Читај ми!

Срби и даље протестују на северу КиМ, Приштина одбија да испуни захтеве међународне заједнице

Срби су и данас протестовали испред зграда општина у Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку. Већ 16 дана траже повлачење албанских градоначелника и косовске полиције и пуштање ухапшених Срба. Међународни изасланици од Приштине захтевају да изведе полицију из општина, да омогући ванредне изборе и врати се дијалогу. Из Приштине нема одговора.

Ни две недеље од заузимања општина на KиМ нема видљивог напретка ситуације: Срби су на барикадама - Приштина не испуњава захтеве међународне заједнице.

"Ми смо решени за мир и за деескалацију ових сукоба али као што видите школе су нам ограђене жицом, наша деца, наши матуранти су на улици у овако ванредним околностима пролсавили своје вече, свој матурски дан. Данас је викенд али у великом броју грађани су се окупили да мирно, демократски искажу своје незадовољство једностраним акцијама Приштине", рекао је Драгиша Миловић, бивши председник Општине Звечан.

Додатне притиске на Аљбина Kуритја и коначно испуњавање свега што је договорено очекује и Београд.

"Очекујемо велику дипломатску активност, а пре свега надам се да ће се завршити тај притисак на Kуритија, односно да ће се стабилизовати ситуација на KиМ јер без тога нема мира и стабилности и кад већ причамо о свему томе мени је жао да у свим овим политичким дешавањима и унутар земље и покушају злоупотребе ове трагедије у политичке сврхе нико се не бави питањем Kосова", навео је Ивица Дачић, министар спољних послова.

"Обавеза Владе Kосова је да испоштује споразум онако како је договорено. Једино управљачки тим састављен од Срба са KиМ може да предлаже нацрт статута Заједнице српских општина", навео је Далибор Јевтић, председник Општине Штрпце.

У међувремену, говорећи на прослави дана Призренске лиге, удружења за одбрану права албанског народа, премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти рекао је да ће очувати њене тековине.

"Лојални Лиги, можемо напредовати на нашем путу ка политичком јачању наших држава, заједно са нашим америчким и европским савезницима", навео је Аљбин Курти.

Директор Канцеларије за KиМ одговара: Kуртија треба да инспирише Резолуција 1244, а не Призренска лига.

"Резолуција 1244, која је такође донета на данашњи дан, јесте обавезујући међународно-правни документ који се тиче Kосова и Метохије и, ако је већ љубитељ годишњица и историје, Kурти не треба да се враћа у давну прошлост, већ инспирацију и основ за политичко деловање треба да тражи управо у том документу Савета безбедности УН", навео је Петковић.

Срби и дванаести дан протестују испред општинских зграда у три северне општине и траже повлачење албанских градоначелника и специјалне полиције и ослобађање ухапшених Срба.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво