Вучић са председницом Грчке: Братски односи Атине и Београда, подржан територијални интегритет две земље

У дводневној посети Београду је председница Грчке Катерина Сакеларопулу. Испред Палате "Србија" грчку председницу дочекао је председник Србије Александар Вучић, а потом је уследио тет-а-тет и пленарни састанак две делегације. На конференцији за медије председник Вучић је поручио да су односи Атине и Београда братски, као и да обе земље подржавају Повељу и резолуције УН.

Обраћање Александра Вучића и Катерине Сакеларопулу

"Приступање ЕУ зависи од односа унутар Уније и разних интереса"

На питање новинара из Грчке о европском путу Србије, Вучић је рекао да би Србија желела да буде члан ЕУ, али да то не зависи само од нас, већ и од односа у самој ЕУ, различитих блокова, интереса.

"Нећу да причам само о томе да је постојао замор у односу на проширење, данас има много других тема, Србија је оптуживана да једва чека да по Путиновом налогу ремети односе у региону, да ћемо нападамо једне, друге, треће, што се испоставило као ноторна лаж, али нико се није извинио што је обмањивана светска јавност, али и то довољно говори о расположењу унутар ЕУ за пријем нових чланица", рекао је Вучић.

Коментаришући енергетску ситуацију у контексту рата у Украјини и санкција Русији, грчка председница је рекла да је важно да се не зависи од енергената само из једне земље.

Председник Србије је истакао да су управо са Грцима разговарали о набавци енергената преко Александрополија и изградњи интерконектора.

Опширније Краће

Вучић: Макрон учинио оно што смо сви урадили

Коментаришући протесте у Француској због пензионе реформе, Вучић је рекао да је француски председник Емануел Макрон учинио оно што су сви урадили, као и да је у Немачкој, на пример, старосна граница 67 година, а не 65 колико је у Француској.

"Све мање тога је постављено на реалним и рационалним основама, све мање желе да саслушају, а све више долазимо до новог политичког термина, неукротива политичка страст, која нема везе са чињеницама, реалношћу и рационалним приступом, у којем је довољно да причате било шта на друштвеним мрежама, добијете страст и симпатије на својој страни и добијате шта желите", рекао је Вучић.

Макрон је, рекао је Вучић, учинио оно што су сви урадили.

"Није на мени да га браним, али учинио је оно што смо сви урадили. Како да кажем, то све доноси рат", закључио је Вучић.

Танјуг/Зоран Жестић

Позиција Грчке према КиМ остаје непромењена

Председница Грчке Катерина Сакеларопулу рекла је да позиција Грчке према КиМ остаје непромењена. Навела је да притисци постоје, али да то није утицало на грчки став о КиМ.

"Ми смо доследни у својој политици, важно је да се дијалог настави", рекла је председница Сакеларопулу и истакла да је Грчка спремна да помогне и Београду и Приштини.

Танјуг/Зоран Жестић

Сакеларопулу: Србија припада европској породици

Председница Грчке Катерина Сакеларопулу захвалила је председнику Србије на дочеку. 

"Моја земља увек је имала мишљење да Србија припада европској породици. Ми подржавамо дијалог Београда и Приштине и недавне разговоре. Наш циљ је јачање економске позиције Србије. Наш став у вези са КиМ остаје непромењен и стабилан", рекла је председница Сакеларопулу.

Истакла је да је данашњи састанак потврдио изузетне билатералне односе Грчке и Србије на свим нивоима, који су стабилни и ненарушени већ 150 година и који, како је рекла, показују значајне културне, политичке и историјске везе, као и пријатељство које повезује наша два народа.

"Стратешки карактер који су стекли грчко-српски односи осликавају се у заједничкој декларацији о стратешком партнерству, посебно у области енергетике, културе, туризма и одбране. Обострана жеља јесте да се убрза имплементација те декларације у циљу обостраног благостања наших земаља и ширег подручја Балкана", рекла је председница Грчке.

Нагласила је да је неоправдан руски упад у Украјину показао да мир није нешто што засигурно мора да постоји и да сви морамо да се боримо за мир на основу вредности и принципа Повеље УН.

"Тежње за проширењима територија у 21. веку су за осуду. Руски напад на Украјину веома је важан за безбедност у Европи и у овом тренутку се не види перспектива решавања проблема дипломатским путем", упозорила је председница Сакеларопулу. Додала је да је обавестила Вучића о грчко-турским односима где је, како је рекла, дошло до смањивања сукоба јер Грчка жели да одржи добросуседске односе уз потпуно поштовање међународног права.

Опширније Краће

О коридору Будимпешта–Београд–Скопље–Солун–Пиреј

Вучић је нагласио и да су разговарали о инфраструктруном повезивању, као и да је рекао грчкој колегиници да Србија гради брзе пруге.

"Почињемо да градимо и брзу пругу до Ниша и границе са Северном Македонијом, страшно је важан коридор Будимпешта–Београд–Скопље–Солун–Пиреј због већег приступа роби коју поморским путем јефитиније добијамо, али и путничког саобраћаја", рекао је Вучић.

Разговарали су и о енергетском повезивању и куповини течног гаса у Александрополију. Вучић очекује нови талас грчких инвестиција у Србији, али и српских инвестиција у Грчкој.

"Србија је привукла више од 62 одсто директних страних инвестиција на Западном Балкану, верујем да ћемо наставити тај тренд – стопа јавног дуга је ниска, финансије уређене, немамо никаквих структуралних поблема и да нема политичких проблема са Приштином и сукоба у Украјини, већ сад бисмо имали инвестициони рејтинг, али смо на степенику испод. За чак четири степеника смо подигли рејтинг за осам година", рекао је Вучић.

Опширније Краће

Вучић предложио организовање изложбе на којој би био приказан део ризнице Хиландара

Председник Вучић је рекао да верује да постоји додатна могућност за повећање броја српских туриста у Грчкој.

"Више од 50 одсто наших туриста иде у Грчку на одмор и то не више само на север, јер наши туристи имају све више новца и иду у Атину, на Пелопонез, Крит и на острва значајно јужније од Солунске регије. Желимо и грчке туристе да привучемо у нашу земљу", рекао је Вучић.

Председник Србије је истакао и да је грчкој колегиници предложио да буду покровитељи изложбе на којој би била приказана ризница Хиландара.

"Да покажемо део ризнице и Атини и Београду, да део фантастичних артефаката које сам видео, ставимо на увид широј јавности, да буде прво у Београду, па у Грчкој и да вратимо оно што називамо светињама у Хиландар", навео је Вучић.

Опширније Краће

Вучић: Потврдили смо приврженост Повељи УН, обострана подршка територијалном интегритету

Председник Вучић је на конференцији за медије рекао да Србија и Грчка имају више од традиционалних пријатељских, сестринских и братских односа.

"Чини ми се да се наши народи и те како добро разумеју, а политичари су ту да кроз државне структуре само прате оно што људи одавно осећају", рекао је Вучић.

Истакао је да је са грчком председницом анализирао ситуацију у југоисточној Европи, али и на целом континенту и у свету, као и да су разматрани и билатерални односи.

"Србија и Грчка су потврдиле приврженост и подршку принципима Повеље УН и резолуцијама УН о територијалном интегритету једних и других, како они подржавају наш, тако и ми подржавамо интегритет Хеленске Републике на копну, мору, острвима и ваздуху, та политика се неће мењати", рекао је Вучић.

Захвалио је Катерини Сакеларопулу на јасној подршци интегритету РС. Навео је да је у разговору са грчком колегиницом истакао колико је важно тражити компромисна решења у разговорима са Приштином, као и да се очувају мир и стабилност у региону.

"Од виталног значаја је да наставимо и убрзамо наш европски пут. Захвалио сам грчком премијеру на подршци Србији на европском путу и што су се трудили да помогну и када то није било лако. Верујем у даљи и значајнији напредак на европском путу наше земље, што је значајно због инвестиција", рекао је Вучић.

Танјуг/Зоран Жестић

После разговора Вучић–Сакеларопулу уследио пленарни састанак делегација

У Палати "Србија" данас је почео пленарни састанак делагација Србије и Грчке након што је завршен састанак председника Србије Александра Вучића и председнице Грчке Катерине Сакеларопулу. 

У делегацији Србије су министри спољних послова Ивица Дачић и европских интеграција Тања Мишчевић.

Опширније Краће

Вучић: Знамо да ценимо искрено пријатељство Грчке

Вучић је на Инстаграм налогу @buducnostsrbijeav навео да му је велика част и посебно задовљство што је у Београду угостио Катерину Сакеларопулу.

"Разговарали смо о стратешкој сарадњи између Грчке и Србије, јачању стабилности у региону, евроинтеграцијама Србије, као и о заједничким плановима и пројектима. Велико хвала Републици Грчкој, грчком народу и руководству на искреном пријатељству и партнерству које Србија и њени грађани знају да цене и узврате", навео је Вучић.

Свечани дочек председнице Грчке испред Палате "Србија"

Председник Србије Александар Вучић дочекао је грчку председницу Катерину Сакеларопулу испред Палате "Србија", након чега су интониране химне Грчке и Србије.

Уочи доласка у Београд, Катерина Сакеларопулу рекла је да Грчка остаје при ставу да не признаје једнострано проглашену независност Косова и да подржава споразуме двеју страна који воде нормализацији односа.

Председницу Грчке јуче је на аеродрому "Никола Тесла" дочекала премијерка Ана Брнабић.

недеља, 28. мај 2023.
15° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.