Читај ми!

Вучевић за РТС: Безбедносна ситуација изазовна, Србија није и неће продавати оружје зараћеним странама

Министар одбране Милош Вучевић рекао је за РТС да је безбедносна ситуација изазовна и да постоји висок ризик по питању безбедности на КиМ. Наш систем безбедности је спреман и ми контролишемо све да би се грађани осећали сигурно, истакао је министар. Коментаришући писање медија о продаји оружја Украјини, поновио је да Србија није, нити ће продавати оружје зараћеним странама.

Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да када чујете аутентична тумачења од Срба са КиМ, који имају немогућ живот, то је корисно за чланове Владе и свеукупну јавност да бисмо разумели шта се дешава на Косову и Метохији.

Према његовим речима, задатак политичара је да доносе одлуке које нису под утицајем емоционалног набоја и то је разлика између оних који се боре за јефтине политичке поене и ко стратешки промишља и то је задатак председника Републике и Владе.

Истакао је да је ово било додатно теже због читавог низа догађаја на КиМ. Подсетио је да је само ове године било 38 напада на Србе на КиМ.

"То нису инциденти, то су напади који су водили до покушаја убистава, тешких рањавања. Све то с циљем етничког чишћења од преостале српске заједнице, без обзира на то што све то наилази на зид ћутања међународне зајднице", рекао је Вучевић.

Министар је нагласио да тражимо политичко решење кроз форму дијалога, чувајући мир и стабилност.

"Наш задатак је да тражемо политички договор и кроз процес дијалога дођемо до решења. Суштина је да се нађе компромисно решење. Пет закључака, део закључака се односи на оно што ће Србија сама предузимати, а део се односи на међународну заједницу", рекао је министар.

Вучевић је рекао да је под број један стављено да се међународна заједница укључи и да се не дозволи ескалација на КиМ.

"Под бројем два, треба да се после 10 година хитно формира ЗСО. Није само питање формирања ЗСО већ и садржина, шта ће Срби добити кроз то. Ми не желимо да неко формално потпише ЗСО, која нема надлежности, да нам подметну кукавичје јаје, ми треба јасно да дефинишемо шта мора да се подразумева под ЗСО", напоменуо је министар.

Како је рекао, као број три – неопходно је повлачење приштинских специјалаца са севера КиМ.

"Број четири, немогуће је одржати изборе у четири општине на северу КиМ без учешћа већинског становништва. Oво је карикирање избора. Замислите да два посто бира власт, а 98 не учествује. Тек након формирања ЗСО, међународна заједница може очекивати да се Срби врате у институције и да се онда одрже избори онако како треба", рекао је Вучевић.

И под број пет, Србија ће наставити, како је рекао, економским мерама да подржава српско становништво на КиМ.

О безбедносној ситуацији

Вучевић је рекао да је безбедносна ситуација изазовна и да постоји висок ризик по питању безбедности на КиМ.

"Наш систем безбедности је спреман и оно што је до нас ми контролишемо да би се сви грађани осећали безбедно", истакао је министар.

Вучевић је рекао да би Срби на КиМ највише волели да о њима воде рачуна српска војска и полиција, а друга ствар је што су политичке околности. Ми смо тражили повратак до 1.000 припадника од Кфора, али тај захтев је одбијен, подсетио је министар.

Србија није продавала оружје зараћеним странама

Поводом писања Ројтерса о продаји оружја, Вучевић је рекао да Србија није продавала нити ће продавати оружје ни руској ни украјинској страни.

"Ми се не стидимо ничега што се производи у наменској индустрији Србије, али то није истина. Ми нисмо извозили, нити ћемо извозити ниједној од зараћених страна. То је покушај дестабилизације Србије, да се Србија сврста на једну од две страну. Интересантно је да екстремни политички блокови у Србији прихватају ту игру", каже Вучевић.

Према његовим речима, не постоји ниједан папир нити доказ да Србија продаје оружје Украјини.

"Да ли неко злоупотребљава оно што купи од Србије, ми то не можемо да искључимо. Али се поставља питање шта да радимо. Шта је решење – да затворимо све фабрике и да људи остану без после? Тиме нећемо зауставити рат. И неко други ће продавати оружје. Србија није, не продаје и неће продавати оружје ни Украјини ни Русији. Да ли неко злоупотребљава купљено оружје није питање за Србију. Наша савест је чиста, ми смо спокојни, а морамо да водимо рачуна о нашој економији", навео је Вучевић.

Министар каже да ће Гранит 2023. бити фантастичан догађај и позвао грађане да дођу у Батајницу да виде приказ наоружања.

"Поручујемо грађанима да дођу да виде колико је ојачала њихова војска у претходних 10 година. Војска је најснажнији гарант мира. Порука је најснажнији ресурс наше државе. Национални интерес је да очувамо мир, да се деца рађају, а не да гину. На аеродрому Батајница биће 5.000 војника, 2.400 типова најсавременијег наоружања", рекао је Вучевић.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво