказивао је и зато смо увели електронску управу, електонско издавање грађевиснких дозовла, чиме се боримо и против корупције", рекла је она и посетила да је Србија некада била друга од позади по времену издавања дозвола, а данас је у првих 10 и то је најмање коруптиван процес.

"Толико о томе како ми радимо", рекла је она и изразила жаљење и због оптужби на рачун Милице Пејовић Милованчевић која је на челу Института за ментално здравље, због монструма из Рибникара.

"Не могу више да се расправљам, наставите, верујем у све грађане Србије да виде шта радимо и шта радите ви и да ће видети то што нападате ту жену", рекла је Брнабић и подсетила да монструми, за које опозиција каже да постоје јер нешто не штима у систему, постоје и у Норвешкој и САД и Белгији и Шпанији и Русији и у Србији 2002. 2007. и 2013.

На тему Јовањице рекла је - не зна како може да се каже да штите некога ко је провео четири године у притвору и када је Јовањица била затворена.

Опширније Краће

Брнабић: Александар Вучић учинио све да се сачува KиМ и одбране Срби

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да су председник Србије Александар Вучић и влада учинили све како би сачували Kосово и Метохију и одбранили Србе на том простору.

"Они који су претеча ваше странке су учинили све што су могли да нестане све српско на KиМ. И прстом нису мрднули када се догодио погром 2004. године, када су тадашњи представници власти тада из својих кабинета гледали како се пале српске цркве и манастири, етнички чисте села на KиМ и како нестаје српска баштина", рекла је Брнабић за скупштинском говорницом одговарајући на питање посланику ПОKС-а Душану Радосављевићу.

Брнабићева је додала и да представници тадашњих државних органа нису учинили ништа 2008. године када је Приштина једнострано прогласила противправну независност.

"Ти са којима данас делите странке и покрете су када је Приштина прогласила независност издали једно саопштење за штампу. Нама нешто спочитавате. Ви чије колеге траже да се укине право Србима на KиМ да их Српска листа представља", рекла је Брнабић.

Опширније Краће

Народни посланик СНС-а, Миодраг Линта поставио је питања премијерки Ани Брнабић и министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николи Селаковићу о плановима владе за решавање стамбеног проблема избеглих са подручја Хрватске и БиХ, као и бораца и ратних војних инвалида и о признавању радног стажа крајишким борцима.

Народни посланик Савеза војвођанских Мађара Акош Ујхељи рекао је да његова посланичка група од самог почетка подржава програм "Чиста Србија," јер је тај програм заснован на повећаној потреби за повећаном еколошком заштитом вода и земље и поставио питање Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре о темпу извођења радова на канализационој мрежи у насељима Бајмок и Чантавир у оквиру тог програма. 

Народна посланица СПС-а Весна Ивковић поставила је питање министарки здравља Даници Грујичић да ли постоје планови тог министарства за изградњу Завода јавног здравља у Смедереву. 

Представници Двери, посланичке групе Српска странка Заветници, као и групе НАДА - НОВИ ДСС - ПОКС имали су питања у вези са КиМ. 

Расправа о Предлогу за гласање о неповерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу почела је у четвртак, 15. јуна, када је предлог образложио шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић. 

Премијерка Ана Брнабић која је присуствовала расправи тада је рекла да неће предложити смену министра Гашића, јер је радио озбиљно и посвећено, као и да нема одговорности за трагедије које су се догодиле. 

Скупштина је претходно завршила расправу о извештају РЕМ-а, као и о Предлогу за формирање анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности које су довеле до масовних убистава у Србији.

На дневни ред актуелне седнице је по хитном поступку, прошле недеље, уврштена и тачка која се односи на разрешење министра привреде Радета Басте.

среда, 06. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара