Читај ми!

Посланици расправљали о формирању Анкетног одбора, полемика о томе да ли је систем заказао

Скупштина Србије завршила је вечерас рад, а расправу о формирању Анкетног одбора који треба да утврди чињенице које су довеле до масовних убистава у Србији наставиће сутра.

Поподневни део расправе прошао је у оштријем тону, а томе је претходило јављање за реч посланице Српске напредне странке Невене Ђурић којој је, како се могло чути и од председника парламента Владимира Орлића, добацивао посланик Демократске странке Срђан Миливојевић.

Шеф посланичке групе Зелено-леви клуб Радомир Лазовић, који је јуче образлагао предлог о формирању одбора, критиковао је изјаву премијерке Ане Брнабић после трагедија да систем није заказао, додајући да у томе препознаје државну политику избегавања одговорности.

"Које то анализе показују да систем није заказао?", упитао је Лазовић и оценио да Брнабићева то није могла да зна дан након убистава.

“Хајде да дођемо до консензуса да овде нешто не ваља и да мора да се промени. Ја вам предлажем шта да урадимо сви заједно", рекао је Лазовић.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов одговорио је Лазовићу да му импонује што чита његове говоре, али га је и позвао да не обмањује људе и да га не цитира погрешно.

Миленко Јованов је казао да је Лазовић раније рекао како је он (Јованов) најавио немире на протестима и да ће “неко да их бије”, па се ништа није десило. Када је реч о Анкетном одбору, упитао сам, наставио је Јованов, која је поента Анкетног одбора ако ви већ све чињенице знате.

“Ви знате и ко је одговоран и ко је крив, сви из опозиције све знате. Па шта ће вам онда Анкетни одбор? Напишите какву одлуку треба да донесемо. Поента Анкетног одбора је да утврди чињенице”, истакао је Јованов.

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић рекламирао је повреду Пословника, јер је председавајући, како он тврди, Миленка Јованова пустио да говори дуже од два минута, а реплицирао му је посланик Српске напредне странке Александар Мирковић.

Посланик Демократске странке Зоран Лутовац рекао је да “систем није заказао јер система нема” и да га има не би морали да траже смене, јер би се то десило.

"Да имамо уређену државу, не бисмо морали да тражимо да се укида национална покривеност телевизијама...”, рекао је Лутовац.

Лутовац је, коментаришући изјаву премијерке Ане Брнабић да су неки функционери били на протестима, рекао “да председница Владе није у стању да препозна своје министре, јер их није она ни бирала”.

Председник Скупштине Србије Владимир Орлић га је подсетио да му је већ неколико пута скренуо пажњу да води рачуна шта прича.

“Не можете и немате право да измишљате наводну кривицу других људи за убиство које сте измислили. Ту врсту оптужби ћу санкционисати. Да сад неко измисли нешто што се није десило и каже за то је крив Зоран Лутовац, исто бих поступио”, рекао је Орлић.

Посланици су раније завршили расправу о извештају Савета РЕМ-а, а после дискусије о формирању Анкетног одбора, разговараће о изгласавању неповерења министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво