Читај ми!

Посланици полемисали о РЕМ-у, протестима и телевизијама – наставак седнице у уторак

На седници Скупштине Србије, на којој се расправља о извештају Савета РЕМ-а од октобра до марта ове године, посланици власти и опозиције су након посланичких питања полемисали о протестима и телевизијама. Наставак седнице планиран је за уторак.

На седници трећег ванредног заседања Скупштине Србије посланици су расправљали о Извештају РЕМ-а који је поднело Регулаторно тело за електронске медије.

Самостални посланик Дејан Булатовић оценио је да је опозиција, која организује протесте "Србија против насиља" злоупотребила трагичне догађаје и додао да ће им се то, како је рекао, вратити као бумеранг.

Такође, једна од тема биле су и телевизије чији се програм емитује преко кабловских оператера.

Посланица "Уједињених" Данијела Грујић сматра да је РЕМ на захтев за одузимање националних фреквенција ТВ Пинк и ТВ Хепи и подношењем оставки чланова Савета РЕМ-а, одговорио, како је рекла, недостојним и несавесним извештајем који се разматра и скандалозном одлуком о давању дозволе за рад кабловском каналу Информер.

Небојша Бакарец из посланичке групе "Александар Вучић - Заједно можемо све", одговорио јој је да ТВ Информер није део извештаја РЕМ. "Извештај који сте ви тражили односи се на телевизије са националном фреквенцијом.

"Што се тиче ТВ Информер, они су дозволу добили као и хиљаде других кабловских телевизија, које су добиле дозволу преко РЕМ", рекао је Бакарец.

Он је запитао Грујићеву да ли је осудила говор мржње председника своје странке Драгана Ђиласа и то што су посланице њене странке, како је рекао, више пута претили смрћу председнику Александру Вучићу.

Независни посланик Милош Парандиловић тврди да власт држи под контролом све медије, укључујући РТС, а шеф посланичке групе "Александар Вучић - Заједно можемо све" Миленко Јованов одговорио је Парандиловићу да је политички настао на ТВ Хепијy, а да је данас против те телевизије.

Верољуб Арсић из посланичке групе "Александар Вучић - Заједно можемо све" рекао је да га чуди како се припадници бившег режима не сећају да су призивали Мајдан и украјински сценарио.

Никола Нешић из посланичке групе Морамо–Заједно позвао је чланове РЕМ-а да покажу одговорност и поднесу оставке, а од парламентарне већине затражио да престану са вређањем.

Маријан Ристичевић из посланичке групе "Александар Вучић - Заједно можемо све" поручио је да опозиција треба да прочита Закон о електронским медијима и конвенцију о прекограничним медијима.

"Нема реемитовања без емитовања. Не може да буде преузимање програм који не постоји", рекао је Ристичевић.

У поподневном делу седнице, Александар Мирковић из посланичке групе "Александар Вучић - Заједно можемо све" оценио је да опозиција злоупотребљава позив председника Александра Вучића за мир и дијалог.

"Најавили сте да ћете образовати прстен око Председништва. То сте већ правили и тада сте нападали полицајце, а Бошко Обрадовић је наредио возачу камиона да крене крозу баријере, а када је он одбио, рекао је да га избаце и ставе другог", рекао је Мирковић.

Додао је да је морбидно постављати књиге утисака на пет пуктова на комеморативном скупу.

"Глумица Цеца Бојковић ће се обратити, пошто посланицима опозиције организатори не дају да се обрате. Зато што би сви ви из опозиције, када бисте се појавили, били извиждани и отерани са бине, јер сте и сами свесни да ти људи не долазе због вас", рекао је Мирковић.

Упитао је опозицију шта је њен циљ, сем да дођу на власт без избора и поручио им да је Србија земља у којој нико насиљем не долази на власт.

Душан Радосављевић из посланичког клуба НАДА-Нови ДСС-ПОKС рекао је да је промена система услов свега.

"Ово не води ничему и вама из власти ће бити лакше када то схватите. Доста је култа личности, промена система је услов свега", поручио је Радосављевић и додао да се не обраћа посланицима власти, већ опозиције.

Милан Радин из посланичке групе "Александар Вучић - Заједно можемо све" рекао је да је шест младих људи је страдало у пожару и да ником из СНС није пало на памет да политизује ту трагедију, иако се несрећа догодила месец дана пре избора.

"Нико није искоришћавао смрт младих људи до вас", рекао је Радин.

Ана Орег из посланичке групе Уједињени рекла је да су мере које је Влада предузела после масовних убистава терапија која отклања симптоме, али се не бави превенцијом и узроцима.

Небојша Бакарец из посланичке групе "Александар Вучић - Заједно можемо све" опозиција има само политичке захтеве: оставке Вулина, Гашића, РЕМ. "Сем тога они само траже рушење школе "Владислав Рибникар", а део опозиције се противи разоружању Србије. Они само хоће власт и неће изборе", поручио је Бакарец.

Посланичка питања

Седница Скупштине Србије данас је почела постављањем посланичких питања.

Посланица "Зелено-левог клуба" Биљана Ђорђевић питала је Владу Србије колико је испунила захтева родитеља ОШ "Владислав Рибникар",  као и шта је урађено да се утврди одговорност људи који су изнели у јавност списак деце из VII/2 одељење те школе.

Борко Пушкић, посланик Српског покрета Двери, имао је више питања за министра одбране Милоша Вучевића, између осталог, када ће бити решен статус професионалних војника који су запослени на одређено време.

Пушкић је имао питање и за премијерку Ану Брнабић и министра финансија Синишу Малог, да ли се планира трансформација више од 20 предузећа по угледу на ЕПС, а међу тим предузећима су, каже, Србијашуме, Србијагас, Путеви Србије, Службени гласник, Завод за уџбенике...

Посланик "Морамо–Заједно" Никола Нешић питао је министра унутрашњих послова Братислава Гашића да ли је реаговао на нападе на ТВ Н1, односно шта је урадио када је стигао позив тим поводом.

Затражио и обавештење по ком закону се у Србији укидају ријалити програми.

Посланик Српске странке Заветници Марко Ристић питао је да ли постоји намера Србије да одустане од вежбе са НАТО "Платинасти вук", имајући у виду ситуацију на КиМ.

Шеф посланичке групе Демократске странке Зоран Лутовац тражио је одговор од министра унутрашњих послова Братислава Гашића поводом упада на приватни посед ТВ Н1, оцењујући да је то био уједно и напад на слободу медија и говора.

Питао је и да ли је тачна информација да се функционери опозиције прате 24 сата и да ли за то постоји судски налог.

Посланица "Уједињених" Јелена Милошевић питала је министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића да ли је тачно да аутобуси који су превозили грађане на скуп 26. маја у Београду нису плаћали путарину и да ли су постојали спискови.

Од Весића је затражила извештај са наплатних рампи, односно да покаже колико је тог дана рачуна плаћено, а колико сторнирано.

Александар Марковић из Српске напредне странке питао је ко је својевремно одговарао за смрт Јасмине Јовановић из Велике Плане 5. октобра 2000. године на протестима.

Марковић је рекао да поједини медији преносе како СНС планира да спроведе пљачку државне имовине, оцењујући да је то покушај да се разним сценаријима дестабилизује Србија.

На дневном реду Анкетни одбор и смена Гашића

На дневном реду трећег ванредног заседања Скупштине Србије је и Предлог одлуке о образовању Анкетног одбора ради утврђивања чињеница и околности који су довеле до масовних убистава у Основној школи "Владислав Рибникар" и у селима Мало Орашје и Дубона.

Трећи на дневном реду је Предлог за гласање о неповерењу члану Владе, министру унутрашњих послова Републике Србије, Братиславу Гашићу, који је поднео 61 народни посланик.

Посланици власти и опозиције полемисали су претходна два дана и о протестима и ситуацији на KиМ.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво