Самит лидера ЕУ – договор из Охрида интегрални део европског пута за обе стране

Лидери Европске уније на Самиту у Бриселу поздравили су договор из Охрида Београда и Приштине и затражили да се брзо и у доброј вери примене договорено. Закључено је да договор из Охрида постаје интегрални део пута за евронитеграције обе стране.

На крају првог дела Самита лидера ЕУ у краткој дебати шеф дипломатије Уније Жосеп Борељ представио је споразуме од 27. фебруара у оквиру дијалога Београда и Приштине као и Анекс о имплементацији договорен недавно у Охриду.

Након дебате лидери су усвојили закључке у којима се поздравља договор у Охриду, позива на брзу примену у доброј вери уз оцену да представља интегрални део пута за евронитеграције обе стране.

То значи да се договор о имплементацији уграђује у преговарачки оквир и поглавље 35 за Србију.

Други део Самита обележава скуп лидера еврозоне који окупља 19 земаља. Главна тема је отпорност банака ЕУ на шокове потекле са друге стране Атлантика у светлу банкрота Банке Силицијумске долине који су стигли до Швајцарске.

О томе да ли се то може пребацити и на еврозону са лидерима разговара шефица Европске централне банке Кристин Лагард.

Званичници тврде да је евроспки финансијски систем отпорнији и да су спроведене реформе, мада критичари истичу да нису исупњене до краја.

Разговара се о томе што Банкарска унија још није у потпуности спровела систем контроле и гаранције депозита у банкама на целој територији ЕУ.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво