Читај ми!

Брисел, непријатне сцене током представљања Нацрта статута ЗСО

Координаторка Управљачког тима за Заједницу српских општина Данијела Вујичић рекла је да приштинска страна није хтела да саслуша представљање Нацрта статута Заједнице српских општина.

Данијела Вујичић реклa је новинарима у Бриселу да је током представљања Нацрта статута ЗСО доживела непријатности.

„Чланови приштинске делегације, Курти и Бисљими стално су добацивали, нису нам дали да говоримо, били су подругљиви и безобразни, обраћали су нам се са ниподаштавањем и председник је на то бурно реаговао“, испричала је Вујичићева.

Она је рекла да су представници Управљачког тима добили 30 минута да представе Нацрт статута ЗСО.

"Прво што је председник рекао када смо ушле у просторију, колегиница Беловић и ја, председник је рекао: ‘Где сте моје Српкиње са српског Косова и Метохије’. Ту је настао тотални хаос, бунили су се зашто се користи израз Косово и Метохија, јер то није део Србије“, нагласила је Вујичићева.

Истакла је да приштинска страна две недеље уназад врши притиске на Управљачки тим.

"Имали су пет година да се консултују са нама око свега. Ми смо били отворени пре пет година за сарадњу, али задње две недеље пунимо насловне стране свих албанских медија, како не желимо сарадњу и како нас министар за локалну самоуправу зове преко Фејсбук налога", навела је Вујичићева и констатовала да то говори ''о њиховој озбиљности и одговорности да они заиста желе да успоставе ЗСО''.

Четири усвојена споразума као оквир за Нацрт статута ЗСО

Вујичићева је рекла да је Нацрт статута рађен четири месеца, од априла до августа 2018. године, и у том периоду консултована је академска јавност, градоначелници свих општина, председници скупштина, експерти из области здравства, образовања, економије.

"То су били оквири Управљачког тима и ми смо се тога држали све време. Наши оквири су били да у Нацрт статута уврстимо четири споразума договорена у дијалогу (два из 2013. и два из 2015. године). Они ни то нису хтели данас да саслушају смирено, а обе стране су се обавезале. Да би овај статут добио на значају они морају да испуне први и основни споразум, а то је први споразум о принципима нормализације односа Београда и Приштине и други споразум – план имплемeнтације", истакла је Вујичићева.

Чланови делегација, како је истакла, треба сада да прочитају цео Нацрт, члан по члан и да изнесу евентуалне примедбе.

Следећи корак би, како је објаснила Вујичићева, требало да буде примена Плана имплементације.

Нацрт статута ЗСО има девет поглавља и 67 чланова.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво