Ескобар: Договор у Охриду правно обавезујући, иако није потписан

Специјални изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да је договор постигнут у Охриду пре два дана корак ка нормализацији односа између Београда и Приштине, као и да је правно обавезујући, иако није потписан.

Габријел Ескобар је на онлајн конференцији за медије истакао да је требало много храбрости и визије председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција Аљбина Куртија да се дође до договора, током дијалога пре два дана у Охриду.

"Овај споразум је правно обавезујући за обе стране. Иако није потписан, то је споразум у сваком смислу", рекао је Ескобар.

Према његовим речима, високи представник ЕУ Жозеп Борељ је јасно ставио до знања да су се стране обавезале и да ће се споровођење договора одразити на европски пут обе стране.

"Споразум је пут ка помирењу Србије и Косова. Важно је да објаснимо како ће две стране наставити даље. Имплементација мора одмах да почне и обе стране ће имати користи од тога. Сматрам да су најважније евроатлантске интеграције. Напредоваћемо само ако споразум што пре почне да се примењује", рекао је Ескобар.

Како је истакао, Србија мора да ради на кључним елементима анекса.

"За обе стране је важно да се све преостало из Бриселског споразума примени. То се од обе стране очекује. Наставићемо даље да радимо са обе стране и нашим партнерима", рекао је Ескобар.

На питање да ли се на састанку у Охриду разговарало о чланству КиМ у међународним организацијама, одговорио је да не може то да каже, али да се разговарало о свему што стоји у европском предлогу.

Ескобар је додао да је општа ствар да је европски пут и Приштине и Београда условљен имплементацијом споразума о нормализацији односа, а да ће ЕУ помно пратити процес како споразум не би само био прихваћен, већ и како би се створила позитивна дугорочна сарадња.

Према његовим речима, то што је самит организован у Охриду јесте велики показатељ да Северна Македонија ради на свом европском путу.

"Имплементација споразума се очекује одмах, дијалог ће се наставити"

Каже да идеја о формирању ЗСО не зависи од ЕУ већ од Приштине, као и да у интересу треба да буде бољитак људи који живе тамо, али да се не крши "уставност" на КиМ.

"Имплементација споразума се очекује одмах, дијалог ће се наставити, јер желимо да план о нормализацији успе. Желимо интеракцију две земље, да се обе брзо крећу ка евроатлантским интеграцијама", закључио је Ескобар и додао да самит у Охриду није био о међусобном признању већ како би се нашло мирно решење у региону.

Говорећи о утицају Русије на десничарске покрете у Србији, Ескобар је рекао како нема доказа, али да се зна да Русија преко медија и друштвених мрежа покушава да учествује у наративима десничарских организација који би да успоре евроатлантске интеграције.

"Верујемо да Русија жели да отежа имплементацију споразума, али ово је локални проблем и решење мора бити локално, а решење је регионално помирење", рекао је Ескобар и објаснио како Русија на самиту није била присутна, ни поменута.

среда, 19. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије