Читај ми!

Брнабићева са норвешким експертима о масовним убиствима у Србији

Премијерка Ана Бранбић примила је представнике Норвешког центра за студије насиља и трауматског стреса и Центра Утejа који су јој пренели искуства у вези са периодом после трагичног догађаја на острву Утеjа 2011. године када је убијено 69 особа, већином младих

Ана Бранабић је истакла да трагедије, попут оне која се догодила 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар", заувек мењају читаву земљу и изискују адекватан одговор и пуну подршку породицама настрадалих, каже се у саопштењу Владе.

"Цело друштво пролази кроз стресни период", указала је Брнабићева, додајући да је држава спремна да учини све што је потребно да помогне породицама, ученицима и наставницима те школе, али уз поштовање мишљења и у договору са Саветом родитеља школе и породицама настрадале деце. 

Премијерка је представницима Норвешког центра захвалила на доласку у Београд и подршци коју су пружили члановима Савета родитеља ОШ "Владислав Рибникар", као и стручњацима у Институту за ментално здравље са којима су разговарали. 

"Потребно време за опоравак"

Представници Норвешког центра и стручњаци за посттрауматски третман и културу сећања пренели су премијерки Србије своја искуства после трагедије на острву Утejа 2011. године.

Указали су да је у овом тренутку неопходно обезбедити довољно времена за опоравак породицама настрадалих ученика и креирати тимове стручњака различитих профила који ће им пружити пуну психолошку и сваку другу врсту подршке.

То су мере које су дале разултате у њиховој земљи, подвукли су, преноси се у саопштењу Владе.

Норвешка је, после трагичног догађаја на острву Утejа у јулу 2011. године, осмислила моделе програма за рад мултидисциплинарних тимова са младима, и то у препознавању угрожених, праћењу њиховог здравственог стања и њихов дугорочни психосоцијани опоравак. 

Тим експерата, који чине чланови три институције: Центра Утejа, Норвешког универзитета за науку и технологију из Трондхајма – НТНУ и Центра за студије о насиљу и посттрауматски стрес – НКВТС, разговарали су раније са члановима Савета родитеља ОШ "Владислав Рибникар" и психијатрима и психолозима са Института за ментално здравље.

Присуствовали су и састанку Радне групе за ментално здравље и подршку младима, којоj председава премијерка, а у плану је и посета местима где се десило друго масовно убиство у општинама Младеновац и Смедерево.

Састанку у Влади Србије присуствовао је и амбасадор Краљевине Норвешке Јeрн Еуген Jелста.

петак, 22. септембар 2023.
32° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"