Читај ми!

Вучић: Упростити визни режим са Индијом, ускоро директни лет; Мурму: Са већим бројем посета наше партнерство ће бити јаче

Председница Индије Драупади Мурму борави у званичној посети Србији. Дао сам налог у наредних седам до десет дана да се у потпуности упрости визни режим са Индијом, поручио је председник Александар Вучић на заједничкој конференцији за медије. Истакао је да се разматра успостављање директног лета између Делхија и Београда. Председница Индије каже да ће са већим бројем посета наше партнерство бити јаче.

Председник Вучић угостио индијску председницу на вечери

Председник Србије Александар Вучић угостио је председницу Индије Драупади Мурму на вечери у Председништву.

"Србију и Индију карактерише традиционална гостољубивост, а наше односе – узајамно поверење, уважавање и висок степен подршке у најважнијим областима. Увек сте добродошли у нашу земљу! Живело пријатељство Србије и Индије!", написао је Вучић уз фотографије са вечере на Инстаграму.

Извештај Николине Ракић (19:30)

Орлић и Мурму за јачање пријатељских односа две земље

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић потврдио је у разговору са председницом Индије Драупади Мурму традиционално пријатељске везе две земље и два народа.

Истакао је да је Србија поносна на вишедеценијско партнерство са Индијом, те да је Народна скупштина опредељена да настави да доприноси свеукупној сарадњи и даљем учвршћивању пријатељства.

Он је захвалио на принципијелном и чврстом ставу Индије по питању непризнавања тзв. Косова и на томе што се та земља, заједно са Србијом, залаже за доследно поштовање међународног јавног права и Повеље УН.

Мурму је потврдила спремност Индије за јачање партнерства са Србијом у свим сферама од обостраног значаја, као и опредељеност за даљи развој међупарламентарне сарадње на свим нивоима.

Истакла је и да две земље деле ставове по најзначајнијим питањима и, с тим у вези, подвукла значај поштовања суверенитета и територијалног интегритета сваке државе у свету.

Опширније Краће

Индијска председница се уписала у спомен-књигу на Авали

Председница Републике Индије Дрaупади Мурму, у пратњи потпредседника Владе и министра одбране Милоша Вучевића и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, положила је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.

Након полагања венца, председница Републике Индије у спомен-књигу уписала је:

"Придружујем се народу Србије у одавању поште незнаним и неиспеваним јунацима који су жртвовали животе како би одбранили домовину и успоставили мир. Заувек ће остати упамћени.“

 

 

Фото: Министарство одбране

Вучић на форуму: Важно да успоставимо што ближу сарадњу са најбрже растућом економијом

Председник Александар Вучић изјавио је, на отварању Српско-индијског пословног форума, да је посета индијске председнице велика привилегија и прилика да се унапреде и ојачају економске везе две земље.

"Важно је да успоставимо што је могуће ближу сарадњу са, у овом тренутку, најбрже растућом светском економијом каква је индијска", нагласио је председник.

Навео је да је индијска економија ојачала захваљујући ИТ сектору, дигитализацији, иновацијама, реформама, улагању у социјалну инфраструктуру, опоравку индустријског сектора и јаком услужном сектору. Видимо корист у јачању огромног партнерства са вама, рекао је Вучић индијским привредницима.

"Важно је за нас да учествујемо у индустријској размени и привлачењу инвестиција, истакао је Вучић и поручио да Србија има веома добру радну снагу.

Објаснио је да је тренутна трговинска размена 327 милиона евра, али да се ове године бележи раст у првом кварталу од 21 одсто, али да трговинска размена веома брзо може да достигне милијарду евра.

"Сасвим сам сигуран да ту милијарду можемо брзо да достигнемо, али милијарда мора да буде само почетак и да покушамо да наставимо сарадњу, убрзавамо и да то иде геометријском, а не аритметичком прогресијом и верујем у наше традиционално пријатељство", рекао је Вучић.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић
Опширније Краће

Чадеж: Српско-индијски форум само почетак добре економске сарадње

Председник привредне коморе Србије Марко Чадеж обратио се данас на отварању Српско-индијског пословног форума у Београду и том приликом истакао да је велика част да после 50 година индијски председник борави у посети Србији, али да је ова посета, осим политички, и економски веома важна за две земље.

"Велика је част и задовољство да пожелим добродошлицу на Српско- индијски пословни форум, ово је историјска посета, прошло је више од 50 година од последње и она нема значај само историјски и политички, већ је значај и економски", рекао је Чадеж на отварању Форума.

Он је додао да Форуму присуствује 150 индијских и српских привредника и да су привредници из Индије препознали значај да се организује овај Форум у Београду.

"Досадашњу сарадњу обележила је скоромна трговина, успешне, а не тако бројне инвестиције индијских компанија и чини ми се да је ово почетак једног новог доба и добре економске сарадње између Индије и Србије", рекао је Чадеж. Он је додао да је жеља наше земље да више српске робе буде на индијском тржишту.

"Да привучемо инвестиције у нашу прерађивачку индустрију, да повежемо наш ИТ сектор са индијским научно-технолошким компанијама, да учимо на драгоценим индијским искуствима, да повежемо наше иновације, научнике, факултете и да их ставимо у функцију ефикасног пословања", додао је он. Он је додао да је циљ да се привуче већи број туриста из Индије и да се Београд издваја као место где је урађено више од 40 пројеката из филмске индијске индустрије.

"Београд је место где се снима доста индијских филмова, 40 пројеката је снимљено овде и заиста до сада су све велике филмске звезде Индије радиле и посетиле Београд и многе сцене су снимане у Београду које гледате у вашим биоскопима у Индији", додао је Чадеж.

Чадеж је рекао да су овдашње компаније достојни партнери највећим мултинационалним компанијама и да Србија, не без разлога, привлачи велики број инвеститора.

Опширније Краће

Одржава се Српско-индијски пословни форум

У оквиру званичне посете председнице Индије Србији, одржава се и Српско-индијски пословни форум.

Конференција за медије Александра Вучића и Драупади Мурму

Председница Индије: Са већим бројем посета наше партнерство ће бити јаче

Председница Индије Драупади Мурму рекла је на конференцији за новинаре са председником Александром Вучићем да јој је велико задовољство што је у посети Србији

Како је рекла, то је њена прва посета некој европској земљи, и захвалила се на добродошлици.

"Председник Вучић је 2017. године као премијер посетио Индију и његова посета утемељила је односе две земље за ширење партнерства", истакла је и додала да однос две земље датира још од времена Несврстаних.

Председница Индије Драупади Мурму каже да је имала конструктиван и продуктиван састанак о свим важним темама.

"Чврсто смо решили да развијамо билатералне односе, да промовишемо контакте наших народа, да у УН оснажимо сарадњу", напоменула је.

Најавила је да ће касније имати састанак са премијерком Аном Брнабић и да ће присуствовати Форуму.

"Повећаћемо сарадњу међу компанијама. Председник је изразио жељу да у бројним областима сарађујемо, Србија је традиционални пријатељ Индије и ми радо желимо да сарађујемо. Мислим да ће са већим бројем посета наше партнерство бити јаче", рекла је Драупади Мурму.

Опширније Краће

"Важније од свега да настављамо да продубљујемо наше пријатељске односе"

Председник Вучић је истакао да су посебно разговарали о сарадњи у области одбране.

"Индија је један од највећих како произвођача тако и купаца на светском тржишту оружја и оруђа. Србија пропорционално својој величини, велики је и произвођач и купац сваковрсне војне опреме и наоружања. Верујем да заједнички можемо, посебно по питању артиљерије, барута и експлозивних средстава, да направимо велику сарадњу у будућности", додао је Вучић.

Навео је да су говорили и о сарадњи у области фармације и медицине.

"Ми већ сада услед недостатка дела важних лекова, посебну подршку имамо из Индије у виду тзв. генеричких лекова и тек ћемо имати цела Европа ће имати да не би биле несташице лекова", рекао је Вучић. Истиче и да верује да и по том питању можемо више да сарађујемо.

Говорећи о индустријској сарадњи, каже да је наш циљ да привучемо део индијских инвеститора.

Поред тога, додаје, разговарали су и о унапређењу сарадње у области кинематографије.

"Ми смо већ сада имали улагање из Индије, њихове продуцентске куће које су донеле 50 милиона евра. Ми смо то субвенцијама помогли са чак 12 милиона евра, не бисмо ли обезбедили додатни долазак индијских компанија у нашу земљу", рекао је Вучић.

Указао је да је за нас важан и ИТ сектор, будући да је, како каже, Индија једна од земаља са највећим растом стартапа.

"Мислимо да ту можемо и наша искуства да размењујемо, али и да заједнички радимо", рекао је Вучић и додао да ће ускоро у Србији бити изграђен пети Научно-технолошки парк у Крагујевцу, као и да ће понудити индијским партнерима да са нама заједно раде на томе.

Када је реч о пољопривредној индустрији, каже да се значајан део јабука из Србије извози на индијско тржиште.

"То је тек почетак, постоји велико интересовање за малине, бобичасто воће. Верујемо да можемо да остваримо сарадњу по питању семена, али и смрзнутог воћа", додао је Вучић.

"Важније од свега да настављамо да продубљујемо наше пријатељске односе, политичку сарадњу, која мора да буде нека врста темеља за све ове велике економске послове који нас чекају", закључио је Вучић.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић
Опширније Краће

Вучић: Прва посета индијског председника после дуже од пола века

Председник Вучић рекао је, обраћајући се на конференцији за новинаре са индијском председницом Драупади Мурму, да му је огромна част што има привилегију да је угости у Београду.

Указао је да је ово прва посета индијског председника од 1972. године, односно после дуже од пола века.

"Уверен сам да сте на сваком кораку у нашем Београду и нашој Србији могли да видите гостопримство и најближи однос који грађани Србије гаје према пријатељском народу Индије. То датира још из времена Покрета несврстаних, још од пре 75 година када смо успоставили дипломатске односе између наших земаља", навео је Вучић.

Указао је да смо поносни на наше традиционално пријатељство.

"Желим, поштована председнице, да вам се захвалим на подршци територијалном интегритету Републике Србије, поштовању међународних норми, повеље УН. Република Србија ће се увек на исти начин односити према Индији и народу и верујемо да у свакој институцији на свету и свакој организацији простор за нашу најближу сарадњу нико не може да наруши", додао је Вучић.

Указао је да су разговарали о свеукупној сарадњи која је почела да се креће у бољем смеру.

“Верујем да данашња посета ће бити један од угаоних камена унапређењу наше сарадње у будућности", додао је.

Истакао је да је наша трговинска размена недовољна, али да расте. "Верујемо да може да буде и десетоструки и двадесетоструко већа", рекао је Вучић.

Нагласио је да су у току формирања заједничких тела која би требала да се баве и решавањем препрека и да омогуће што бржу сарадњу у будућности.

"У складу са тим, и приватне индијске компанија и наша национална компанија ће размотрити, уз подршку субвенција које би једна и друга држава дале заинтересованим компанијама, за успостављањем директног лета између Делхија и Београда", рекао је Вучић.

Наводи да би то значило више контаката наших пословних људи, али много више туриста.

"Индијски туристи су веома пробирљиви, нама би било веома важно да их привучемо што више, а сигуран сам да има и много грађана Србије који би желели виде ту дивну земљу, да се упознају са њеном историјом, културом и традицијом", додао је Вучић.

Нагласио је да та туристичка размена мора да буде потпомогнута упрошћавањем визног режима.

"Ми нисмо имали визни режим, али смо после одлука ЕУ морали те одлуке да променимо. Дао сам налог у наредних седам до десет дана да се у потпуности упрости визни режим са Индијом да бисмо могли да привучемо што већи број туриста и пословних људи из Индије", навео је Вучић.

Опширније Краће

Пленарни састанак делегација Србије и Индије

У Палати "Србија" у току је пленарни састанак делегација Србије и Индије предвођен председником Александром Вучићем и председницом Драупади Мурму.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Председник Вучић се састао са Драупади Мурму

Председник Александар Вучић састао се са председницом Индије Драупади Мурму.

Након састанка двоје шефова држава, уследиће пленарни састанак делегација Србије и Индије.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Свечани дочек председнице Индије испред Палате "Србија"

Уз интонирање химни две државе, председник Александар Вучић свечано је испред Палате "Србија" дочекао председницу Индију Драупади Мурму.

Она је дочекана уз највише државне почасти, црвени тепих, постројену Гарду Војске Србије и интонирање химне две државе.

Дочеку су присуствовали и чланови Владе Србије, гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, председник Привредне коморе Марко Чадеж и делегација Индије.

Председницу Индије Драупади Мурму јуче је на аеродрому "Никола Тесла" дочекао председник Александар Вучић.

"Пожелео сам добродошлицу председници Индије. Радујем се овом историјском сусрету који ће додатно учврстити пријатељство између Србије и Индије", поручио је Вучић на Инстаграму.

Она је јуче, са министаром за рад запошљавање, борачка и социјална питања Николом Селаковићем, положила венце код споменика Махатми Гандију.

Драупади Мурму је друга жена на месту председника Индије, а прва особа која потиче из племена која се нашла на тој функцији.

недеља, 01. октобар 2023.
17° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"