Читај ми!

Вучић за РТС: На скупу ћу говорити као председник Републике, не као лидер странке, а то ускоро нећу ни бити

Председник Александар Вучић каже за РТС да ће се, без директног мешања, борити да починиоци два масовна убиства добију максималне казне. Поручује да ће, на скупу заказаном за петак, говорити као председник Републике, а не као лидер странке, што, напомиње, ускоро неће ни бити. Када имате кризне ситуације, када неко оспорава легитимитет, онда су, сматра Вучић, избори најбољи начин и реална опција.

Разговор Бојане Млађеновић са Александром Вучићем

Најважније што је председник Вучић рекао у Дневнику РТС-а

  • Ситуација на Косову и Метохији је изузетно тешка, али успели смо да сачувамо мир и стабилност.
  • Габријел Ескобар треба да обнови градиво, никакве ингеренције и компетенције нису на приштинским властима.
  • До сада предато више од 37.200 цеви и минско-експлозивних средстава, после 8. јуна кога будемо ухватили добиће 15 година робије.
  • Избори су реална опција, када неко оспорава легитимитет, онда је то најбољи начин.
  • Нећу дати мандат никоме ко ће по налогу споља да образује некакве прелазне владе, овом земљом ће владати они који добију поверење народа.
  • На скупу у петак ћу говорити као председник Републике, а не као лидер странке, што ускоро нећу ни бити.
  • Разумем родитеље који не желе да деца иду у школу, постоје стручна лица која одлучују, стручњаци и родитељи шта кажу, то ћемо да урадимо.
  • Борићу се да масовне убице добију максималне казне.

"Ситуација на КиМ изузетно тешка"

Ситуација на Косову и Метохији је изузетно тешка, али захваљујући трпељивости, мудрости, као и бојкоту албанских институција на северу, успели смо да сачувамо мир и стабилност, рекао је председник.

"Хоћу да се захвалим Србима са КиМ на одговорности и озбиљности. Мислим да ће на скупу у петак највећи број људи процентуално бити са КиМ, и желим да се захвалим онима који су пешице кренули ка Београду, то су људи који воле своју Србију", навео је Вучић.

Председник је указао да је Србија једина земља која није увела санкције Русији.

"Не заборавите да је Србија једина која води своју политику, самосталну и независну. И тако ћемо да чинимо, кад не будемо могли, обавестићу грађане", рекао је председник.

Опширније Краће

"Ескобар да обнови градиво и прочита шта пише у Бриселском споразуму"

Председник је специјалном америчком изасланику за Западни Балкан Габријелу Ескобару, поводом његове изјаве да САД чекају предлог Приштине за ЗСО, поручио ''да обнови градиво'' и прочита шта пише у Бриселском споразуму, његовим анексима, у принципима.

"Никакве ингеренције и компетенције нису на приштинским властима", указао је Вучић.

"До данас предато више од 37.200 цеви, после 8. јуна казна 15 година робије"

Председник је рекао да је у кампањи МУП-а до сада предато више од 37.200 цеви и минско-експлозивних средстава и навео два примера од данас – један из Јабланичког, други из Подунавског округа.

"Само на једном месту, од једног човека смо одузели тротилску кутију 20 килограма ТНТ, тротилски метак 22 комада, пешадијске нагазне мине 8 комада, тромблони 3 комада, ручне бомбе 13 комада, ДК каписле 9 комада, пушкомитраљез, пап пушка. То је све један човек предао", рекао је председник.

У Подунавском округу само данас су предате три аутоматске пушке, 19 пуних оквира, један пун оквир за снајпер, један сандук са муницијом, 38 ручних бомби, једна противтенковска мина...

"Ово је очигледно са ратишта, али им хвала на одговорности, молим и остале до 8. јуна да то учине", казао је председник. 

"После 8. јуна кога будемо тако ухватили добиће 15 година робије, закон се мења, зато вратите то. Не тражимо имена. Не дај Боже да се пожар десио, од овога би три зграде изгореле", рекао је председник.

Опширније Краће

"Избори су реална опција"

Што се тиче избора, Вучић сматра да је то реална опција.

"Када имате кризне ситуације, када на овај или онај начин неко оспорава легитимитет, онда је то најбољи начин", истакао је председник.

Вучић напомиње да нико није хтео да прихвати дијалог.

"Ја сам рекао – хоћете да укинемо ријалитије, хајде, али да их укинемо свуда. Ако то не може, хајде да укинемо насиље у ријалитијима. Хоћете око РЕМ-а да разговарамо, хајде, да тражим решење заједнички, али они то неће", навео је Вучић.

Опширније Краће

"Нећу дати мандат никоме да по налогу споља да образује некакве прелазне владе"

Поручио је да неће дати мандат никоме ко ће по налогу споља да образује некакве прелазне владе.

"Овом земљом ће владати они који добију поверење народа", истакао је Вучић.

Опширније Краће

"Мислим да се обратим Србији са дугорочним планом"

Вучић је, говорећи о протестима "Србија против насиља" и скупу који је најавио за петак, рекао да су људи после два масовна убиства били кивни и уплашени, што је логично, и да су тражили кривца у свему и сваком, и да је на протестима био велики број људи који желе да нешто промене, да им деца буду сигурнија.

Међутим, сматра да је онима који истанчано прате политичке активности постало јасно да су политичари бившег режима или опозиције то покушали да искористе заказујући скуп на теме за које се то не ради.

"Ово сада говорим као председник Републике, а не као лидер било које странке, ускоро то нећу бити, и то је једна од ствари о којој желим да разговарам са народом, са грађанима. Ја нећу држати политички говор, страначки, не верујем чак ни да ћу да помињем наше политичке противнике. Мислим да се обратим Србији са једним дугорочним планом. Бићу председник свих грађана, тако ћу им се и обратити, и показаћу како и на који начин мислим да можемо да изађемо из свега овога", рекао је Вучић.

Нисмо, каже, добили од оних који су против насиља ниједну меру, већ су све политичке.

Опширније Краће

"Биће онако као родитељи кажу"

Председник је рекао да део родитеља сматра деца треба да наставе да иду у школу "Владислав Рибникар", али да део сматра да школа треба да буде затворена.

"Ја разумем родитеље који не желе да деца иду у школу. Ја сам био шокиран. Сада сам видео места где су убијена деца у том Равном гају, али то у школи за мене је невероватно како је успео да учини за тако кратко време и разумем родитеље који то траже. Али деца морају да иду у школу, са наставе да живе. Постоје стручна лица која одлучују, стручњаци и родитељи шта кажу, то ћемо да урадимо", рекао је Вучић.

Он је рекао да морамо да гледамо како ћемо даље.

"Да ли ће наставити школовање на неком новом месту, реците, урадићемо. Шта год мислите да треба", рекао је председник.

"Борићу се да масовне убице добију максималне казне"

Председник Александар Вучић рекао је да ће се и као грађанин и као председник борити да починиоци масовних убистава добију максималне казне.

"Док сам председник борићу се да добију максималне казне, без директног мешања у било шта. Ако то не учиним овога пута сами ћемо бити криви ако се то понови за 15 или 20 година“, рекао је председник.

Рекао је да је посетио школу "Владислав Рибникар", али да није водио камере.

"Ни данас нисам водио камере. Једину фотографију коју видите сликана је телефоном. Наравно, била је и директорка школе, и неколико људи у школи. Уписао сам се у Књигу жалости, обишао место злочина", рекао је Вучић.

Александар Вучић, који је данас обишао породице жртава масовног убиства у Дубони и Малом Орашју, у Дневнику РТС-а је изјавио да је разговарао са родитељима који су изгубили и сина и кћерку.

"Једино што сам могао да им кажем је да ћу као грађанин и као председник, за оног који је то учинио и оне који су га наоружавали и који су помагали, тражити најтежу могућу казну", рекао је Вучић.

Напоменуо је да се неће директно мешати у било шта, али да ће се политички борити да починиоци два масовна убиства добију максималне казне.

недеља, 24. септембар 2023.
20° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"