Ескобар: Предложени споразум је о нормализацији, а не о међусобном признању

Заменик помоћника државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да би САД желеле на састанку у Охриду да виде признање да је Заједница српских општина (ЗСО) значајан део односа између Београда и Приштине. Поручио је да ће се формирати ЗСО, те да је само питање колико ће се то брзо десити. Истакао је и да европски предлог за нормализацију односа Београда и Приштине – споразум о нормализацији односа, а не о међусобном признању.

Ескобар: Предложени споразум је о нормализацији, а не о међусобном признању Ескобар: Предложени споразум је о нормализацији, а не о међусобном признању

Габријел Ескобар на конференцији за медије у амбасади САД после дводневне посете Београду, рекао је да му није намера да изазива конфронтацију када говори о ЗСО као о захтеву.

"Чињеница је да се ЗСО јавља у Бриселском споразуму, део је закључака Европског савета и политике САД. Она ће се остварити, само је питање колико ће се то брзо десити. Други део је који ће модел бити примењен", рекао је Ескобар.

Према његовим речима, специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак навео је више различитих примера како тај тип заједница функционише у ЕУ, како би дао права мањинама да одлучују о својој судбини.

"Желели бисмо да један од тих модела служи и као модел за ЗСО. У погледу наших очекивања охридског састанка, желели бисмо да видимо што веће учешће Срба на косовским изборима, укључујући и њихово учешће као кандидата", истакао је Ескобар.

Навео је и да би желели и да виде "политичке вође из српске заједнице на КиМ", као и да се надају да ће схватити шта им је потребно како би учествовали у демократском процесу. 

"Споразум је о нормализацији, не о признању"

Ескобар је објаснио и да је европски предлог за нормализацију односа Београда и Приштине, споразум о нормализацији односа, а не о међусобном признању, додајући да су његова очекивања да ће два лидера на састанку у Охриду моћи да чују један другога.

"Треба да разговарају како да се иде даље ка потписивању споразума, да размишљају како да се превазиђу препреке и да са састанка изађу схвативши да ће се наставити док то не решимо. Наша очекивања су споразум о нормализацији односа, а не о међусобном признању", поручио је Ескобар.

Додао је да је "америчка позиција да је Косово независна земља са територијалним интегритетом и суверенитетом и да верују да би међусобно признање било од користи за цео регион".

"Што се тиче чланства Косова у УН, мислим да би то донело бржу интеграцију у ЕУ не само Косова и Србије већ и целог региона. Циљамо на процесе који ће цео регион приближити Европи", истакао је Ескобар.

"Желимо да се крене даље са предлогом европског споразума" 

Специјални изасланик САД за Западни Балкан изјавио је и да је сврха његове посете да ради с политичким вођама у региону како би се потражили начини на које се може унапредити и кренути даље с предлогом европског споразума.

"Из перспективе САД, сматрамо да овај споразум даје неке од најбољих могућности да се регион покрене напред и да створи мирне услове за све људе који живе у региону", рекао је Ескобар.

Додаје и да желе да "обе стране буду озбиљне у тражењу ових могућности, да буду конструктивне и флексибилне, да имају визију и искористе ову прилику коју им пружају не само Европа већ и САД и трансатлантска заједница у целини".

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се