Читај ми!

Дачић: Србија тражи да формирање ЗСО буде први и одлучујући корак за имплементацију споразума

Министар спољњних послова Ивица Дачић каже да Србија тражи да формирање Заједница српских општина (ЗСО) буде први корак, одлучујући и опредељујући услов за имплементацију Европског предлога за нормализацију односа Београда и Приштине.

Ивица Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре са шефом дипломатије Шведске Тобијасом Билстремом, подсетио да је од потписивања Бриселског споразума, у којем је први пут договорено формирање Заједнице српских општина (ЗСО), протекло тачно 10 година.

"Данас је 10 година од потписивања Бриселског споразума, који сам тада ја потписао као председник Владе. Десет година након тога, оно што је била прва тачка - ЗСО, под великим је знаком питања", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је истакао да је јако важно да сви у Европи и свету разумеју зашто Србија тражи да формирање ЗСО буде први корак и одлучујући и опредељујући услов за имплементацију договора.

"Ми не  желимо да опет уђемо у период неизвесности и да  се опет чека годинама на формирање ЗСО", рекао је Дачић.

Нагласио је да је председник Србије Александар Вучић, који се раније данас састао са Билстремом, упознао министра спољњих послова Шведске о свим очекивањима Србије када је у питању ситуација на Косову и Метохији.

"Оно што мислим да је битно и неспорно је да ћемо ми наставити са реформама за чланство Србије у ЕУ. Мислим да је то неупитно са наше стране, да је у интересу Србије да примењује стандарде ЕУ кад је реч о људским правима, слободама, демократији, реформи у разним областима друштва, укључујући наравно и систем владавине права, медијске слободе и друго", истакао је Дачић.

"Решавање статуса КиМ централно питање у преговорима са ЕУ, а не санкције" 

Дачић је оценио  да је централно питање у преговарачком процесу Србије и ЕУ нерешено питање статуса КиМ, а не увођење санкција Русији. 

"Србија се јасно одредила по питању територијалног интегритета и суверенитета Украјине. То смо осудили и гласамо о томе на међународним форумима. Ми се нисмо определили о увођењу санкција из наших и политичких и националних и државних и економских интереса", рекао је Дачић одговарајући на питање новинара.  

Он је додао да у захтевима ЕУ у којима се тражи усклађивање спољње политике Београда са Бриселом, нема ничег чудног и да Србија то разуме. 

"Када све то рашчистите и када поставите црту између свега ви ћете у ствари видети да овде није то централно питање. Централно питање је дијалог са Приштином. Проблеми око статуса, питање које се не решава ни Охридским споразумом", оценио је Дачић.

Додаје да је Србији наметнута ситуацију у којој мора да води рачуна о својим националним и државним интересима, односно о односима са земљама са којима традиционално одржава добре односе и које подржавају позицију Србије на међународној политичкој сцени.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво