Читај ми!

Вучић: Желели смо да укажемо поштовање народу и грађанима Црне Горе

Председник Александар Вучић изјавио је да је доласком у Подгорицу на полагање заклетве новог председника Јакова Милатовића желео да укаже поштовање народу и грађанима Црне Горе.

Александар Вучић је присуствовао полагању заклетве и инаугуралном говору новог председника Црне Горе Јакова Милатовића.

"Желели смо као Република Србија да укажемо поштовање народу и грађанима Црне Горе и присуствовао сам полагању заклетве и инаугуралном говору. Желим Црној Гори све најбоље у будућности, народу и грађанима такође. У Србији ће увек имати искреног пријатеља и партнера и то је све", рекао је председник Вучић.

На питање о утисцима сусрета са Милатовићем, рекао је да је већ више пута разговарао с њим.

Разговарао сам и јутрос и већ више пута телефоном с новим председником Црне Горе, рекао је Вучић.

Вучић је, на свом Инстаграм налогу buducnostsrbijeav, поручио да је Србија, као и увек до сада, посвећена јачању политичког дијалога и свеобухватне сарадње са Црном Гором на добробит свих наших грађана и целог региона.

"Председнику Црне Горе Јакову Милатовићу пожелео сам да са много труда и енергије, за коју знам да ће му бити потребна, обавља ову часну и одговорну дужност, уверен да ћемо заједно радити на јачању партнерства и добрих односа Србије и Црне Горе", навео је председник Вучић.

"Оно што сам разумео из говора Милатовића сачуваћу за политику Србије" 

Вучић је истакао да ће оно што је разумео из инаугуралног говора председника Црне Горе Јакова Милатовића, који између осталог није поменуо Отворени Балкан, али је навео да је отворен за друге инцијативе, сачувати за себе и политику Србије према Подгорици у наредном периоду.

"Речима није поменуо Отворени Балкан, али је рекао да је отворен за друге иницијативе. Нешто сам ја пажљивије слушао, а оно што сам разумео сачуваћу за себе и политику Србије у наредном периоду", рекао је председник и нагласио да увек постоји простор за сарадњу.

Каже да је јасно да Црна Гора остаје стратешки опредељена својој политици чланства у НАТО-у.

"Ми свој војни положај доживљавамо другачије. Желимо љубоморно да чувамо нашу војну неутралност, да сами бринемо о свом небу и земљи. Такође, нешто су нам другачије нијансиране поруке око догађаја у свету, али то не мења и не сме да промени наш генерално изразито пријатељски став према Црној Гори", рекао је Вучић.

Поштујемо њихов избор, то је избор грађана Црне Горе, за то су гласали, додао је Вучић.

"Милатовић је увек добродошао у Београд"

На питање да ли ће Милатовић доћи у Београд, каже да ће доћи и да претпоставља да ће прво ићи у Брисел.

"Увек је добродошао у Београд", рекао је Вучић и додао да је о тој посети разговарано раније – после избора.

Нагласио је да је у Подгорици зато што је желео да покаже поштовање према Црној Гори и колико му је стало и колико му је важно да у Црној Гори Србија има истинског пријатеља и партнера.

На питање да ли ће и Црна Гора показати поштовање према Србији, Вучић је рекао да је сваки напредак у било којој сфери друштвеног живота за нас значајан и да је разумео да председник Милатовић жели јачање економских веза.

"И једни и други се налазимо на европском путу. Имамо разлика када је реч о регионалним питањима, али и неким другим питањима, али то не сме да буде препрека у развоју наших што ближих пријатељских односа. Ја бих се понекад, али не желећи да било кога увредим, усудио да кажем и братских, али морамо ствари да развијамо на рационалном нивоу и да се трудимо да наши и буду што је могуће бољи", рекао је Вучић.

На питање да ли ће и Црна Гора указати поштовање према нама рекао је да не може да каже да Црна Гора не указује то поштовање.

"Да ли смо ми пресрећни због сваке одлуке Црне Горе? Нисмо и не морамо да будемо као што ни они нису због сваке наше одлуке. Али зато је боље да се проналази заједнички именитељ на основу којег може да се сарађује, а не да са неподношљивом лакоћом неодговорности траже тачке раздора и сукоба", рекао је Вучић.

"Важно је да се граде бољи односи са Хрватском и унапређују са осталима у региону"

Председник Србије изјавио је да је у Подгорици током инаугурације председника Црне Горе Јакова Милатовића разговарао са хрватским председником Зораном Милановићем и нагласио да је важно да се граде пристојнији и бољи односи са Хрватском, али и да се они унапређују са свим земљама у региону.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да ли је разговорао са председником Хрватске поред кога је седео на инаугурацији на којој су били и лидери региона.

"Познајемо се дуги низ година, нормално и рационално разговарамо. Важно је да покушамо да градимо пристојније и боље односе са Хрватском", рекао је Вучић.

На питање да ли је то могуће, ако се узме у обзир и кампања против њега и сви напади, као и извештавање, попут оног о протестима, али не само у Хрватској већ и у Црној Гори и у другим земљама у региону, он је рекао: "Што они у Хрватској горе о мени пишу, то ме народ у Србији више воли. Ја сам то договорио с њима. Што год се они више радују црним данима за Србију, то народ све више енергије и љубави жели да уложи у будућност Србије", рекао је Вучић.

Нагласио је да се нада унапређењу односа Србије и Црне Горе и свих у региону и оценио да морамо да сарађујемо и да, без обзира на све међусобне разлике, градимо боље односе.

Додао је да је важно и да разумемо потребе и разлике које постоје међу нама и да се разумемо и поштујемо и када нисмо у много чему сагласни.

На новинарску констатацију да је на истом догађају била и косовска председница Вјоса Османи, Вучић је рекао да је често с њом на истим догађајима.

"С њом сам често на разним форумима и нисам због тога срећан. Знате шта пише у Уставу Србије, не зато што имам нешто лично против ње, већ због свега другога", рекао је председник.

 

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво