Читај ми!

Реаговања дан после избора на северу КиМ – погрешан приступ Приштине и власт без легитимитета

У четири општине не северу Косова и Метохије управљаће Албанци, који су мандате добили са нешто више од 1.500 гласова сународника или 3,47 одсто уписаних бирача. Упркос томе што неће имати легитимитет да управљају, новим председницима општина честитали су у Приштини и обећали им подршку у обављању дужности.

Нема еуфорије, нити претераног задовољства исходом избора. Формално, представници институција су честитали новоизабраним председницима општина и одборницима, али мала излазност и то искључиво Албанаца, покварила је план да нови сазив локалних институција буде кредибилан.

За бојкот Срба, у Приштини криве Београд. Премијер Аљбин Курти је током дана реаговао на исход избора, очекује да институције на северу буду консолидоване и колико год је то могуће без разлике служе грађанима.

Ма колико овакве изјаве деловале убедљиво, овде има и реакција у којима се истиче да јучерашњи избори нису донели дугорочна решења и да је власт у Приштини изабрала погрешан приступ.

Односи Срба са севера и централних институција у Приштини су након јушерашњих избора све лошији, па се тако сада сва пажња помера на Брисел и предстојећу рунду дијалога Александра Вучића и Аљбина Куртија.

После подне су овде избори на северу већ пали у други план. Стигла је вест да је у Стразбуру подржана пријава Приштине у Савет Европе, чиме је, како се овде истиче, закључена прва фаза за пуноправно учлањење у ову међународну организацију.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво