Читај ми!

Човић: Запад јесте дао нешто оштрије изјаве, али далеко од тога да су стали на страну Београда

Некадашњи потпредседник Владе Србије Небојша Човић каже за РТС да француско-немачки план о деескалацији кризе на северу Косова и Метохије има пуно мањкавости, као и цео приступ. Истиче да би волео да је притисак Американаца на Куртија заиста никад јачи, али напомиње да ће време показати колики је степен искрености и да ли су изјаве биле усмерене само на спуштање тензија. Човић сматра да Аљбин Курти непрекидно прави подлогу за етничко чишћење Срба са Косова и Метохије.

Небојша Човић каже да не зна колико је аутентичан француско-немачки план о деескалацији кризе на северу Косова и Метохије, али истиче да има пуно мањкавости, као и цео приступ.

"Видим да један од заменика који је разговарао са председником Вучићем и са Куртијем прво инсистира на повлачењу наших снага и смањивању борбене готовости. Интересантно је да је ЗСО гурнута потпуно у други план, тек за новембар. Она је остављена за крај. Тиме сте релаксирали притисак на Куртија и Приштину да се спроведе Бриселски споразум", истиче Човић.

Наглашава да је то технологија коју приштинска страна користи већ дуже од 20 година – када дође до тога да нешто треба да спроведе, Приштина направи насилни инцидент, насиље ескалира и сви забораве шта је требало да се уради, направи се потпуно нова реалност у којој сви крећу да решавају проблем.

"Тако је било са таксама, са таблицама… Најновији случај је ово", напомиње Човић.

Каже да је у плану деескалације непрецизно дефинисано и одкале се повлаче специјалне снаге, са севера Косова и Метохије или само из општина.

"Према Бриселском споразуму, оне нису тамо могле ни да дођу без одобрења локалне заједнице и КФОР-а. Да је КФОР, који сви дижу у небо, радио свој посао, не бисмо ни дошли у ово ситуацију", наглашава Човић.

Сматра да мора да буде прецизирано да се специјалне приштинске јединице потпуно повлаче са севера, напуштају базе и враћају узурпирану земљу, уз санацију земљишта и враћање правим власницима.

"У све то морају да уђу и људи који су ухапшени. Они треба да буду пуштени на слободу. Нека се процес води даље, али и тај процес такође није у духу Бриселског споразума јер та судска већа, када се суди Србима, морала су да имају барем два Србина, а сада немају ниједног", наводи Човић.

Истиче да план деескалације предвиђа да албански градоначелници и даље врше власт, само дислоцирани, што значи да ће им неколико месеци бити доступна документација и све остало, што је, како каже, довољно да демонтирају све што је српско.

"Курти непрекидно прави подлогу за етничко чишћење Срба"

Човић каже да га страшно забрињава што нико од међународних званичника не реагује на Куртијеве наступе у Скупштини, који су, како каже, скандалозни и позивају на линч и мржњу.

"Неко држи његова леђа из међународне заједнице. За сада је у првом плану Немачка, али не бих се заклео ни да Американци немају своје прсте у свему томе и да све није представа и позориште", истиче Човић.

Каже да би волео да је притисак Американаца на Куртија заиста никад јачи, али напомиње да ће време показати колики је степен искрености и да ли су изјаве биле усмерене само на спуштање тензија.

"Сви смо за спуштање тензија, али је непрекидно присутно провоцирање и изазивање инцидената од стране Куртија и стални покушај да ми уђемо у сукоб са НАТО-ом односно КФОР-ом", истиче Човић.

Подсећа да се КФОР налази на простору Косова и Метохије на основу Резолуције 1244. "Ако је дезавуисао Резолуцију 1244, онда он није војна међународна мисија него окупациона сила на нашем делу територије. Позивају се на Резолуцију 1244 само када им треба, а у свему су је прекршили", наглашава Човић.

Сматра да Курти непрекидно прави подлогу за етничко чишћење Срба са Косова и Метохије.

"Он је у пројекту апартхејда према српској заједници. Није човек који је у функцији решавања кризе мирним путем", сматра Човић.

"На првом месту треба да буде формирање Заједнице српских општина"

Човић каже да Запада јесте дао нешто оштрије изјаве у последње време, али да је далеко од тога да су стали на страну Београда.

"То је њихов пројекат. Нигде, у 300 и кусур случајева насиља, то насиље не називају правим именом. Насиље је етнички мотивисано. По њиховим законима то је нешто високо, али не уклапа им се у пројекат", напомиње Човић.

Истиче да пре нових избора, на првом месту треба да буде формирање Заједнице српских општина.

Човић каже да је добро што следеће недеље Мирослав Лајчак и Габријел Ескобар долазе у Београд, али ништа од њих не очекује.

"Нису они успешни. Који је резултат? Резултат је ово што се догодило, што је Курти поново испровоцирао. Они дођу у Приштину и причају оно што Приштина воли да чују, онда дођу у Београд и причају нама оно што ми волимо да чујемо, а фактичко стање на терену немате решено", наглашава Човић.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво