Читај ми!

Старовић: Хапшење Бањца – порука Куртија Србима да се не враћају на КиМ

Немања Старовић, државни секретар у Министарству одбране, истиче за РТС да је хапшење Бранка Бањца на Јарињу јасна порука Аљбина Куртија Србима да се не враћају на Косово и Метохију. Указује да је одржавање војне вежбе НАТО-а апсолутно у супротности са и даље важећом Резолуцијом 1244 СБ УН и да нико за то није тражио дозволу ни од Србије ни од Кфора. Што се тиче ЗСО, Старовић каже да се боји да је интегритет читавог преговарачког процеса поново доведен у питање.

Коментаришући најновије хапшење на Јарињу пензионера Бранка Бањца, Немања Старовић указује да се ради о још једном инциденту у низу који има за циљ застрашивање српског народа.

Наводи да је 72-годишњи Бањац кренуо са својом супругом на КиМ где је требало да се одржи рочиште у поступку за покушај повраћаја насилно одузете имовине, куће његове супруге у центру Пећи.

"Тек после интервенције на највишем политичком нивоу, интервенције Петра Петковића код Мирослава Лајчака, господин Бањац је пуштен. Видимо шта је намера Аљбина Куртија – да се пошаље јасна порука Србима који су протерани с простора КиМ да се не враћају, да чак не долазе ни у посете, а да ни случајно не покрећу поступке за повраћај своје имовине", наглашава Старовић.

Брине га да и упркос чињеници да с једне стране имамо дијалог, земље Квинте, како каже, не емитују баш велики ентузијазам да дође до убрзања тог политичког процеса.

С друге стране, упозорава да имамо стално, свакодневно једнострано повлачење потеза режима Аљбина Куртија, који драстично нарушавају и политичку и безбедносну климу пре свега Срба који живе на Косову и Метохији.

"Мислим да не постоје нормални канали комуникације, због тога нам је нормализација и потребна. Добро је што је Бањац пуштен, вратио се кући, али не можемо говорити да је нормално, мора се због оваквих инцидентних ситуација подизати проблем на највиши политички ниво. То није одрживо", истиче државни секретар.

Вежба НАТО-а у супротности с Резолуцијом 1244

Што се тиче вежбе НАТО-а на Косову и Метохији, наводи да је у питању вежба слична оној која је одржана пре две године. Ради се о вежби под окриљем САД коју спроводе са својим партнерима.

"Оно на шта ми указујемо да је одржавање овакве војне вежбе апсолутно у супротности са и даље важећом Резолуцијом 1244 СБ УН, будући да она прописује да су једине легалне снаге на КиМ снаге мисије Кфора", каже Старовић.

Додаје и да нико од Србије није тражио сагласност за ту вежбу, а да тренутно немају информацију да ли је чак тражена и сагласност од мисије и команданта Кфора.

"С друге стране је велики проблем учешће тзв. припадника косовских снага безбедности, који се на тај начин легитимизују и представљају и прихватају као војна снага. Они то нису и не могу бити ни по одредбама Резолуције 1244, чак ни по том важећем уставу Косова", указује Старовић.

Да не бисмо давали повода за било какав вид панике, треба рећи да одржавање ове вежбе на КиМ, наводи, не представља безбедносну претњу по Србију, али је проблем из политичког угла.

"Оно што нама преостаје јесте да се пре свега супротстављамо томе на политичком плану и пратимо шта се одвија на терену. Да чувајући мир и стабилност у региону, готово по сваку цену гарантујемо да безбедност српског народа на КиМ не може и не сме бити угрожена", поручио је државни секретар.

Обавеза Приштине да формира ЗСО

Старовић каже да се боји да је интегритет читавог преговарачког процеса поново доведен у питање. Наводи да ако се погледа Охридски споразум, сада је први пут мапа преговарачког приступа доведена до тога да ЗСО мора бити саставни део имплементације оквирног политичког споразума.

"Принцип је следећи, да обе стране спроводе своје обавезе, корак по корак. Притом су се сви сагласили око тога, укључујући и међународне представнике, да први корак мора повући приштинска страна, ради се о формирању Заједнице српских општина. Видимо да се на том првом кораку крше сви принципи који су негде успостављени", наводи Старовић. 

Такође, додаје да Приштина не само што није кажњена него бива награђена, било да је реч о визној либерализацији, било о почетку процеса пријема у Савет Европе.

"Бојим се да ће управо на тој степеници читав процес пасти. Све то говори о једном неравноправном односу према двема странама које су укључене у овај процес. То није ништа ново и томе смо изложени дуги низ година", закључио је Старовић.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво