Читај ми!

Вучевић: Очекујем политичко решење кризе на КиМ, али војска ће бити спремна да изврши сваки задатак

Министар одбране Србије Милош Вучевић каже да Војска Србије до петка остаје у највишем степену борбене готовости, а да ће данас до 14 часова бити потпуно распоређене војне формације дуж административне линије са Косовом и Метохијом. Председница Владе Србије Ана Брнабић наглашава да је ситуација на Косову и Метохији напета и тешка и да никада није била тежа. Сматра да је реакција Кфора закаснела.

Министар одбране Србије Милош Вучевић истиче да ће јединице Војске Србије биће припремљене да могу да изврше сваки задатак и сваку наредбу државног руководства односно председника Србије као врховног команданта.

Вучевић је рекао да је суштина да војска остане у степену највише борбене готовости, али да очекује да се криза на Косову и Метохији (КиМ) реши политички, а не ратом.

Каже да је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић у сталним разговорима са Кфором, чији је задатак, како каже Вучевић, да обезбеди мир и безбедност српског народа на Косову и Метохији.

"Добро је да Кфор има вољу да чува мир, али требало је да испрате ове што су узурпатори, да их лепо испрате у складу са свим споразумима јужно од Ибра, да им се захвале. Има Кфор, има Еулекс, зна се ко се стара о безбедности и миру на Косову и Метохији у складу са Резолуцијом 1244 и у складу са Војнотехничким споразумом из Куманова", истиче Вучевић.

Каже да му прстен Кфора делује као прстен који ојачава одбрану косовске полиције од голоруког народа.

Брнабић: Кфор не штити људе и институције него узурпаторе

Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да је ситуација на Косову и Метохији напета и тешка и да никада није била тежа. Захвалила је српском народу што је остао миран и суздржао се од насиља.

Брнабићева такође сматра да је закаснела реакција Кфора, чији је задатак био да штити интерес и мир народа на КиМ, а не, како каже, узурпатора.

"Немам ниједну лепу реч ни о нашим партнерима у ЕУ ни о нашим партнерима у оквиру Кфора. Њихова је реакција закаснела, требало је да буду тамо у петак на начин на који су тамо данас. Њихов мандат по Резолуцији 1244 је да штите мир и стабилност, а пре свега људе. Они данас не штите људе, не штите демократију и институције, већ штите узурпаторе од демократије и обичних људи и грађана", каже Брнабићева.

Наглашава да је мир највише што имамо и да чувајући мир, чувамо опстанак српског народа на КиМ, а не само њихове животе.

"Морамо да наставимо да чувамо мир. Мир је највише што ми имамо. Од тога никада нећемо одустати", рекла је Брнабићева.

Премијерка истиче да се ситуација у јужној српској покрајини прати из часа у час и да ће о наредним потезима јавност бити обавештена.

Војници Кфора наоружани дугим цевима и опремом за разбијање демонстрација, као и припадници косовске полиције, распоређени су испред зграда општине у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку. Представници Српске листе предали су Кфору два захтева – да нови албански градоначелници не улазе у зграде општина и да се специјалне јединице косовске полиције одмах повуку.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво