Дачић у Бечу: Стратешко опредељење европске интеграције, заслужујемо напредак

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је у Бечу да су стратешко опредељење Србије европске интеграције, као и да заслужујемо напредак. Поводом европског предлога за нормализацију односа између Београда и Приштине Дачић је истакао да је предуслов даље имплементације формирање ЗСО. Аустријски министар за европске и међународне послове Александер Шаленберг поручио је да та држава пружа пуну подршку Србији и Западном Балкану у процесу евроинтеграција.

На заједничкој конференцији за новинаре с Александером Шаленбергом Ивица Дачић је рекао да Србија очекује да се Заједница српских општина формира, али је изразио бојазан да Приштина неће реализовати преузете обавезе.

Дачић је подсетио да је Бриселски споразум потписан још пре десет година и да је у њему стајала обавеза формирања ЗСО, али да то до данас није спроведено.

Истакао је да је председник Србије Александар Вучић учинио велики напор у нормализацији односа Београда и Приштине, али да је уз то успео да сачува националне и државне интересе Србије.

"Предуслов за било какву даљу имплементацију европског предлога је формирање ЗСО" , нагласио је  Дачић.

Истакао је да је Србија сагласна да имплементира европски предлог до црвених линија које су јасно речене, а то је да нема признавања тзв. државе Косова и нема столице у УН. 

Српски министар дипломатије нагласио је да очекује да ће ЕУ умети да цени конструктивност Србије и да отвори нова поглавља у преговорима са Србијом.

"Србија заслужује напредак у ЕУ интеграцијама и отварање кластера. Ако неће сада, а када ће", рекао је министар.

"Србија поштује принципе међународног права"

Дачић је истакао и да Србија без преседана поштује принципе међународног права, односно територијални интегритет и суверенитет сваке државе, тако и Украјине, али је додао да Србија не уводи санкције Русији због својих интереса који су између осталог и заштита суверенитета и територијалног интегритета. 

"Тачно је да Србија није увела санкције Русији, али је тачно и да је обим спољнотрговинске размене Србије и Русије смањен, док је у неким западним земљама које су и увеле санкције Русији повећан", рекао је Дачић.

Шаленберг: Важан договор у Охриду

Александер Шаленберг оценио је да је договор који је постигнут у Охриду веома важан и да Аустрија пружа пуну подршку Србији и Западном Балкану у процесу евроинтеграција.

Рекао је да је за читав регион стигао позитиван сигнал о нормализацији односа између Београда и Приштине и додао да обе стране очекује још дугих и тешких разговора.

"Изричито подржавам став Србије и председника Вучића који је учинио важан и велики корак", рекао је Шаленберг и додао да је нормализација односа Београда и Приштине неопходна и да не постоји алтернатива томе и изразио наду да ће доћи до "брзе и потпуне реализације договора и формирања ЗСО".

Истакао је и да се нада да ће Србија као земља која тежи ЕУ ускладити своју спољну политику са чланицама уније и увести санкције Русији.

Додао је да Србија и Аустрија имају традиционалне добре односе и нагласио да је посебан напредак постигнут у сарадњи по питању нелегалних миграната, пошто је Србија увела визе земљама попут Туниса, Индије и још неких с којима је имала безвизни режим, чиме је, како је казао, смањен прилив миграната из тих земаља у земље ЕУ.

Аустријски министар је објашњавајући разлику између ситуације на КиМ и у Украјини изнео тврдњу да се на КиМ деведесетих радило на томе да се спречи геноцид.

На то је Дачић упитао како је то могуће када се говори о Албанцима и навео пример Приштине где је пре деведестих живело, како је рекао, 40.000 Срба, а сада их је "свега стотинак". 

"Какав је то геноцид, када нас који смо наводно вршили геноцид има мање у односу на оне којих има 10 пута више", упитао је Дачић и подсетио на неке историјске чињенице, па и то, како је рекао, да су они који су са "исламском заставом дошли до Беча прешли преко Косова и борили се са Србима".

Упркос разликама у појединим ставовима, министри су се сложили да је сарадња две земље на веома високом нивоу, а аустријски званичник је истакао да је Беч по броју становника "четврти српски град" и да у њему живи 120.000 Срба. 

Истакли су добру привредну сарадњу и да је Аустрија трећи највећу инвеститор у Србији. Пре састанка са Шаленбергом, Дачић се срео и разговарао са  председником Парламемта Аустрије Волфгангом Соботком као и са генералном секретарком ОЕБС-а  Хелгом Шмит. 

Србија и Аустрија следеће године обележиће век и по билатералних односа, који су успостављени 1874. године, те су се министри сагласили да би тај јубилеј требало заједнички обележити.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво