Курти: Степен самуправљања неће бити исто што и ЗСО

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да је "новим споразумом" предвиђено да Србима на КиМ буде омогућен "адекватан степен едукације и самоуправљања", али да то неће бити исто са оним што предвиђају споразуми за формирање Заједнице српских општина.

"Каже се српској заједници, а не општинама. Заједница није територијална категорија, општине су територијалне и административне јединице. Дакле, није иста ствар. Разумем да нису потпуно различите, неповезане, али нису иста ствар", казао је Курти на конференцији за медије у Приштини.

Упитан за изјаву европског посредника у дијалогу Мирослава Лајчака, који је јуче рекао да члан 7 договореног споразума говори о спровођењу споразума из 2013. и 2015. године, а који подразумева оснивање Заједнице општина са српском већином, Курти рекао да се у тачки 7. основног споразума наводи "адекватан степен едукације и самоуправљања српске заједнице".

"Никада не поричемо да су два споразума склопили наши претходници, али су оба у прошлости у великој мери прекршена. Први споразум је прекршио сам председник Србије, који је структурама Србије дао налог за једнократно укључивање у косовски систем, а потом и колективну оставку. Ово је кршење споразума од 19. априла 2013. Не поричемо да споразум из 2013. постоји, али истовремено налазимо да је прекршен на двоструки начин. А други је споразум из 2015. који није прошао тест устава. Не у два или три чланка, већ у укупно 23 члана. Стога, морамо узети у обзир и ове елементе", навео је Курти.

Тврди да реч заједница не може да се поистовети са речју општина или удружење, као што се реч народ не може изједначити са републиком.

"Још једном кажем: оне нису потпуно независне, нису апсолутно одвојиве једна од друге, али далеко да су исте ствари", рекао је Курти, а преносе медији у Приштини.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво