Читај ми!

Дачић: Реаговао сам на изјаву Бореља, треба да буду коректни према Србији

Брза и потпуна примена свих споразума постигнутих у дијалогу Београда и Приштине једини је пут ка нормализацији, истакао је високи представник Европске уније Жозеп Борељ. На састанку Савета министара спољних послова ЕУ са министрима земаља Западног Балкана Ивица Дачић је тражио да буду коректни према Србији.

Заједнички неформални састанак министара спољних послова региона и ЕУ био је тренутак за размену мишљења о најважнијим спољнополитичким и безбедносним темама и поруку о снажној подршци европској интеграцији Западног Балкана.

Једна од главних порука значајног броја земаља чланица, упућена пре свега Србији, јесте усклађивање са заједничком спољном политиком ЕУ, а било је речи и о дијалогу Београда и Приштине. О томе су у изјавама говорили Жозеп Борељ и Ивица Дачић.

"Поздрављамо потезе оних који су ускладили. Онима који нису, а ту пре свега мислим на Србију, желим да поручим да одржавање блиских односа са Русијом није компатибилно са приступањем ЕУ. То је штетно и за националне интересе Србије, али свакако је штетно за приступање ЕУ", рекао је Борељ.

Ивица Дачић каже да је на ту изјаву реаговао и рекао да треба да буду коректни према Србији у смислу да Србија није вредносно неутрална.

"Србија је гласала за све резолуције у свим међународним форумима у којима се осуђује кршење територијалног интегритета Украјине. С друге стране, није се придружила санкцијама не верујући у исправност таквих мера и руководећи се својим националним интересима и државним, јер је у питању наш територијални интегритет и суверенитет“, рекао је Дачић.

Борељ је поновио поруку да је брза и потпуна примена постигнутих договора у дијалогу једини начин за нормализацију и наставак европског пута Београда и Приштине. Упозорио је да тензије и провокације морају да престану.

Ивица Дачић је рекао да је и данашњи наступ Приштине показао њихов екстремни приступ и неспремности на компромис.

Рат у Украјини била је доминантна тема одвојеног састанка европских шефова дипломатије који су подржали иницијативу за увођење једанаестог пакета санкција Русији.

Овог пута, пакет мера чије се усвајање очекује у јуну, могао би да погоди и земље за које се сматра да учествују у заобилажењу санкција према Москви.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво