Читај ми!

Вучић: Без разговора са Приштином у Кишињеву, све јасније ко је одговоран за насиље на КиМ

Председник Александар Вучић изјавио је данас, након низа састанака са европским лидерима на самиту Европске политичке заједнице у Кишињеву, да је све јасније ко је одговоран за проблеме и насиље на КиМ.

Александар Вучић је изјавио, након низа састанака са европским лидерима на самиту Европске политичке заједнице у Кишињеву, да је једна од главних тема, уз Украјину, било решавање проблема КиМ, као и да приштинска делегација није желела да разговара и да је Београд увек расположен за разговоре.

"Османи је говорила, говорио сам и ја, они нису желели никакав сусрет са српском делегацијом и што мислим да није наишло на одобравање било кога, ми увек желимо разговоре и немам проблем да разговарамо, али је чини ми се све јасније ко је одговоран за проблеме и насиље на КиМ", рекао је Вучић.

"Ви сте највероватније чули да је премијер Луксембурга Гзавије Бетел желео да оствари контакт и повеже нас и овде са Приштином. Али Вљоса Османи није желела да се састане са нама и да разговара. Рекла је - организујте састанак на високом нивоу у Бриселу, и Курти ће доћи и састаће се са Вучићем. И то је било то", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара на Самиту Европске политичке заједнице у Кишењеву.

Рекао је да није увек оптимистичан, јер врло пажљиво тумачи ставове великих сила и других у Европи, али да мисли да сада ствари постају очигледније и јасније и за оне људе који у суштинским питањима нису увек сагласни са нама.

"Потребно смирити ситуацију, разговарати и избегавати провокације"

Председник је рекао да је данашњи састанак европских лидера у Кишињеву важан не само због ситуације на северу КиМ, већ и многих других разлога, попут привлачења страних инвестиција.

''Важно је и због напретка Србије на путу ка Европској унији и макар покушају да се реше отворени изазови са Приштином. Састанци са европским лидерима ће нам у томе помоћи,'' рекао је Вучић.

Додао је да је потребно смирити ситуацију, разговарати и избегавати провокације у будућности, када је реч о ситуацији на северу КиМ.

''Потребна нам је отворена дискусија, треба нам бона фиде приступ. Верујем да можемо задржати мир у региону, не само зато што је то важно за нас, већ и за друге'', рекао је председник.

"Коректан разговор са Зеленским, али одлуку о санкцијама доносе грађани Србије"

Вучић је подсетио да је Србија одлуку о санкцијама против Русије донела у марту прошле године, као и да такву одлуку не може да промени један разговор са украјинским председником Володимиром Зеленским.

"Имали смо кратак, коректан разговор, али одлуку о санкцијама доносе грађани Србије преко свог руководства. Ми смо своју одлуку донели у марту 2022. године и дали своју позицију. Никада не можете једним разговором да мењате било чију позицију", рекао је Вучић.

Истакао је да Украјина није признала самопроглашену независност Косова, као и да поштује територијални интегритет Србије, "баш као што и Србија поштује територијални интегритет Украјине".

Вучић је поручио да Србија има своју политику, да је самостална и независна земља која поштује Украјину.

"Зашто бих се некоме правдао, због тога што водимо своју политику, у интересу своје земље? Наставићемо да водимо политику у интересу своје земље", рекао је председник.

"Ако овако остане, неће бити потребно наредно поскупљење струје договорено са ММФ-ом"

Председник је рекао да, ако остану овакви услови, неће бити потребно наредно поскупљење струје које је договорено са ММФ-ом. "То вам сад кажем, пошто ми да будемо будале нећемо", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара и истакао да не жели да другима стварамо прилику да привлаче више инвеститора.

Председник је нагласио да ће Србија повести рачуна да грађани буду задовољнији, као и инвеститори, и да је циљ да и даље имамо више од 60 одсто привучених страних директних инвестиција у региону, јер то ствара предност у односу на све друге на Балкану.

На питање новинара о чему су разговарали европски лидери на округлом столу посвећеном енергетици у Кишињеву, да ли се Европа већ припрема за наредну зиму, да ли је било речи о заједничким набавкама енергената по нижим ценама и да ли ће земље Западног Балкана моћи да рачунају на помоћ, Вучић је рекао да се причало о томе.

"Причало се о томе, али нисам сигуран да ће до тога доћи, тражили смо већу помоћ и подршку, а хоће ли је бити, верујем да хоће, Урсула (вон дер Лајен) је била отворена по том питању", навео је Вучић. Каже да има проблема у европском буџету, као и да Србија довољно пада и резерви, тако да грађани не морају да брину.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво