Курти: У плану ЕУ постоји Заједница општина са српском већином

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да у европском плану постоји Заједница општина са српском већином, и да је формирање те организације записано и у оквиру анекса имплементације споразума за нормализацију односа.

"Постоји Заједница, у члану 10 стоји да обе стране потврђују своју обавезу спровођења претходних споразума који остају важећи и обавезујући. Има 39 уговора од 2. јула 2011. до 25. августа 2015. Уговор за враћање катастарских књига до сада није реализован, то је уговор број 5, док је уговор за Заједницу општина 16. споразум који ће следећег месеца напунити 10 година. Много је споразума са којима морамо пажљиво поступати", рекао је Курти на јавном сервису у Приштини.

Навео је да ће право Срба на самоуправљање бити у оквиру уставног система, и да самоуправа српске заједнице на КиМ не значи самовладање.

"Верујем да ће одговарајући ниво самоуправљања српске заједнице на Косову моћи да се реши за добробит свих Срба без угрожавања правног и уставног поретка Косова, служећи демократији али наравно и прихватањем понуда које ћемо урадити. Самоуправљање није самоуправа, није самовладање. То је самоуправљање. И овде пише самоуправљање српске заједнице, а не општина са српском већином", навео је Курти.

Додао је да је 18. марта у Охриду представио три стуба која морају бити прихваћена за модел самоуправљања.

"Наше републиканске и демократске вредности, амерички став и став Европске уније су мој модел", рекао је Курти.

Поновио је да непотписивање споразума у Охриду по његовом мишљењу значи недостатак воље да га Београд примени, те да односи не могу да буду нормализовани без решавања ратних злочина и многих других нератних питања.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се