У ишчекивању нове рунде дијалога – Курти не спомиње ЗСО, за Србе је то животно питање

Остало је мање од седам дана до нове рунде дијалога Београда и Приштине овога пута у Охриду. Премијерка Ана Брнабић каже да Србија плаћа цену јер није увела санкције Русији. Додаје, да је то принципијалан став и да не мисли да би француско-немачки предлог за Косово и Метохију био другачији да смо увели санкције.

Приштина треба да испуни обавезу и формира Заједницу српских општина. Договор је надохват руке и ниједна страна не треба да пропусти прилику на предстојећим разговорима у Охриду, оцењује амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде. А уочи тог састанка планираног за 18. март, Аљбин Курти не одустаје од свог става.

"Сматрамо да је основни споразум између Косова и Србије напредак ка међусобном признању две државе и потпуна нормализација односа захтева такво признање", рекао је Аљбин Курти, премијер привремених институција у Приштини.

Курти Заједницу српских општина и не спомиње, а Срби са Косова и Метохије понављају да је она за њих животно, а не политичко питање.

"Управо ЗСО предвиђа на начин који је то договорено 2013. и 2015. да сво финансирање из централне Србије иде преко ЗСО као подршка Србима на КиМ. И зато је, а говорим о једном аспекту, ово за нас животно а не политичко питање", рекао је Далибор Јевтић, градоначелник Штрпца.

Засигурно ће то бити тема и разговора председника Србије са специјалним изаслаником за дијалог Београда и Приштине, који ће сутра и прекосутра, након Приштине боравити у Београду. За министра одбране, како је рекао за РТС, конструктивност Србије у разговорима није упитна.

"Наравно, поставља се питање свих питања – то је где је Заједница српских општина и шта се са тиме дешава, 10 година пролази, а онда даље може да се разговара о свим другим темама и питањима осим по питању признања независности тзв. републике Косово и по питању уласка Косова у УН", рекао је Милош Вучевић, министар одбране.

У време рата у Украјини, када се од Србије очекује да уведе санкције Русији, председница Владе Ана Брнабић сматра да је Србија то учинила, европски предлог који је на столу не би био, како каже, ни за јоту другачији.

Додаје да се председник Александар Вучић изборио за неке ствари за које смо мислили да их је немогуће постићи и у том смислу, како каже, представници и ЕУ и САД говоре о томе "да се не ради о међусобном признању, већ о нормализацији односа".

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво