Дачић у Аустрији - у сусрет обележавању века и по билатералних односа

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић почео је посету Аустрији састанком са председником Националног савета - Доњег дома Парламента Аустрије Волфгангом Соботком, с којим разговара о односима две државе. Србија и Аустрија следеће године обележиће век и по билатералних односа.

Програм се абсолвира у брзом ритму, што указује да се ради о рутинској посети чији је циљ да се учврсти пријатељство две земље, да се у први план извуку све оне добре ствари које их повезују, а да се све тренутно немогуће гурне у други план.

До сада се Дачић срео са председником аустријског парламента Вернером Соботком. Уследио је разговор са генералном секретарком Организације за европску безбедност и сарадњу Хелгом Шмит. Након тога следи главни део посете, сусрет са аустријским коелгом, Александром Шаленбергом и кратки заједнички наступ пред новинарима.

Односи Аустрије и Србије су изузетно добри. Аустрија је по укупном обиму инвестиција – близу три милијарде евра – инвеститор број један у Србији. Главне области улагања су инфраструктура и енергија. 400 аустријских фирми је присутно у Србији, махом у услужном сектору, банке и осигурања. У њима је запослено око 24.000 људи. Трговинска размена две земље је висока, њена структура повољна за Београд.

Беч радо гледа на економски опоравак, сад већ економски успех Србије, која се све боље сналази у улози регионалног лидера. Више од 60 одсто укупних страних инвестиција у земље Западног Балкана долази у Србију. Реч је о компетитивном регионалном односу, али сада за добру ствар, напредак и просперитет тог дела Европе.

Сада само треба сачувати мир, али то је већ шири европски и глобални контекст, који не зависи ни од Аустрије, ни од Србије.

Теме разговора Дачића и Шаленберга су проирење Уније и отезање процеса за улазак Србије, проблем миграција и уздрљивост Београда да се прикљуи европским санкцијама против Русије.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво