Читај ми!

Дачић: Очекивана одлука Савета Европе, дан којег ће се стидети

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је очекивана одлукa о покретању процедуре за разматрање захтева за чланство тзв. Косова у Савету Европе. Одлуку су подржале 33 од 46 чланица, седам чланица је било против, пет уздржано, а једна земља није учествовала у гласању. Дачић оцењује да ће одлука наштетити дијалогу Београда и Приштине.

Ивица Дачић је за Танјуг оценио да је ово дан којег ће се Савет Европе стидети и навео да је делегација Србије, која је гласала против, напустила салу после гласања, јер није желела да даље учествује у "тирадама", али је напоменуо да Србија није напустила ту организацију. 

"Овај дан поводом те одлуке свакако представља сумрак и статута Савета Европе, јер се први пут разматра захтев нечега што није држава и што није признато од стране УН и о територији која није чланица УН", рекао је Дачић поводом одлуке Комитета министара Савета Европе да покрене процедуру за разматрање захтева Приштине за пријем у ту организацију. 

Захвалио је свима који су били против и показали да су наши традиционални пријатељи и навео да пре свега мисли на Кипар, Шпанију, Румунију, Азербејџан и Грузију, а посебно је захвалио Мађарској, која је признала независност Косова, а данас је гласала против. 

"С друге стране, заиста смо разочарани ставом и приступом Грчке и Словачке као чланица ЕУ које су биле удржане, пре свега због тога што смо од њих чули да они не признају независност Косова. Такође бих подсетио да је БиХ била уздржана. Замислите те ироније. Замислите када би се Република Српска сада пријавила за чланство, каква је то иронија и безобразлук, а нама држе предавање да ми утичемо на растурање територијалног интегритета БиХ. Они директно учествују у растурању територијалног интегритета Србије", рекао је Дачић.

"Нисмо очекивали потезе неких земаља"

Он је посебно истакао и став Украјине, која је била уздржана. 

"Погледајте колико ми проблема имамо да бранимо територијални интегритет Украјине, колико се напињемо и гласамо свуда и правдамо се зато што неко нас оптужује да не подржавамо довољно територијални интегритет Украјине, а Украјина гласа уздржано када је реч о нашем територијалном интегритету. Апсолутно неприхваљиво. Јерменија, такође, није била у сали када је било гласање. Нисмо очекивали такве потезе од тих земаља", рекао је Дачић. 

Када је реч о Црној Гори, Дачић каже да ни сам не зна да ли је изненађен или није јер су, каже, поново подржали растурање територијалног интегритета Србије. 

"Заиста, хвала им на томе, не знам како је Србија то заслужила. И морам да кажем да ће то свакако оставити одређене последице по наше односе. Не може Србија само да служи да се каже – пуцаћемо вам у главу, али није ништа лично", рекао је Дачић.

Поводом одлуке Комитета СЕ, Дачић је оценио да је Србији стављено до знања да нема право да штити свој територијални интегритет и суверенитет, а да мора да брани територијални ингеритет сваке друге земље. 

Каже и да је ово поука за Србију да никада не сме да изгуби већину у УН.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво