Читај ми!

Посланици расправљали о смени министра Гашића, наставак седнице у среду

Из трећег покушаја обезбеђен је кворум за почетак седнице Скупштине, на чијем је дневном реду је био предлог дела опозиције за изгласавање неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу. Премијерка Ана Брнабић је рекла да неће предложити смену Гашића јер он, како каже, нема никакву личну одговорност за трагедије које су се догодиле. Наставак расправе у среду, 21. јуна, у 10 часова.

Наставак расправе о гласању неповерењу Гашићу у среду

Посланици Скупштине Србије завршили су рад за данас, а расправу о изгласавању неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу наставиће у среду, 21. јуна, у 10 часова.

Гашић: Историјски резултат, предато 94.000 комада оружја

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић изјавио је да је полиција постигла историјске резултате у акцији враћања оружја и да је до синоћ у 19.00 сати враћено 94.000 комада оружја и 3,2 милиона комада муниције.

"МУП ради ревносно свој посао и када је контрола оружја и стрељана у питању нису направили ниједну грешку. И ја стојим иза њих", рекао Гашић 

Он је посланицима опозиције рекао да они, због посланичког имунитета могу да му кажу шта желе, али да би он највише волео да због тога може да их тужи и питао их је које су они мере предузели када је 2003. убијен премијер Зоран Ђинђић.

Како је рекао, деца могу да буду у стрељанама, у присуству родитеља, па је тако и дечак који је извршио масовно убиство у ОШ "Владислав Рибникар" могао да улази у стрељану.

"Да ли мислите да можемо да по свим стрељанама у Србији поставимо поллицајце? Дечак је узео пиштољ из сефа свог оца", констатовао је Гашић. 

Одбацио је и оптужбе опозиционих посланика да намештају тендере за куповину униформи за полицију.

"Задњих седам месеци једини преко којих могу да се купују униформе су Јумко и СДПР, за разлику од вашег времена када су се фаворизовале стране фирме", рекао је Гашић.

Опширније Краће

Брнабић: Власт не бежи од избора

"У Србији на власт не може да се дође тако што се прави насиље на улицама, већ само и искључиво изборима”, предочила је премијерка Ана Брнабић и нагласила да власт не бежи од избора.

Брнабић је, говорећи о случају “Јовањица”, подсетила да је “Тужилаштво навело да не постоје основи сумње да су Андреј и Александар Вучић извршили било које кривично дело за које се гоњење предузима по службеној дужности”.

Реагујући на опаску шефа посланичке групе Народне странке Мирослава Алексића да власт брани Предрага Колувију, премијерка је рекла да је Колувија био у затвору од новембра 2019. до септембра 2021. године.

“Ето толико га бранимо”, закључила је Брнабић.

Опширније Краће

Гашић: Породица С. Глигоријевић да дође и види снимке, нема случаја Дољевац

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић поново је позвао породицу погинуле Станике Глигоријевић да дођу и прегледају снимке несреће са наплатне рампе Дољевац и додао да могу да поведу и адвоката.

"Иако је све завршено, судски процес је готов и човек је правоснажно осуђен због те несреће, могу да погледају снимке са све четири надзорне камере на тој рампи.  Позивам их да дођу и са адвокатом. Немам ништа против ни да вештаче тај снимак, само да једном ставимо тачку на ту причу од два минута",  рекао је Гашић у скупштини Србије.

Током скупштинске расправе о иницијативи групе посланика опозиције за његову смену, Гашић је рекао да не постоји случај "Дољевац и два минута снимка", као ни "Јовањица" или "хеликоптер", већ да су то, како је рекао, лажне приче и још један покушај опозиције да исфабрикује афере према препоруци њихових страних саветника.  

Опширније Краће

Алексић: Нема бежања од одговорности

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да су трагедије које су задесиле земљу, два масовна убиства, "наставак неодговорне политике власти која не подразумева превенцију, већ репресију".

Навео је да је један од захтева протеста “Србија против насиља” институционална одговорност, што значи да они који управљају државом имају највећу одговорност, а када су у питању два масовна убиства у Србији то су Братислав Гашић, директор БИА Александар Вулин и бивши министар просвете Бранко Ружић.

Једини човек који је показао свест је, како је рекао, бивши министар просвете Бранко Ружић који је поднео оставку после масовног убиства у Основној школи "Владислав Рибникар“.

"Не можете побећи од одговорности после 11 година владавине и још више, не само владавине, него апсолутне власти", поручио је Алексић.

Рекао је и да су прогону изложени инспектори који су открили производњу марихуане на "Јовањици“, а да челници режима бране власника тог имања Предрага Колувију.

Опширније Краће

Брнабић: Нећу предложити смену Гашића

Премијерка Ана Брнабић је рекла да неће предложити смену министра унутрашњих послова Братислава Гашића јер он, како каже, нема никакву личну одговорност за трагедије које су се догодиле.

Радио је озбиљно и одговорно, полиција је поступала ефикасно и брзо након злочина, навела је премијерка.

"Нисам за смену Гашића, али можете да добијете оставку читаве владе, након тога иду избори. За њих смо увек спремни, рачунајте на то да имате моју оставку. Ја сматрам да је важно да се легитимитет потврди на изборима, а можда ће се људи одлучити да гласају за вас да би плата полицајца поново била 41.000 динара, а медицинске сестре 37.000 динара", рекла је премијерка.

Она је додала да су избори једини начин да се дође на власт у Србији.

"Ми долазимо у Скупштину када год ви затражите. Ја сам овде пети пут, упркос свему што се дешавало. Гласамо за дневни ред који ви хоћете. Нећемо насиље, мислимо да у демократском друштву мора да се разговара и да насиље не може да донесе ништа добро, а свакако не на власт. У Србији се на власт долази само изборима", нагласила је Брнабићева.

Фото: Танјуг/Влада Србије/ Пеђа Вучковић

Брнабићева: Која је лична одговорност министра Гашића

Премијерка Ана Брнабић упитала је током расправе која је лична одговорност министра Гашића.

Она је поручила опозицији да ова седница не би ни била одржана да владајућа коалиција није најпре гласала за дневни ред седнице, а потом и обезбедила кворум за рад.

“Овај кворум на најбољи начин је показао колико вам је заиста стало да разговарамо о овим стварима. Захтев за Гашићеву смену је један од ваших основних захтева овде, као и на протесту, па да ли је онда могуће да два дана ви као организатори протеста не можете да се прикупите да имате кворум да се о томе разговара”, упитала је Брнабић.

Премијерка је указала да то показује непоштовање према тим људима који сваки дан шетају и протестују, али и према институцијама. Брнабић је казала да је пажљиво записивала све што је Алексић говорио 38 минута и да ни у једном тренутку није чула шта је тачно Гашићева одговорност.

“Једино ако мислите да ухапсимо све превентивно па онда више неће бити ниједног злочина, сви ће бити у затвору. Такву врсту демократије, слободног друштва и владавине права ће грађани морати да сачекају када ви дођете на власт, па да као 2009. године преко ноћи политички смените све судије и поставите своје тужиоце”, рекла је Брнабић.

Брнабић је поручила и да није реално да се захтеви са протеста против насиља испуњавају на улици, те је рекла и да посланици који их испостављају треба да дођу на посао у скупштину где о томе треба да се разговара.

После неколико упозорења, председник парламента Владимир Орлић је изрекао опомену Александру Јовановићу Ћути, који је добацивао током премијеркиног говора.

Опширније Краће

Почела расправа о Гашићу

Почела расправа о предлогу дела опозиције за изгласавање неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу. Расправи присуствује премијерка Ана Брнабић и министар Гашић.

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић образложио је предлог који је део опозиције поднео.

Алексић је тражио смену министра унутрашњих послова и шефа БИА и рекао да кривица и одговорност није исто.

"Данас имамо такву ситуацију да се глумци и професори, здравствени радници таргетирају, свако ко подржи протесте „Србија против насиља“ се таргетира", каже Алексић и додаје да је Бранко Ружић показао да има моралну одговорност тиме што је поднео оставку.

Док је говорио Алексић посланици су држали транспаренте са поруком "Нисте сами" упућени Србима са КиМ, као и фотографије глумаца који су подржали протесте "Србија против насиља".

Фото: Фонет/Александар Барда

Честитке Милици Ђурђевић Стаменковски на рођењу синова

Посланици честитали Милици Ђурђевић Стаменковски рођење синова. 

Честиткама се придружио и председник Скупштине Владимир Орлић речима "нека су деца жива и здрава".

Опширније Краће

Обезбеђен кворум, седница почела посланичким питањима

Посланици Скупштине Србије започели су рад постављањем посланичких питања, пошто се у сали, након одлагања седнице због недостатка кворума, појавило 167 посланика.

“Је л’ сте се макар захвалили посланицима већине?”, упитао је председник Скупштине Србије Владимир Орлић, на почетку рада.

На дневном реду је предлог за гласање о неповерењу министру Гашићу, а очекује се и присуство премијерке Ане Брнабић.

Опширније Краће

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић одложио је почетак седнице која је била заказана у 10 часова за један сат због недостатка кворума. У сали је било 66 посланика, односно није их било 84 колико је неопходно за почетак расправе. После паузе од сат времена у сали је било 167 посланика и обезбеђен је кворум за рад.

Орлић је и јуче одложио расправу о Гашићевој смени, најпре за један сат, а онда и за данас, такође због недостатка кворума. Седницу Народне скупштине тражила је опозиција, њих 84, а 61 посланик опозиције је тражио Гашићеву смену.

Он је рекао да је посланика опозиције још мање него што их је било јуче.

"Изгледа нећу имати избора него да ја молим већину да обезбеди колико је потребно посланика за кворум, јер вас не може да се скупи ни педесетак, чак ни онолико колико сте имали потписа за ову тачку. Изванредан сте однос показали према Народној скупштини и према грађанима ове земље", рекао је Орлић.

Седницу на којој треба да се расправља о изгласавању неповерења Гашићу тражила је опозиција, а овлашћени предлагач је шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић.

Смена Братислава Гашића један је од захтева протеста "Србија против насиља".

среда, 06. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара