Читај ми!

Влада у Приштини донела нове одлуке о експропријацији на северу

На електронској седници Влада у Приштини усвојила је одлуке о потенцијалној градњи објеката од јавног значаја и експропријацији земљишта у општинама Лепосавић и Зубин Поток, у срединама у којима су изграђене или се планира градња база за припаднике граничне полиције на северу КиМ.

Првом одлуком влада у Приштини овлашћује Министарство животне средине, просторног планирања и инфраструктуре да изврши припремне радове за утврђивање потенцијалне подобности једне или више парцела непокретности за реализацију "Инфраструктурних пројеката од јавног интереса", катастарске области насеља Дрен и Леша у општини Лепосавић, објављено је на званичном сајту владе.

Такође је усвојена одлука о даљем разматрању захтева за експропријацију за јавни интерес непокретне имовине, која је неопходна за реализацију, "Инфраструктурних пројеката од јавног интереса", у катастарским зонама Шаљска Бистрица, Вељи Брег и Дрен у општини Лепосавић, као у зонама Брњак, Зубин Поток, Бање и Горњи Јасеновик у општини Зубин Поток.

Поводом најаве градње базе специјалне граничне полицијe житељи села Дрен и других заселака код Лепосавића протестују други дан због отварања нових и проширења постојећих путева који воде до њихових имања а која им је експропријацијом одузела влада у Приштини.

Мештани захтевају обуставу радова, а ЕУ у Приштини саопштава да са забринутошћу прати шта се догађа и апелује на владу у Приштини да поштује процес и права власника имовине.

Из Мисије ЕУ у Приштини напомињу да косовски закон налаже одређени период консултација и отвара простор грађанима за потенцијалне жалбе.

"Важно је напоменути да процес експропријације, према закону, захтева период за јавне консултације и могућност за погођене грађане да оспоравају било коју одлуку о експропријацији на суду пре него што било која одлука о експропријацији постане коначна", саопштили су из Мисије ЕУ и апелују на косовску владу да "предузме све напоре како би осигурала да се поштује одговарајући процес и да се права власника имовине у потпуности поштују".

Правни заступници власника имања у Дрену поднеће тужбу за утврђивање законитости, да јавни интерес нема превагу над приватним и затражити обуставу ескпропријације.

петак, 31. март 2023.
14° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета