Петковић: Курти не може да забрани посету Вучића КиМ, он се ту ништа не пита

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти не може да забрани посету председника Александра Вучића Косову и Метохији, пошто договореним Споразумом о званичним посетама Приштина може само да прими к знању посету званичника Београда простору КиМ, а не да је одобрава или пак забрањује.

"Нервоза Аљбина Куртија због договора у Охриду, одакле се вратио без икаквог потписа и признања од стране Београда, али са обавезом формирања ЗСО, свакога дана ескалира. Зато се сада узалуд јуначи да може да забрани посету председника Александра Вучића српском народу на Косову и Метохији, иако се он ту ништа не пита", навео је Петковић.

Петковић пита: "Ко је Курти да одређује и даје дозволе за посете покрајини председнику Вучићу када постоје потписани споразуми који ово питање јасно регулишу?"

Према Петковићевим речима, "у Охриду је јасно договорено спровођење свих претходно прописаних споразума, па самим тим и Споразума о званичним посетама, по коме Приштина може само да прими к знању посету званичника Београда простору КиМ, а не да је одобрава или пак забрањује".

Овакве изјаве Аљбина Куртија најбоље показују са каквим реметилачким фактором се све време суочава Београд у дијалогу, навео је Петковић.

"Јасно је да Курти не жели дијалог и на све начине покушава да избегне формирање Заједнице српских општина, али те своје трикове Курти може да прода можда на пијаци и нигде више", саопштио је директор Канцеларије за КиМ.

Петковић каже да је јасно да се Курти "плаши Вучићеве посете јер зна колико би она значила српском народу на Косову и Метохији, а Курти у српске средине иде кришом и на превару и враћа се обешеног носа и необављеног посла".

Курти је синоћ за ТВ Кљан изјавио да није добио захтев за посету Вучића Косову и Метохији и да "с обзиром на околности у којима се налазимо, он не би био пожељан на Косову".

"Ако је то особа која каже да је масакр у Рачку измишљотина и никада није променила став, мислим да не треба да долази на Косово. Наравно да нећу дати дозволу", рекао је Курти.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво