Дачић: Србија шаље 1,5 милиона евра помоћи Турској и Сирији

Министар спољних послова Ивица Дачић поручио је да је Србија определила додатну помоћ Турској и Сирији, после катастрофалних земљотреса почетком фебруара, од укупно 1,5 милиона евра, по 750.000 евра за сваку земљу.

Дачић: Србија шаље 1,5 милиона евра помоћи Турској и Сирији Дачић: Србија шаље 1,5 милиона евра помоћи Турској и Сирији

Шеф српске дипломатије је, на пленарној седници у оквиру донаторске конференције, рекао да је Влада Србија у првим данима трагедије формирала оперативни тим за координацију хуманитарне помоћи, како би помогла народу Турске и Сирије.

Како је истакао, Влада Србије је до сада упутила 2,8 милиона евра за Турску и 2,98 милиона евра за Сирију.

"Поздрављамо иницијативу ЕУ и Шведске и користим ову прилику да породицама настрадалих пренесем изразе саучешћа. Делимо бол са онима који су изгубили своје најмилије, а јасно је да наша солидарност у изразима пијетета и саучешћа није довољна. Због тога је Влада Србије издвојила додатна средства за две земље од укупно 1,5 милиона евра, по 750.000 евра за сваку", истакао је Дачић.

Навео је да помоћ Србије неће престати са овим и да смо спремни да наставимо да пружамо подршку.

"Овакви догађаји нам служе као подсетник да само заједно можемо да пружимо адекватне одговоре на глобалне изазове. Европско јединство је у овим околностима веома важно", закључио је шеф српске дипломатије.

Снажни земљотреси, јачине 7,7 и 7,6 јединица Рихтерове скале погодили су Турску и Сирију 6. фебруара. Број жртава разорних земљотреса премашио је 51.000.

субота, 15. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије