Читај ми!

Курти: Прво договор о принципима па онда нацрт Статута ЗСО

Премијер у Приштини Аљбин Курти најавио је да ће конкретизовати своју визију нацрта статута Заједнице општина са српском већином уколико постоји начелна усклађеност њених стубова, односно када се постигне договор о принципима статута.

Аљбин Курти је одговарао на питања посланика у вези са формирањем ЗСО на седници скупштине у Приштини.

"Дакле, када се у принципу сложимо, укључујући и стубове које сам навео у принципима, онда можемо слободно продубити текст. Али не можемо да пишемо алтернативне текстове између којих се може наћи аритметички просек, а да се једном у принципу не договоримо", рекао је Курти.

Поновио је неслагање са нацртом статута ЗСО, који је саставио управљачки тим и истакао да је његова визија статута заснована на хрватском моделу за националне мањине.

"Моја влада се није сложила са нацртом управљачког тима јер је он по садржају и форми имитирао Републику Српску у Босни и Херцеговини. Сходно томе, предложио сам нацрт визије за спровођење члана седам основног споразума и у вези са чланом 10, за шта нисам добио одобрење прво друге стране, а потом и званичног Брисела, који ово питање и даље сматра отвореним... Од сада можемо да разговарамо у оквиру бриселског дијалога о примени члана седам споразума према мојој визији представљеној у Бриселу, која представља слово и дух Устава наше Републике, трансатлантски консензус демократских либералних вредности", додао је Курти, а преносе медији у Приштини.

На питање посланика о стратегији прикупљања финансијских средстава за јавне услуге у четири северне општине, Курти је рекао да ће се прво наплаћивати институцијама, затим предузећима и на крају домаћинствима.

"Услуге ће се прво наплаћивати институцијама, затим предузећима и на крају домаћинствима. Априлски избори дали су ново руководство у четири општине и компаније ће блиско сарађивати са овим лидерима и тамошњом заједницом како би проширили подручје услуга", навео је Курти.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво