Петковић: Утврђивање судбине несталих један од услова нормализације односа Београда и Приштине

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да нервоза у Приштини због исхода недавног састанка у Охриду ескалира из дана у дан, али показује да тамошње политичке актере хвата паника, не због обавеза које стоје пред Београдом, већ због обавеза које стоје пред Приштином, а које је она до сада дрско одбијала да испуни.

Петар Петковић каже да је једна од тих обавеза рад на формирању Заједнице српских општина, а друга је, како показује и данашња неумесна изјава председника парламента привремених институција самоуправе у Приштини Гљаука Коњуфце, утврђивање судбине несталих особа.

Према његовим речима, Београд је свестан чињенице да је утврђивање судбине несталих пре свега питање хуманости, а не дневне политике.

"Показали смо апсолутну предусретљивост, конструктивност и поступили по свим захтевима друге стране. Истражили смо 23 локације у централној Србији како би се утврдило да ли на њима евентуално почивају посмртни остаци несталих лица", рекао је Петковић.  

Како је рекао, Коњуфца би требало да зна да је, за разлику од Београда, Приштина истражила само једну од локација, као и да се до дан-данас чека да се поступи по захтеву Србије да се истражи још девет локација на Косову и Метохији. 

"Председник Србије Александар Вучић је у више наврата јавним порукама, али и конкретним потезима, потврдио да је за нас утврђивање судбине несталих важан сегмент процеса помирења и изградње бољих српско-албанских односа, тако да све сулуде оптужбе Гљаука Коњуфце падају у воду пред чињеницама", рекао је Петковић.

Нагласио је да Србија остаје на становишту да је утврђивање судбине несталих један од услова нормализације односа Београда и Приштине, наведено је у саопштењу Канацеларије за КиМ.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво