Читај ми!

Почела прва седница редовног пролећног заседања Скупштине, на дневном реду избор чланова правосудних савета

Посланици Скупштине Србије започели су прву седницу редовног пролећног заседања, а на дневном реду је више кадровских решења, међу којима је избор истакнутих правника за Високи савет судства и Високи савет тужилаштва, као и избор Заштитника грађана.

Посланике је дочекала гарда испред скупштине, црвени тепих, а будући да је прва седница редовног заседања, седница је почела интонирањем химне.

Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, чији председник је Владимир Ђукановић, изабрао је по осам кандидата из реда истакнутих правника, од којих ће се бирати по четири за Високи савет судства (ВСС) и Високи савет тужилаштва (ВСТ).

Кандидати за ВСС су Наташа Делић, Жикица Дроњак, Јелена Вучковић, Никола Бодирога, Марина Грбић, Растко Брајковић, Александар Поповић и Срђан Стефановић.

Кандидати за ВСТ су Душан Пурић, Мирослав Диорђевић, Предраг Ћетковић, Весна Луковић, Владимир Симић, Ненад Тешић, Јелена Глушица и Бојан Петровић.

Народна скупштина ће двотрећинском већином бирати по четири истакнута правника за ова два правосудна органа.

Зоран Пашалић предложен за Заштитника грађана

Новим правосудним законима је прописано да ће ВСС чинити четири истакнута правника, шест изборних чланова из реда судија, као и председник Касационог суда, а чланови ће између себе бирати преседавајућег.

Чланови ВСТ ће, поред министра правде, бити врховни јавни тужилац, пет тужилаца које бирају јавна тужилаштва и четири истакнута правника, а врховни тужилац ће бити и председник ВСТ. 

На дневном реду седнице су и предлози одлуке о избору Савета Државне ревизорске институције, одлуке о избору Заштитника грађана и Предлог одлуке о избору четири члана Републичке комисије за заштиту права у поступцима јавних набавки.

Одбор за уставна питања и законодавство предложио је парламенту да за Заштитника грађана изабере Зорана Пашалића, који је и до сада обављао ту функцију.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво