Читај ми!

ЦИК: Изборе на северу КиМ организоваћемо и у контејнерима

Централна изборна комисија у Приштини одлучила је да ванредни избори 23. априла у четири општине на северу КиМ буду одржани у 19 бирачких центара, од којих ће већину чинити контејнери.

Председник Савета за изборне операције Аријанит Ељшани рекао је да је та одлука донета након оцена органа безбедности и општинских изборних комисија за изборе у четири северне општине.

”Од 44 бирачка центра у којима су одржавани избори 2019. и 2021. па надаље, за осам је потврђено да ће бити отворена. Међутим, на основу процене ЦИК-а и безбедносних органа, установљено је да ће на само шест локација бити уобичајених услова, а 13 бирачких центара биће алтернативни центри, односно контејнери", нагласио је Ељшани, а пренели су приштински медији.

Упркос најави да Срби у већини неће учествовати на изборима, све док не буде формирана ЗСО и да најављени процес неће имати легитимитет, министар унутрашњих послова у Приштини Ђељаљ Свећља изјавио је да изборе на северу "не треба одлагати и да неће наседати на уцене Српске листе".

”Не усуђујемо се да наседемо на њихове уцене. Шта ово значи? Не треба чекати да нам Српска листа каже да ли изборе треба одржати или не, да ли ће их бојкотовати или не. Један од разлога зашто нису за решења је тај што су у заједници која тамо живи изгубили подршку", рекао је Свећља на седници скупштинске комисије за европске интеграције.

Свећља је рекао да полиција и министарство унутрашњих послова стоје на располагању ЦИК-у како би се избори на северу завршили успешно.

Коњуфца: Неће бити ЗСО ако Срби не учествују на изборима на северу КиМ

Председник Скупштине у Приштини Гљаук Коњуфца изјавио је да су централне институције добиле гаранције да неће бити одлагања ванредних избора на северу КиМ 23. априла, те да неће бити ни Заједнице српских општина уколико на њима не учествују српске политичке странке.

”Без учешћа српских политичких партија на изборима расписаним за 23. април, нема формирања Заједнице. Ово је био став Квинте", рекао је Коњуфца након седнице председништва скупштине, а пренели медији у Приштини.

Рекао је да Београд не може да условљава Приштину одржавањем или не избора у четири општине на северу.

"Избори су заказани, ранији компромис је направљен, избори су једном одложени, одложени су на захтев међународне заједнице, од њих смо добили гаранцију да неће бити одлагани више пута", изјавио је Коњуфца.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво