Читај ми!

Макрон честитао Дан државности Србије

Председник Александар Вучић примио је прву честитку поводом Дана државности Србије, од председника Републике Француске Емануела Макрона.

"Поводом Дана државности Републике Србије, желим да Вам упутим, у име Француске и у своје лично име, најсрдачније честитке. Жеља ми је да се настави развој односа између наших двеју земаља, који се напајају из богате историје испуњене заједничким сећањима, али и који су одлучно окренути ка будућности", пише у честитки.

Макрон је навео да је за нашу земљу та будућност у перспективи придруживања Европској унији, признатој Србији и другим земљама региона.

"Знам колико је европски циљ, кога је Ваша земља учинила стратешким приоритетом, захтеван. Тај историјски избор изискује са Ваше стране значајне напоре како би се наставиле и довршиле већ предузете структуралне реформе, међу којима је реформа правосуђа један од најбољих примера. Изискује, такође, и усаглашавања са ставовима које брани Европска унија, у вези са главним питањима спољне политике, али и недвосмислену подршку вредностима које су основа тих ставова", написао је Макрон.

И коначно, каже, обухвата дијалог са Приштином у циљу нормализације, која значи снажно политичко ангажовање две стране како би се учинили неопходни компромиси.

Напори које сте уложили, наводи, јесу улог за модернизацију Србије и за њено прикључење простору просперитета и безбедности који представља Европска унија, која је способна да одговори на тежње Ваших суграђана.

"Можете да рачунате на моје лично ангажовање да Француска настави са подршком у том циљу. Наставићемо да радимо како бисмо проширили наше билатералне односе. Они су већ обележени високим нивоом узајамног поверења и неспорном економском динамиком вођеном заједничким пројектима, као што је београдски метро", пише у честитки.

"Намеравамо да у будућности подржавамо Србију у њеној зеленој и дигиталној транзицији, уз финансијску подршку Француске агенције за развој и додатно продубимо везе између наших друштава. Тим поводом, радујем се што је Француска изабрана за почасног госта Сајма књига у Београду, 2023. године. Упућујући Вам изнова своје срдачне честитке, молим Вас, господине председниче, да примите изразе мог дубоког поштовања", наводи се у честитки председника Макрона.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво