Читај ми!

Отварање моста на Ибру у Косовској Митровици – договор или сила

Албански одборници у Северној Косовској Митровици предложили су да се главни мост преко Ибра отвори за возила. Саобраћај је прекинут пре више од две деценије из безбедносних разлога и стотина инцидената. Потез Приштине, Београд види као покушај протеривања Срба. Председник Александар Вучић поручује Албанцима да то не покушавају јер ћемо у том случају знати како да одговоримо. Због најновијих тензија начелник Генералштаба је разговарао са командатном Кфора, директором Канцеларије за КиМ и Мирославом Лајчаком.

Мост који раздваја Косовску Митровицу, ујединио је одборнике северног дела града у идеји да се после дуже од две деценије отвори за саобраћај. Предлог је на дневни ред уврстила представница Куртијевог Самоопредељења, а о њему су се изјашњавали одборници који су заменили Српску листу након напуштања институција. Изузев јединог српског одборника који је био против и једног уздржаног, већина је дала зелено светло предлогу о коме одлучују други органи.

"Они који преузимају главну улогу што се тиче слободе кретања и безбедности и сигурности су релевантни међународни представници, КПС и МУП Косова. Ми ћемо само упутити одлуку“, каже Неџат Угљанин о захтеву за отварање моста на Ибру за саобраћај.

Одлука да се мост затвори за саобраћај на снази је још од 1999. године и доласка Кфора. Симбол поделе и раздвајања уједно је симбол највећих сукоба Срба и Албанаца у Косовској Митровици. Иако преко Ибра води неколико саобраћајница, главни мост је и даље препрека, не само за аутомобиле, већ и за односе две заједнице. Председник Србије идеју о отварању приписује Аљбину Куртију.

"И то је њихова дугогодишња идеја и наш народ се много година томе супротставља. Зашто овај човек то ради – зато што ће да прича не желимо гето него отворене градове што ће лако да пролази код ових са Запада. Једино што жели то је да протера Србе са севера КиМ и ништа више и ништа друго и по сваку цену желе сукобе. Ми ћемо да урадимо све што је у нашој моћи да сачувамо мир“, каже председник Александар Вучић.

Мост у Митровици чувају италијански карабинијери, а током сукоба ранијих година чувале су га стотине грађана како би спречиле Албанце у покушајима да заузму север.

"Да подсетим да је мост био у историји овог града неуралгична тачка, 200 инцидената, преко хиљаду повређених. Плашим се да у овом тренутку уколико се мост отвори, да можемо да имамо нове инциденте“, каже Верољуб Петронић, стручњак за питања безбедности на КиМ.

На тај сценарио упозорава и Српска листа.

"Захтевамо да Кфор, Еулекс и представници међународне заједнице најхитније спрече примену ове одлуке, дају простор да се у дијалогу решавају отворена питања, а тиме и сачува мир на овим просторима. Спречавање оваквих потеза Приштине и Куртијевих одборника било би у складу са захтевима међународне заједнице да се зауставе све акције које подривају процес дијалога“, наводи Српска листа.

Тачка спорења Суви До

Дијалогом би требало да се реши питање моста преко кога се може само пешке. Бриселски споразум предвиђа да без разграничења северне и јужне Митровице мост не може бити отворен за саобраћај.

Тачка спорења је српско село Суви До које географски припада северу, катастарски југу, чему се Срби противе. Ипак, тај случај неће бити тема нове рунде бриселског дијалога 2. маја. На дневном реду су нестали и ЗСО.

"Заједница српских општина је договорена и треба да буде формирана, као и бројне ствари које су договорене и чекају да буду испуњене. Идемо напред, радимо све што можемо да помогнемо обема странама да направе неопходан напредак ка примени споразума“, рекао је Петер Стано, портпарол Европске уније.

Уочи нове рунде преговора, европски посредник Мирослав Лајчак разговарао је са Аљбином Куртијем на Делфи форуму у Грчкој.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво