Читај ми!

Дачић: У разговору са Вучићем договорен наставак сарадње СНС-а и СПС-а

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић рекао је да је данас разговарао са председником Србије и лидером Српске напредне странке Александром Вучићем и да је договорен наставак сарадње две странке.

Дачић је за Танјуг навео да су разговори трајали сат и по и да је договорен наставак сарадње и јачање коалиције СНС-а и СПС-а.

Председник СНС-а Александар Вучић јуче је најавио да ће разговарати са Ивицом Дачићем и додао да не сматра да су у овом тренутку избори најбоље решење.

"Разговарали смо отворено о свим питањима која су важна за нашу сарадњу и о изазовима који нас чекају и плановима за годину која је пред нама. Наравно, разговарали смо и о питањима која су била покретана о нашем међусобном односу и сарадњи", рекао је Дачић.

У најкраћем, како је рекао, поносни су на све оно што су заједно урадили у претходних 11 година коалиције, додајући да су постигнути значајни историјски резултати за Србију.

СПС ће бити и јесте чврст темељ државног и народног јединства и у складу с тим, наш договор је да ћемо наставити сарадњу у реализацији најважнијих државних и националних циљева, навео је Дачић.

Према његовим речима, то практично значи да ће СНС и СПС у наредном периоду заједно радити на питањима одбране националних и државних интереса, на плану економског развоја, на плану обезбеђивања најбоље позиције Србије у веома тешким геополитичким околностима.

То, како је рекао, подразумева и наставак тешке борбе за заштиту територијалног интегритета Србије и преговоре који се тичу територијалног интегритета КиМ.

Према његовим речима, СПС, као и он лично, имајући у виду сву тежину ситуације у којој се налази Србија, а не председник Вучић као појединац, чврсто стоје иза његове политике и одлуке о КиМ.

Дачић је оценио да би сви који желе да науде Србији желели да разбију политички однос између СНС-а и СПС-а, односно између Вучића и њега креирајући, како каже, одређене сценарије који би ишли ка томе да се та коалиција разбије и да се евентуално направе неке друге.

"Ја желим још једном да кажем да нико не треба да рачуна на мене и на СПС, док сам ја председник СПС-а, а бићу још дуго надам се, ми ћемо имати чврсту, отворену и принципијелну сарадњу, јер немамо неслагања ни око једног државног и националног питања", рекао је Дачић.

Када је реч о покушају дестабилизације власти у Србији, Дачић је поручио да СПС не може никад да сарађује са онима који се налазе у опозицији и, како он каже, желели би да признају независност Косова, као ни са онима који су "пустили албанске терористе из затвора, помиловали Аљбина Куртија, ништа нису урадили на заштити српског народа 2004. године, те који су својим непоступањем довели до тога да се једнострано прогласи независност Косова".

Управо залагањем Александра Вучића, мене и наших партија, ми смо имали ситуацију да смо то питање вратили на преговарачки формат, да се расправља о статусу, истакао је Дачић.

Оценио је да се граничи са лудошћу када нека од десних политичких партија сада говори о патриотизму Александра Вучића или њега (Дачића) као потписника Бриселског споразума.

"Било је до сада милион прилика да неко изда Србију, не само да то Александар Вучић никада није урадио него је био изузетно оштар. Мени је (Жозеп) Борељ рекао да је пренео свим државама чланицама да Вучић не прихвата чланство Косова у УН после разговора са петорком, што значи да Вучић то није рекао за унутрашњу јавност, него и на том скупу и то веома оштро и децидирано", рекао је Дачић.

Зато је, каже, "лудост" да неко њега оптужује за издају и за мањак партиотизма.

Имајући све то у виду ја сам као потписник Бриселског споразума тај који највише храбри и подстиче Вучића на то да мора да се разговара и преговара и да се кроз преговоре мора тражити решење, јер ако Србија не учествује у преговорима, аутоматски је у минус фази, додао је Дачић.

Навео је и да је сведок ових дана и у Бриселу и у Вашингтону да је управо тај мудар потез донео Србији политичку предност, додајући да се данас другачије мисли о позицији Србије.

"Другачије се мисли и у Стразбуру, јер након таквих потеза није прихваћено да се расправља о апликацији Косова за чланство у Савету Европе јер се оценило Косово као неконструктивно, а да је став Александра Вучића оцењен као конструктиван и одговоран", закључио је Дачић.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво