Одаловић уочи суђења Тачију: Злочина много више него што је обухваћено оптужницом, суд мора да заштити сведоке

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић каже за РТС, уочи почетка суђења Хашиму Тачију, да је злочина било много више него што је обухваћено оптужницом. Велика одговорност и велики терет на трибуналу јесте да обезбеди заштиту сведока, истиче Одаловић.

Суђење једном од вођа такозване ОВК, Хашиму Тачију и још тројици оптужених припадника исте групе - за злочине над Албанцима, Србима и Ромима на Косову и Метохији и у Албанији 1998. и 1999. године, почиње 3. априла.

Председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић нада се да је то само једна од група којој ће се судити, јер је злочина било много више него што је обухваћено оптужницом.

"Веома је важно из угла мандата који имам, а то су нестала лица, јер се ту ради о 43 илегална затвора која су евидентирана, за које је и овом оптужницом потврђено да су постојали. Иначе, 145 их је укупно било, то су међународни званичници истакли, на простору Косова и Метохије. Велики број оних које ми данас тражимо био је у тим затворима. Велики број је нажалост убијен. Извесно је да је један број транспортован у Албанију. О томе говори и филм који је недавно на један добар начин екранизовао нешто што је била велика тема, о којој се много причало, а мало знало", истиче Одаловић.

Велика одговорност на трибуналу је да заштити сведоке

Када је реч о ономе што се дешавало са "жутом кућом", Одаловић каже да су оптужницом обухваћени и неки логори у Албанији, и да ту има доста простора ако буде спремности и прикупљених доказа.

"Овде је проблем наравно и оно што смо видели већ у неким суђењима, у покушајима суђења да будем прецизнији, лидерима и припадницима такозване Ослободилачке војске Косова. Ти сведоци који су евидентно били спремни и постојали, су нестајали. Многи су одустајали, али је највећи број нестао", подсећа Одаловић.

Тако да је велика одговорност и велики терет на трибуналу, истиче, да прво обезбеди заштиту сведока и да обезбеди њихово појављивање и њихово сведочење.

"У оптужници најмањи фокус на убијеним Србима"

Чини му се, напомиње, да је у оптужници најмањи фокус био на утврђивању одговорности за убијене Србе.

"То је оно што доводим у директну везу са јучерашњој изјавом председника самопроглашене скупштине, Коњуфцом, који тражи да се и Вучићу суди зато што он зна судбину и истину о несталима, и да се и он стави на оптужницу која је подигнута против Путина", каже Одаловић.

Изненадио га је, додаје, Иса Мустафа, који је један од умерених политичара у Приштини, а који је причао о "епопеји ОВК". Та такозвана Ослободилачка војска Косова је буквално разорила Демократски савез Косова. Многи истакнути чланови су убијени", наводи Одаловић.

Када је реч о протестима који су заказани у Хагу и Приштини, Одаловић сматра да би било неодговорно од стране суда да подлегне таквим притисцима.

"Београд предао 2.417 докумената, ми ни једну информацију од Приштине нисмо добили"

Одаловић је нагласио једну, каже, велику непознаницу коју Приштина упорно прикрива, а то је да је Београд предао Приштини 2.417 докумената у тражењу несталих лица.

"Дакле, породице Албанаца морају да знају – 2.417 докумената из архива наших органа и институција, до сада 99 одсто идентификованих или пронађених жртава су на бази наших информација. Ми ни једну информацију од Приштине нисмо добили. Они негирају постојање архиве ОВК", објашњава Одаловић.

недеља, 04. јун 2023.
22° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено