Лајчак са опозицијом у Приштини о предлогу – Харадинај "за", ДПК и ДСК резервисани

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак састао се са представницима парламентарне опозиције у Приштини и изјавио да их је директно информисао о припремама пред састанак Александра Вучића и Аљбина Куртија 18. марта у Охриду.

Мирослав Лајчак је након састанaка рекао да сматра да је у овом тренутку важно што се састао са опозиционим партијама и обавестио их о процесу и очекивањима међународне заједнице.

"Образложили су своје партијске ставове, тако да је све то у склопу припрема за састанак 18. марта. Такође је важно да о томе чују од мене, а не из медија или парламента. И за мене је састанак испунио своју сврху", рекао је Лајчак након серије разговора са представницима Демократског савеза, Демократске партије и Алијансе за будућност.

Упитан да ли ће се опозиција успротивити споразуму одговорио је: "Нисам забринут, оптимиста сам".

Председник ДПК-а Мемљи Краснићи објавио је да су Лајчаку изнели своје резерве према плану ЕУ, да га виде као "споразум који се недовољно бави државним циљевима Косова", али да принципијелно нису против формирања Заједнице српских општина.

"Подржавали смо процес дијалога на сталној основи, чекајући закључак који доноси коначан договор уз обострано признавање. То је увек био не само наш став, већ и приступ међународних партнера. Нажалост, оно што данас имамо на столу је привремени споразум, не за обострано признање, већ са Заједницом у центру", навео је Краснићи.

Окривио је Аљбина Куртија да је у две претходне године изгубио прилику да "убеди међународне присталице да подрже Албанце у њиховим циљевима ради постизања међусобног признања са Београдом", што је, каже, био њихов главни циљ.

Додао је да ДПК није против ЗСО, али да у новом споразуму постоје одређени чланови "који ризикују да ЗСО буде мимо устава".

Председник Алијансе за будућност Рамуш Харадинај рекао је да је Лајчаку пренео да је нови споразум од националног интереса за њих, јер им обезбеђује стабилан пут ка евроатлантским интеграцијама.

"Изразио сам захвалност за јединство држава чланица Европске уније у подршци овом споразуму. Веома ценимо изузетну посвећеност Сједињених Америчких Држава у циљу постизања споразума, што је улога која је од виталног значаја у његовој имплементацији. За Алијансу за будућност Косова овај споразум је од националног интереса, јер обезбеђује наше одрживо путовање ка евроатлантским интеграцијама", написао је Харадинај на Фејсбуку.

У Демократском савезу Косова су од Лајчака затражили појашњење чланова 7 и 10, о "самоуправи за српску заједницу" и о тачки која предвиђа спровођење свих досадашњих споразума, што се углавном односи на Заједницу општина са српском већином.

У ДСК-у су тражили и појашњења о плану имплементације, а понудили су и подршку процесу дијалога, рекавши да "подржавају имплементацију свих договора који су постигнути у овом процесу".

"Одрицање од признања је директна одговорност премијера Куртија и других уставних институција Косова", наводи се у саопштењу ДСК.

Лајчак се синоћ у Приштини састао са Куртијем и Османијевом, рекавши потом да је сврха његове посете да прикупи информације како у Приштини виде процес имплементације новог споразума и најавио да ће Београд посетити у понедељак и уторак са истом намером, да би сазнао како Београд види имплементацију.

Упитан да ли у Охриду може да се очекује потписивање нацрта за спровођење споразума, Лајчак је одговорио да је тренутно фокус на финализацији коначне верзије нацрта.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије