Ескобар: Много пропуштених прилика, надам се позитивном исходу састанка у Охриду

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар нада се позитивном исходу предстојећег састанка председника Александра Вучића и премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија у Охриду.

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар нада se позитивном исходу предстојећег састанка председника Александра Вучића и премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија у Охриду.

Данијел Ескобар је нагласио да је његова намера да подржи сваки вид напора који ће допринети постизању и одржавању мира на КиМ.

"Зато видим ово као добру прилику за обе стране, и Kосово и Србију, као и за остатак региона, да постану пуноправне чланице евроатлантских институција", додао је Ескобар после састанка са председницом у Приштини Вјосом Османи.

Сматра да европски предлог о коме се расправља под окриљем ЕУ нуди невероватне могућности да се успостави миран, одржив и продуктиван однос, како је рекао "између две државе у региону".

И кроз нашу подршку, рекао је, постараћемо се да од овог процеса бенефите имају не само Београд и Приштина већ читав регион. До сад смо имали много пропуштених прилика и зато се најискреније надам позитивном исходу састанка у Охриду, додао је Ескобар.

Председница у Приштини Вјоса Османи је на заједничкој конференцији са Ескобаром рекла да очекује да састанак Аљбина Kуртија и Александра Вучића има позитиван резултат.

Како је оценила, "сваки покушај Србије да спречи овакав исход споразума условљавањем могао да нанесе штету процесу дијалогу".

"Сматрамо да је правичан, стабилан и свеобухватан споразум у којем нас третирају као две равноправне државе једини начин да се обезбеди дугорочни мир, стабилност и просперитет у региону. Kосово иде у Охрид са оваквим размишљањем и с надом у позитиван резултат. Свака тежња Србије да условљавањем спречи овај резултат може у потпуности да оштети процес дијалога“, закључила је Османијева. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво