Курти о ЗСО: Не можемо да избегнемо споразуме из прошлости

Премијер у Приштини Аљбин Курти потврдио је посланицима скупштине да Заједница општина са српском већином постоји у споразуму договореном 18. марта у Охриду, додајући да су му међународни савезници јасно ставили до знања да се међународне обавезе које су постигнуте раније не мењају, ни у случају промене владе.

Курти о ЗСО: Не можемо да избегнемо споразуме из прошлости Курти о ЗСО: Не можемо да избегнемо споразуме из прошлости

"Ако желимо да будемо третирани као држава и да будемо признати као такви, не можемо да избегнемо обавезе из међународних уговора које имамо. Те обавезе из прошлости су имплицитно укључене у процес дијалога, јер су покренуте у разговорима и бавићемо се свим  питањима из угла нашег устава. Све што радимо у том погледу је стандард који је већ прихватила свака европска демократија", рекао је Аљбин Курти, извештавајући парламент о најновијој рунди дијалога у Охриду.

"Наши савезници подсећају да су договори постигнути у име наших земаља, да су обавезни и када се владе мењају", додао је Курти и најавио да ће се успротивити свакој намери територијалног етнонационализма, те да неће прихватити никакав модел територијалне аутономије.

"Сада имамо нови документ у рукама и морамо га искористити на најбољи начин. Заглавили смо са претходним документима, а са овим можемо наставити. Важно је нагласити да можемо зауставити сваку могућност дискриминације. Морамо избећи свако позивање на проблеме који су се појавили у Босни. Оно што смо договорили је правно тело. Из европских примера чврсто и снажно се противимо територијалној етнонационализацији. То не можемо дозволити нити поновити. Сада морамо да пређемо са стандарда Дачића и Вучића из 2013. и 2015. на стандарде Савета Европе и демократског система ЕУ заснованог на грађанину", рекао је Курти.

Пренео је да су се обавезали да озваниче статус Српске православне цркве и обезбеде висок ниво заштите за објекте верског и културног наслеђа у складу са постојећим европским моделима.

"Немам разлога да избегавам дијалог са поглаварима Српске православне цркве. Нећемо улазити у расправу са челницима Републике Србије о овом питању. Позивам руководство Српске православне цркве да се ангажује са нама у доброј намери, и да у доброј намери разговарамо о споразуму", рекао је Курти на седници Скупштине.

Већина заступника опозиционих парламентарних странака замерила је Куртију због споразума из Охрида и "лагања јавности да неће да формира Заједницу да би на крају признао да је та организација саставни део споразума".

"Највећи искорак у политици направио је Курти када је прешао са ‘нема преговора о самоопредељењу, да преговарамо, до самоопредељења али за Србе’. Издао је своје бираче, јер им је обећао да више нема Удружења, Заједница, постоји ризик да се косовским Србима дâ политичка аутономија", рекао је председник Демократске партије Мемљи Краснићи.

Критиковао је Куртија да је од коначног споразума усредсређеног на признање, стигао до договора са аутономијом у центру.

Председник Демократског савеза Косова Љумир Абдиџику сматра да је споразум из Охрида велики губитак и одступање од примарног циља, односно узајамног признавања.

"Удружење је део коначног споразума и спроводи се након међусобног признавања, што је било међу Куртијевим условима. Нису прошла ни два месеца, а анекс споразума јасно предвиђа почетак разговора о самоуправљању српске заједнице на Косову. Говорим о шест услова који су наведени пре само два месеца. За ове ставове и Куртијеву промену позиције осећам само жаљење. Каква трагична политичка судбина", навео је Абдиџику.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво