Дачић: На КиМ стање све горе, међународна заједница да заустави Куртија

Секретар Савета за националну безбедност Ивица Дачић изјавио је да је безбедносна ситуација на Косову и Метохији све тежа због неодговорног понашања привремених приштинских институција, за које је рекао да су главни генератор свих криза у јужној српској покрајини.

После седнице Бироа за координацију рада служби безбедности, Дачић је позвао међународну заједницу да заустави премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Нагласио је да се понавља иста прича и да Приштина наставља са рушењем свих договора који су постигнути, као онај о таблицама, генеришући нове кризе и дестабилизацију ситуације на КиМ, а самим тим и у региону.

"Ово је прави показатељ њихове јасне намере да не желе мир и да покушавају да избегну обавезе које су, између осталог, преузели и у Охриду. А прва обавеза јесте формирање Заједнице српских општина. У том погледе, ово је још један показатељ за међународну заједницу да мора озбиљно да схвати наша упозорења и да хапшењем и прогоном Срба, кршењем загарантованих права и слобода, стварају нове кризе да не би дошло до нових договора који би били корак даље у нормализацији стања", поручио је Дачић.

Он је истакао да се све то сада дешава уочи наставка дијалога Београда и Приштине 4. априла у Бриселу.

"Јасно је да је на помолу стара ситуација, а нова криза коју генерише Приштина. Ми ћемо све учинити, као и до сада, да штитимо мир, будемо конструктивни, али сталне провокације Приштине стварају атмосферу свему ономе о чему се разговарало. Ово је, у ствари, покушај бежања од формирања ЗСО", казао је Дачић.

Навео је да то међународна заједница мора озбиљно да схвати и да изврши притисак на Приштину.

"Они представљају Србе као реметилачки фактор, криминалне групе које пале аутомобиле и долази до масовне репресије над Србима на КиМ и то не може да доведе до смиривања ситуације. Зато хитно зауставите Аљбина Куртија. То је одговорност међународне заједнице и то је главна порука седнице", рекао је Дачић.

Казао је да је на седници Бироа за координацију рада служби безбедности разматрана и геополитичка ситуација и односи у свету и како ће се одразити на нас, а да ће следећа седница Бироа у априли бити посвећена борби против криминала и корупције.

Седници Бироа су присуствовали чланови тог тела: директор Безбедносно-информативне агенције Александар Вулин, директор Војнобезбедносне агенције генерал-мајор Ђуро Јованић, заменик директора Војнообавештајне агенције пуковник Дејан Пајић, министар одбране Милош Вучевић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, као и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и директор Канцеларије савета за националну безбедност и заштиту тајних података Горан Матић.

четвртак, 01. јун 2023.
22° C

Коментари

Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено
Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено