Читај ми!

Уочи нове рунде преговора - европски план на столу, црвене линије познате

У Бриселу се у понедељак одржава нова рунда преговора Београда и Приштине. Циљ састанка је да обе стране јасно прихвате европски предлог о нормализацији односа, каже посредник у дијалогу Мирослав Лајчак. Истиче да нема времена за трошење и да је ова година одлучујућа јер идуће Европу и Америку чекају избори. План о коме ће бити речи у понедељак није, каже, привремено решење већ ће постати обавезујући за обе стране.

Европски план о коме се нагађа од септембра, могао би да буде обелодањен у понедељак. Услов је да га у Бриселу обе стране званично прихвате. То су обећања и очекивања европског посредника уочи наставка дијалога.

"Одбијање предлога би значило одбијање процеса нормализације и одбијање европског пута. Међународна заједница и САД би реаговале на то. Не желим да улазим у то које би биле последице, али је јасно да се не говори не ЕУ и Америци, посебно ако је предлог који доноси стабилизацију, нормализацију односа, стабилизацију атмосфере на Балкану и убрзани европски пут. Одбијање би послало негативан сигнал у регион", рекао је Лајчак.

Сигнале уочи Брисела шаљу и Београд и Приштина. Аљбин Курти понавља да за њега европски предлог значи и признање Косова. Александар Вучић поручује да Србија остаје на црвеним линијама - нема признања нити чланства у Уједињеним нацијама.

"Ја ћу се држати оног што сам рекао у Народној скупштини, ма шта да буде. Наравно да наша ситуација није једноставна, наравно да ћемо бити изложени, да је све ово представа у којој на крају суштински притисак иде на нас, али није први пут у историји ни у последњих 10, 11 година", рекао је Вучић.

У овој години очекује се нека врста решења. Не финалног, већ оног које ће спречити даљу ескалацију односа, оцењују познаваоци прилика. Из те перспективе европски план виде као неопходност.

"У самој суштини предлога стоји нешто што, можда, косовска страна не би хтела да види, јер би за њих било важније да се крене директније у правцу међусобног признања, што није предвиђено овим споразумом. За Београд и српску страну, постоје моменти који ће из перспективе националистичке, десничарске, конзервативне јавности увек бити посматране као пораз. Али, на неки начин се мора преломити моменат и ово је добар почетак", сматра Ведран Џихић са Аустријског института за спољне послове

Последњи пут Вучић и Курти састали су се у Бриселу у новембру. Од тада трају припреме за нови састанак у оквиру којих су европски и амерички званичници више пута боравили у Београду и Приштини.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво