Читај ми!

Завршен састанак у Приштини - Лајчак и Ескобар Куртију пренели три захтева

У Приштини су завршени разговори међународних изасланика Мирослава Лајчака и Габријела Ескобара са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем. Захтеви који су саопштени после разговара са Куртијем су - деескалација ситуације, нови избори на северу и повратак дијалогу.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да су имали дуг, отворен и тежак разговор са Аљбином Куртијем, током којег су му представили предлог међународне заједнице.

"Представили смо предлог у име међународне заједнице који садржи три елемента, прво - деескалацију ситуације на терену, друго - брзо нове изборе на северу, и треће - повратак дијалогу и процесу нормализације. Имали смо дугу, искрену и тешку дискусију са премијером о овим тачкама, и то је све што могу да кажем у овом тренутку, јер сутра настављамо са састанцима, а онда продужавамо за Београд", рекао је Лајчак.

Што се тиче градоначелника општина на северу, Лајчак је рекао да су они легални, али да немају легитимитет.

"Легалност не значи легитимност и способност представљања, и то је управо проблем који имамо на северу. У интересу је Косова и свих, да имамо градоначелнике који имају легалност, али и пуни легитимитет у представљању", рекао је Лајчак.

Рекао је да не жели да спекулише о санкцијама.

"Нисам поменуо ништа о консеквенцама, то је поменуто у изјави ЕУ двадесетседморке. Желим да кажем да је то веома редак инструмент, јер је то документ који је саставило 27 земаља чланица, па је то веома тежак и озбиљан документ. Морам да вам кажем да наше земље чланице чекају на мене, и на нас, да се вратимо и да их известимо", додао је Лајчак.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар указује да је међународна заједница уједињена више него икада.

"Нисам видео толико јединство у трансатлантској заједници, САД, ЕУ, НАТО-у, и сваки други пријатељ Косова је изнео исти, идентичан захтев, па се надам да ће нас чути", рекао је Ескобар.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво