Вучић и Земан отворили обновљени Чешки дом у Београду

Председник Србије Александар Вучић и председник Чешке Милош Земан отворили су, пресецањем врпце, обновљени Чешки дом у Београду. "Овај објекат мора да буде залог најлепшег пријатељства грађана Србије и Чешке", рекао је председник Вучић.

Отварању реновираног објекта присуствовали су амбасадор Чешке у Београду Томаш Кухта и бивша ученик Чешког дома Јармила Лањик.

Председник Вучић је рекао да је председник Земан прави пријатељ Србије и да је био уз наш народ када су то само храбри смели да буду.

Вучић је рекао рекао да чешка пословица каже да је прави пријатељ онај који је уз вас када сви оду, као и да је боље ходати са пријатељм по мраку него сам по Сунцу.

"Председник Земан је био уз нас и када су само храбри били уз нас и он је пријатељ са којим смемо на Сунце и када је дан и ноћ и мрак. Био је један од ретких који је смео да говори о слободарској традицији Србије и о борби Србије за свој опстанак. Више пута у протеклих 10 година на најправеднији начин је истакао кроз које је патње Србија пролазила. Увек се залагао да Србија хитно и без одлагања приступи ЕУ", нагласио је Вучић.

Он је указао да је Земан радио на јачању дипломатских и културних односа две земље и да је носилац највиших одликовања наше земље.

"Толико је било бирократских тешкоћа и проблема, али Земан је толико желео да се уради Чешки дом и рекао да не може да дође у Београд док то не урадимо. То је за мене постала заповест. Сви смо се ангажовали да урадимо тај важан посао. Вратили смо Чешкој оно што јој по правди припада", рекао је Вучић.

Председник Вучић је истакао да је хтео да поправимо услове за очување језика и културе чешком народа и заједници у Србији, али и да повећамо сваку другу врсту сарадње између две земље.

"Овде, далеке 1928. године, ову зграду су изградили чланови чешког удружења, ми смо сада уложили готово 2,4 милиона евра и све радове смо изводили уз уважавање захтева чешке стране у односу на првобитни архивски пројекат. Отакар Вавра, иначе ментор нашег Емира Кустурице, пре режисерског посла студирао је архитектуру, рекао је - филм се мора градити као кућа, од јаких кућа ка крову који не прокишњава", навео је Вучић.

Поручио је да сматра да по истом принципу морамо да градимо наше односе, између Срба и Чеха и измедју Србије и Чешке.

"Чешки дом је један од камена темељаца тих најквалитетнијих односа, овај објекат мора да буде залог најлепшег пријатељства грађана Србије и Чешке. Хвала вам председниче на свему и свима на ангажману који су учестовали у овом великом послу", навео је Вучић.

Председниче Земан, увек сте добродошли у своју кућу, Чешку кућу и у Србију, поручио је Вучић. 

Отворена врата чешке културе 

Обновљена зграда Чешког дома у Београду служиће ширењу чешке културе, развијању односа између две земље, подржавати рад мањине, едукацију и спортске активности на начин да се допринесе јачању разумевања између држављана братских земаља Србије и Чешке, рекао је  амбасадор Чешке у Београду Томаш Кухта.

Председник удружења "Чешка беседа Београд" Андреј Кубичек изјавио је да је Чешки дом у потпуности реконструисан. "Од подрума до плафона све је потпуно сређено - окречено, сређени подови, постављене нове електричне инсталације...", навео је Кубичек.

Како је истакао, омогућено је да се у Чешком дому отворе врата чешке културе за све грађане Србије, јер ће се ту изводити драмске изложбе, књижевне вечери, концерти, гастрономски догађаји...

Поводом отварања обновљеног Чешког дома, приређене су две изложбе - српска и чешка.

Српска изложба састоји се од низа слика и текстова који сведоче о историји Чешког дома, али и фотографије радова о обнови тог објекта, док се на чешкој изложби могу видети фотографије којима је представљена чешко-српска војна сарадња током скоро два века.

Вучић и Земан су данас, у Палати Србија, потписали декларацију о јачању културне сарадње и успостављању Чешког дома у Београду.

Чешки дом налази се у Улици Светозара Марковића 79 у Београду.

субота, 01. април 2023.
10° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно