Читај ми!

Наставак дијалога за две недеље – на столу примена договореног, Србија и САД позивају на формирање ЗСО

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу биће одржана 2. маја, потврдио је портпарол ЕУ Петер Стано. Тада у Брисел путују Александар Вучић и Аљбин Курти. Тема састанка биће примена договорених споразума. Једна од обавеза је и формирање Заједнице српских општина, за коју амерички амбасадор у Србији каже да је крајње време да постане стварност.

Заједница српских општина пре десет година уписана је у Бриселски споразум. Потписи Београда, Приштине и Брисела требало је да гарантују њено формирање. Сталним позивима да уместо папира постане реалност, још једном се придружује амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил.

"Оно у шта могу да вас уверим јесте да нећемо одустати док се то не догоди. Постоје два разлога: први је да српски народ на Косову има поверење да ће се потписано применити. А други је да српска заједница мора да зна каква је будућност чека, и зато вас уверавам да САД ту обавезу узимају са крајњом озбиљношћу", истиче Хил.

Примена договореног у дијалогу биће тема новог састанка политичких преговарача 2. маја у Бриселу. Тада би требало и да се детаљно утврди рад заједничког одбора за праћење имплементације, који је у међувремену формирала Унија.

На примену Бриселских и Охридског споразума, који види као преговарачки оквир за Косово и Метохију, позива некадашњи дипломата Срећко Ђукић.

"Ја мислим да се ми морамо посветити реализацији споразума ако хоћемо да останемо кредибилна страна у решавању косовског питања и проблема у имплементацији онога што је договорено", каже Ђукић.

У договор Европска унија убраја и повратак Срба у косовске институције.

"Императив је да се вратимо у ситуацију да косовски Срби активно учествују у локалној управи, у полицији и правосуђу на северу Косова. Потребно нам је да обе стране одиграју своју улогу у томе", рекао је портпарол ЕУ Петер Стано.

Од услова за повратак у институције Срби у јужној покрајини не одустају. Траже формирање Заједнице српских општина и повлачење косовских специјалаца са Севера.

У четири општине на северу настављено је потписивање петиције за повлачење специјалних снага полиције са тог подручја, након серије инцидената.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије