Читај ми!

Вучић: Не бих волео да избори буду ове године, али не искључујем ту могућност

Председник Србије Александар Вучић напомиње да се у наредних пет, шест месеци очекује ескалација сукоба у Украјини, а да ће се Србија због геополитичких дешавања наћи између "чекића и наковња" и да ће притисци када су у питању однос према Русији и КиМ бити неупоредиво снажнији. Вучић је изјавио да ће се трудити да докле год је то могуће не буде избора, мада ће то, како је рекао, тражити опозиција и додао да не би волео да се то деси ове године, али да не искључује ту могућност.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се у наредних пет, шест месеци очекује ескалација сукоба у Украјини, а да ће се Србија због геополитичких дешавања наћи између "чекића и наковња" и да ће притисци на Србију када су у питању однос према Русији и Косово и Метохија бити неупоредиво снажнији.

"Председстоји нам највећа криза у свету од Другог светског рата у правом смислу. Ово до сада није било ништа, иако је око 300.000 људи убијено, а протерано девет или 10 милиона", рекао је Вучић за ТВ Прва.

Напомиње да то не говори зато што мисли, већ зато што зна да следи велика ескалација, а то ће се, како каже, на Србију одразити тако што ће притисци због Русије бити неупоредиво снажнији, иако су били веома снажни, а биће троструко снажнији око Косова и Метохије.

Навео и да више није јасно ко побеђује у Украјини, као и да се појављују први текстови који постављају питање шта ће се десити ако Путин победи.

Како је навео, много је тешко победити Запад и њихово јединство, а сада и унутар руског народа постоји јединство.

"Сада вам је јасно да идемо у потпуни хаос", оценио је Вучић наводећи да се тек за пет, шест месеци може десити да неко размишља о заустављању сукоба, а тада неће желети да се за Србију траже нови услови, ни да дозволе Русији да има утицај на Балкану.

"У тој позицији Србија ће бити између чекића и наковња у сваком смислу. Теско за нас ко год да победи", рекао је Вучић.

Истиче да Србија припада реткима који говоре о миру, јер би мир био добар за све, али да нико мир сада не сме да помене ни на Западу ни у Русији.

"Шта ми да радимо, ми морамо да знамо да инвестиције имамо са запада, да смо на европском путу, глупо је када неки говоре да то треба да отктачимо, а кукали би за плате, као и они који кажу раскините све са Русијом", оценио је Вучић.

Каже и да то не може да буде Србија, јер мора да се води рачуна и о души нашег народа али и о финансијама и привредном интересу.

На питање шта ће бити ако Србија мора да бира, Вучић је рекао да ће знати када је дошао тај тренутак.

"Пустите да терамо док можемо, знаћу кад је тренутак и нећу да кријем од људи. Знаћу ја, дуго се приближава, али нема сумње да немамо ни месеце на располагању", истакао је председник.

Објаснио је да ако је неко у ситуацији да има гангрену ноге, лекар мора да изабере да исече ногу, да би му спасао живот.

"Опозиција ће тражити изборе" 

Председник Вучић изјавио је да ће се трудити да докле год је то могуће не буде избора, мада ће то, како је рекао, тражити опозиција и додао да не би волео да се то деси, али да не искључује ту могућност.

На питање да ли то има везе са питањем Косова и Метохије и жељама западне петорке, рекао да они полазе од себе и да не разумеју да је Србија слободарска земља.

"Читали сте безброј пута да амбасадори утичу на промене. Док сам председник неће амбасадори то радити, посао управљања Србијом припада народу, Србија је слободарска земља која сама доноси одлуке. Смејем се овим будалаштинама, шта да радим, тако вам је то у Србији, то се зове менталитет кметске душе који живе да испуњавају туђе налоге", рекао је Вучић.

На питање о плановима да се формира нова већина, он је рекао да ако сада не причају о њему јер му је популарност висока, могу да разматрају опције да се СНС на парламентарним изборима спусти на 35 до 37 одсто.

"Да десничасрске странке скоче на 15 одсто, а СПС подигне на 15 одсто, да европски блок - зелени, Ђилас, Јеремић, Понош на 20 до 22 одсто, мањине 8-10 одсто и неважећи листићи, могуће су комбинације за странце", рекао је Вучић.

Истиче да је циљ да се Србија уруши и постане независна и не води своју политику.

"То сам препознао на време и то се у овом тренутку не дешава. Успешно сам се изборио за то у Скупштини па нисмо ни близу тога, није било предалеко, али после седнице мишљење мњења иде супротно од тога", напомиње Вучић.

На питање о подршци женског бирачког тела, каже да не зна зашто се то доводи у питање, као и да је суштина да се иде на део женског бирачког тела јер су оне те које желе стабилност и сигурност.

"Легитимно је да ту кампању радите у току предизборне кампање, али не 15 дана након избора владе. То се ради како би влада била уништена. Никада нисам пристајао на то ради останка на власти. Народ је то разумео", рекао је Вучић.

Вучић је изјавио да "ако избори буду биће".

"Као што је рекао чувени енглески фудбалер, фудбал је игра коју играју сви, али на крају увек победе Немци. Тако је и овде са изборима. Изборе сви трче, али се на крају зна да најбољи победе", казао је Вучић. 

"Поштујем СПС, доста тога смо урадили заједно"

Председник Вучић изјавио је да поштује Социјалистичку партију Србије (СПС) и додао да су Српска напредна странка (СНС) и социјалисти у претходним годинама заједно много тога озбиљног урадили и да се нада да ће тако бити и у наредних шест месеци, годину дана.

Вучић је, упитан да прокоментарише своју изјаву да му нису потребна објашњења зашто њега нападају, а не нападају Ивицу Дачића, казао да то није тајна и да му не требају никаква објашњења.

На питање да прокоментарише "упадљиву тишину" СПС у Скупштини приликом седнице о Косову и Метохији, Вучић је казао да је то приметно већ неколико година.

"Нисам дошао да кукам, ја поштујем СПС, са њима смо много радили протеклих година, надам се да ћемо и у наредних шест месеци, годину дана много тога важног да урадимо, поставили смо циљеве", казао је Вучић.

Одговарајући на коментар да је орочио сарадњу са социјалистима, Вучић каже да није питање да ли је орочио и додао да после тога могу опет да седну и да виде "шта ће и како ће даље".

"Питају ме како је прошао разговор (са Ивицом Дачићем). Па пристојно је прошао разговор, али то не мења нешто што ја видим да траје годинама, није то од јуче", додао је Вучић.

На констатацију да је узимао СПС у Владу и када СНС-у то није требало математички, Вучић каже да ништа краће у Србији не траје од захвалности.

"Они би вам рекли ми смо те подржали, ја ћу рећи само да сам захвалан и нећу више ништа да причам сем да сам веома захвалан", навео је Вучић.

На питање да ли му смета сваки пут када види да је криза да из неког дела опозиције стижу сигнали да рачунају на СПС, Вучић каже да неће лоше да прича о социјалистима и да верује да ће радити заједно добро.

"После избора, сви су се ујединили само да би сменили нас и баш их брига за КиМ, за идеје. СПС није, а ово када је тешко, на то сам навикао хиљаду пута и бесмислено ми је да кукам", навео је председник.

"Чињенице, резултати и одговорна политика најјача аргументација у Скупштини"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је опозиција мислила да ће са њим "обрисати патос" у парламенту током расправе о КиМ, али да се то није догодило јер чињенице, резултати и одговорна политика најбоље говоре за себе.

Вучић је говорећи о атмосфери у скупштини током расправе о КиМ рекао да је за њега део политичке свакодневнице то што га политички противници оптужују за диктатуру и ауторитарност, иако раније председници и премијери нису долазили у парламент да одговарају на свако питање посланика.

"Тада је цветала демократија", приметио је Вучић.

Напоменуо је да је четврти пут учестовао у расправи у скупштини и да је опозиција очекивала да ће са њим, како је рекао, да обрише патос, што се и овог пута није догодило.

"Ово се није догодило четврти пут, не зато што сам много паметан, већ зато што чињенице и резултати најбоље говоре, као и одговорност и озбиљност. Када смо имали расправе и о мање важним стварима, и деведестих и двехиљадитих, искључивали су читаве посланичке групе, а сада само видели насилничко понашање и диваљање посланичких група, покушај физичког напада и на мене и председника скупштине и нико није искључен са седнице нити опоменут", казао је Вучић.

Навео је да је у Србији изгледа демократија када председници и премијери не долазе у Скупштину, а "нико да каже то је неки напредак у погледу демократије".

"Нико да каже да је то напредак, да нико није желео неког да искључи из важне расправе, јер смо хтели да чујемо која је то аргументација", додао је председник.

Напомиње да му је прошлонедељна седница Скупштине Србије о КиМ добродошла да раскринка лажи, али да га је забринуло то што се у савремено доба служе лажима у вези са националним интересима, а ради добијања политичких поена.

"Могли сте да чујете да Ана Брнабић има хрватски пасош, а нема га, а не знате да Милош Јовановић има француски, а не жели да га се одрекне, то нисте чули. Направили су измишљену вест да смо дали пет милиона Хилари Клинтон, а нисам је срео нити смо једног саветника платили", рекао је Вучић.

Најавио је да ће премијерка Ана Брнабић у наредних неколико дана јавности доставити све уплате у иностранство од 2014. године.

Како је рекао седница је заказана да се објасни зашто су западни изасланици дошли у Београд, а када се појавио у Скупштини питали су га зашто је дошао. 

Србија у много бољој ситуацији када је реч о КиМ него што се могло очекивати  

Председник Вучић изјавио је да је Србија у много бољој ситуацији када је реч о Косову и Метохији него што се могло очекивати с обзиром на то шта се све дешавало.

Вучић је на питање у вези са десно оријентисаним странакама које су покренуле кампању "против капитулације и ултиматума", казао да нема шта да им каже јер су они капитулирали одавно.

"Пустили су да се деси 17. март, Борис Тадић је побегао у Румунију на дан када је проглашено независно Косово, а овај други писао саопштења и организовао молебане. Нећу да причам о враћању преговора из УН у ЕУ, о пресуди Међународног суда правде где и бивши председник каже да су направили грешку у питању, замислите сада признаје после 10, 11 година, прављење административних прелаза и наравно свим тим сте доведени у немогућу позицију да преживљавате и чувате огњишта нашег народа на КиМ", испричао је Вучић.

Додао је да жели да буде у потпуности поштен и истакао да није само њихова кривица.

Како каже, била је кривица и пре тога и не само 1998. и 1999, већ и пре тога.

"Били смо у ужасним околностима на КиМ, нисмо разумели шта се збива, велике губитке смо имали, после тога је тек разорена земља у пљачкашким приватизацијама после 2000. године. Када све то погледате, у много смо бољем стању него што смо очекивали", казао је председник.

"Који је смисао предлога о отварању питања статуса КиМ пред СБ УН"

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је предлог бившег председника Србије Бориса Тадића према којем би Београд требало да отвори питање статуса Косова и Метохије пред Саветом безбедности Уједињених нација лош и запитао "који је смисао тог предлога".

Вучић је то изјавио коментаришући Тадићев предлог и запитао "шта даље уколико изгубимо тамо".

"И шта је смисао тога да покрећемо питање КиМ пред СБ УН. Шта је смисао те идеје? Глупа је до бесвести. Ево хоћемо да отворимо, само што је он повлачио преговоре из УН у ЕУ," рекао је Вучић.

Додаје да је Србија у лошој позицији јер "игра против много јачих".

"Кад играте против оних који су на терену много јачи, попут Марадоне, Месија и осталих, немој да се правиш паметан, па ћеш ти да нападаш много. Лепо стани у зону на тридесет метара од свог гола, па прими три гола, немој да примиш 13. Они су много јаки били. Паметни. Свака је криза била наша шанса. Само смо излазили сиромашнији. Са 400.000 људи отпуштених, са изгубљених Косовом", истакао је Вучић.

Додаје да је о статусу КиМ раније разговарао са Француским председником Емануелом Макроном.

"Али, ја сам причао давно са Макроном када је био овде, до четири ујутру. Рекао ми је 'све да си 90 одсто у праву, све и да смо у праву, они никада неће да повуку ту одлуку'. Неће Американци. Неће никада", рекао је Вучић.

Истиче да је Макрон похвалио оно што је до сад урађено.

"Сналази се у могућим околностима и подижи своју земљу. Узми највише што можеш. Успео си да подигнеш економију. Успео си да дигнеш ниво поштовања за своју земљу", рекао је Вучић.

Додаје да "морамо да се сналазимо даље да живимо и да гледамо ка будућности".

"Долазе нова деца на светлост дана. Рађају их и издржавају родитељи и они хоће да живе нормално, а не да плаћају цену онога што смо радили или онога што су нама неки други радили", закључио је Вучић.

"Инфлација се зауздава" 

Вучић истиче да се у наредне две или три недеље очекује раст цене нафте у свету, јер се буди кинеска привреда и повећава тражња, али да то неће довести до раста инфлације у Србији.

Напомиње да се инфлација зауздава у Србији и изразио очекивање да ће се вратити на ранији ниво у наредних седам до 12 месеци

"У Европи многе земље имају много већу инфлацију, а нису ни пети део повећали плате и пензије као ми и зато и протестују. Одлично разумем да људи осећају свако повећање цене. За две или три недеље ћемо имати повећање цене нафте, јер се Кина буди из короне, троши све више и тржиште ће то да тражи, нема ту филозофије", рекао је Вучић.

Каже да је у Србији инфлација прилично зауздана и да без обзира на очекивани скок цене нафте неће поново расти у Србији.

"Скок рата кредита који људи осећају ће проћи за шест или седам месеци, највише до 12 месеци, смањиваће се еурибор и референтна каматна стопа у Србији и смањиваће се и рате кредита", рекао је Вучић.

Каже да инфлација озбиљно успорава, као и да на њу увек највише утичу енергентика и храна.

Вучић је додао да зима полако пролази и да ће енергенти имати све мањи утицај и да остаје фактор хране, која ће бити све већи проблем у свету, али да Србија има довољно хране и да грађани немају разлога да брину. 

Просечна плата ове године 735 евра, до краја 2025. виша од 1.000 

Председник Вучић изјавио је да очекује да ће просечна зарада ове године достићи ниво од 735 евра, а до краја 2025. да ће бити већа од 1.000 евра, као и да је стопа незапослености од 8,9 велики успех.

Вучић је додао да се нада да ће пензије до 2026. године достићи ниво од 500 евра.

"Пензије су повећане 20,8 одсто. То је највеће повећање. Што се тиче пензионера, обезбедићемо и друге погодности за наше најстарије, уз ову пензионерску картицу", рекао је Вучић.

Додао је да су пензионери до сада плаћали највећи цех, али да пензије сада убрзано стижу плате.

"Пензије ће да јачају, а ми ћемо бити ти који ће радити за пензионере", рекао је Вучић.

Истиче и да је за 23. фебруар предвиђено отварање једне од можда најважнијих фабрика у Србији до сада, али да не може још да говори говори о томе.

Вучић је навео и да је у овом тренутку ситуација са електричном енергијом стабилна, да је цена струје у Србији међу најнижима у Европи, као и да је са гасом добра ситуација.

"Имамо 540 милиона кубних метара гаса у складиштима. Рачунајте да ће нам остати најмање 400 милиона кубних метара за следећу зиму. Велика, велика ствар за Србију", истакао је председник.

Вучић је коментаришући податке о незапослености који је објавио Радио Слободна Европа, на основу које Србија има најнижу стопу незапослености на Западном Балкану, рекао да је то наш велики успех.

"Видите Босну и Херцеговину. Тамо је 30,7 одсто стопа незапослености. А ми смо имали 25,9 пре 10 година. А сада смо на 8,9, а питање колико је и та цифра реална, пошто ми увозимо раднике", рекао је Вучић.

Додао је да верује да сваки човек у Србији жели да зна какво је стање у држави баш као што жели да зна какво је стање у његовој кући.

"У првом кварталу планирани раст је по буџету био 1,1 одсто да би смо на крају године остварили 2,5 одсто. Ми очекујемо да ће ове године бити значајно већи од 1,1, односно 1,7 до 1,8 одсто у првом кварталу што нам повећава шансу да идемо на три одсто и преко три одство до краја године", рекао је Вучић.

Додаје да би то драматично убрзало раст Србије у односу на Европу и брже би стигли развијеније европске земље.

Рекао је и да су укупне девизне резерве биле 11 милијарди пре десет година, а сада су 21 милијарду евра.

"Злата смо имали 15 тона, а данас имамо 38 и по тона. И још ћемо да увећавамо златне резерве. Управо зато смо могли да изађемо на тржиште обвезница и да добијемо повољније услове", истакао је Вучић.

Како је рекао, Србија је раније успела да изађе на тржиште обвезница од земаља у региону, попут Румуније и Северне Македоније.

"Да ми нисмо имали проблем КиМ и проблем санкција Русији, суштина наше позиције била би много боља", рекао је председник, али је оценио да се и поред тога држава добро држи. 

Увећање премије за млеко са 10 на 15 динара

Председник Вучић најавио је да ће држава повећати премије за млеко са 10 на 15 динара, као и да ће бити уложено најмање још 50 милиона евра у повећање сточног фонда, како бисмо имали довољно млека.

"Али томе се обично радују велики млекари, а не домаћини, зато што ће они поново да увозе и мисле да ће себи да узму то за зараду. Не, видећемо како да заштитимо домаћу производњу, али да не говорим јавно, пошто има више опција. Такође, повећаћемо субвенције по крави, са 25.000 на 30.000 динара", рекао је Вучић.

Казао је да ће држава радити и на већем увозу јуница.

"То нам је важно и за БДП, могуће је да се увезе годишње можда 5.000 до 10.000 јуница и то да платимо по 1.000 евра, али да још неко учествује пошто цена није толика. И све укупно ове мере нас коштају најмање 50 милиона евра само да би повећали сточни фонд и да бисмо обезбедили млеко", навео је Вучић.

Каже да ће производња хране бити кључна тема у годинама пред нама и да ће бити великих несташица хране.

Вучић је истакао да је Србија обезбедила довољно соли, шећера, засејала површине у јесењој сетви за 8,9 одсто веће него прошле године.

Домаћински приступ увек доноси резултате, додао је Вучић.

Истиче да је у Србији хлеб убедљиво најјефтинији у региону, а да после иде Хрватска, где кошта 66 евроценти.

Ми смо озбиљна држава и грађани не треба да праве залихе хране, јер ћемо увек да имамо свега, поручио је Вучић и додао да једино ту ситуацију могу да поремете евентуални геополтички проблеми и односи у региону који могу да се пресликају на нас.

"Беливуков клан имао везе и са медијима и са страним службама"

Председник Вучић је изјавио да су се на суђењу клану Вељка Беливука чуле озбиљне ствари, као и да је клан имао везе и са одређеним медијима и са страним службама.

"Клан је имао директне везе са појединим медијима и појединмим страним службама које контролишу неке од тих што их плаћају. Све је било припремано да уколико би се десило да је неко убијен кажу да је то обрачун криминалних кланова. Шта их брига, један младић више мање, ако се политички интереси остваре и поклапају са интересима неких много моћнијих", рекао је Вучић.

Вучић је на питање поводом сведочења окривљеног сарадника Срђана Лалића који је говорио о припремама за његово убиство, али и о томе да су покушавали да наместе његовом сину убиство једног члана клана рекао да Лалић не сме да слаже јер би га то одвело доживотно у затвор.

"Он је рекао да су мом сину хтели да наместе убиство човека кога су они ликвидирали, Лазара Вукићевића. Интересантно да то у тајкунским медијима који нема шта нису радили против мене и моје породице није било готово ни вести. Све је пало у воду као и око Јовањице", истакао је Вучић.

Указао је и да је важно да грађани у Србији знају да нема рачуне, куће ни виле у иностранству, иако се о томе прича.

"Немам никакав интерес нити сам учествовао у операцијама везано за неку Јовањицу, нити за криминал или корупцију. Ја сам председник који хоће да остане упамћен по ономе што је урадио. Зато мора да постоји највећи део измишљотина и лажи, и то ће се наставити, томе нема краја", рекао је Вучић.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво