Читај ми!

Таковска 10 о Космету: О чему се може преговарати, шта мора да се испуни

Београд је под никад већим притисцима да прихвати немачко-француски план који још увек није објављен, а они који су га видели потврђују да садржи неке врло "горке залогаје". Владимир Орлић истиче да о КиМ мора да се разговара и да мора да се настави озбиљна политика, како би се омогућио трајни мир. Снежана Пауновић поручује да се морају сагледати чињенице и да нема никаквог признања и бланко дозвола за улазак Косова у УН. Зоран Лутовац одбија консултације са председником и каже да ЗСО има смисла само ако је то увод у "консоцијативни статус за Србе". Одбити ултиматум Запада и питање КиМ не решавати док не прође украјинска криза, предлаже Бошко Обрадовић.

О решењу питања КиМ у оквиру немачко-француског плана у емисији Таковска 10 говорили су Владимир Орлић из Српске напредне странке, Снежана Пауновић из Социјалистичке партије Србије, Зоран Лутовац испред Демократске странке и Бошко Обрадовић из Српског покрета Двери.

Владимир Орлић је истакао да је о плану који се нашао пред Србијом председник Александар Вучић отворено говорио пред грађанима, о томе са чиме се суочава и о, како каже, тешким последицама уколико бисмо одбили да се бавимо њиме.

Напомиње да ће Скупштина Србије одржати седницу о Косову и Метохији, подсетивши да је и пре пет месеци таква седница одржана, те да је на њој говорио и председник.

Што се тиче консултација председника са опозиционим странкама, тврди да њих то не занима.

"Суштински их занима позорница. Исто су прошли пут тражили да дође Александар Вучић, а њима је био проблем да на тој седници буду... У просеку су провели по сат и по, два у сали", рекао је Орлић.

Такав однос очекује и на предстојећој седници.

"Политика коју држава води, коју предводи Александар Вучић, коју проводимо у Скупштини је политика којој алтернативе нема, све остало су празне приче", рекао је Орлић.

Напомиње да је подршка већине народних посланика неспорна, али не очекује шире јединство по питању КиМ.

"Моја очекивања базирана су на томе што они сами кажу - да је Вучић издајник, да нема сагласности и јединства са њим зато што је најгори на свету", рекао је Орлић оценивши да опозицију занима јединство да се буде против.

Снежана Пауновић каже да жели да верује да се овог пута неће доћи у ситуацију да се овако важна тема своди на прикупљање политичких поена, јер ће то бити лош пут.

Напомиње да се пред Србијом не налази француско-немачки, већ европски предлог.

"Оно што су линије СПС-а не разликује се од црвених линија владајуће већине и државе Србије у овом тренутку, а то је да нема никаквог признања, нема бланко дозвола за улазак у УН и да су безбедност људи који живе на КиМ, али и расељени - приоритет свих приоритета", истиче Пауновић.

Разлози против консултација

Зоран Лутовац каже да ДС неће ићи на консултације, јер то, наглашава, нису консултације о томе како треба решити неки проблем.

"Већ би требало да оставе привид у јавности како се председник консултује са другим политичким актерима да би он приказао да се о важним политичким питањима консултује и са другима, а уствари све време воде самосталну политику", рекао је Лутовац додавши да је Вучић ван својих овлашћења "узурпирао политику Владе".

Други разлог за неодлазак на консултације са Вучићем је, истиче, то што је председник добио готов предлог.

"Сувишно је разговарати са неким ко није учествовао у изради тог предлога, он није прави саговорник, прави саговорник је онај који је сачинио тај предлог", рекао је Лутовац.

Бошко Обрадовић оцењује да се Србија налази пред новим ултиматумом успостављеним са Запада.

"Са идејом да признамо лажну државу Косово, омогућимо улазак у УН и да се одрекнемо дела своје територије", рекао је Обрадовић.

Додаје да је једини могући одговор одбијање таквог предлога, за који наводи да је супротан нашем Уставу и Резолуцији 1244.

"Ми смо за реинтеграцију Косова и Метохије", рекао је Обрадовић и додао да је питање да ли ће власт да подржи, како каже, "НАТО предлог" или да одбије и тиме, истиче, "не дозволе да Косово постане независна држава уз подршку власти из Београда".

Поручује да су праве консултације седница Скупштине Србије јер, како каже, народни посланици морају добити информације о томе шта је тачно садржај овог предлога.

"Шта је проблем да ми постигнемо опште народно јединство и сви заједно гласамо против тог предлога. Ја сам за то национално јединство", рекао је Обрадовић.

Критике на рачун претходника 

Обрадовић је упитао зашто се само говори о последицама ако не прихватимо, а не говори се о томе шта ће се десити ако прихватимо тај предлог.

"Да будемо једина земља на свету која се одрекла дела своје територије, да оставимо Србе на КиМ и угрозимо њихову безбедност", рекао је Обрадовић, окрививши за актуелно стање државну политику о КиМ у протеклих 10 година.

На то је Орлић констатовао да опозиција не жели консултације зато што, како каже, "нису заинтересовани ни за КиМ, ни за српски народ, ни за Србију".

Говорећи о ситуацији у којој се Србија налази, Орловић је критиковао претходну власт, током које је дошло до погрома и једностраног проглашења тзв. независности, као и пуштања из затвора Аљбина Куртија и других заробљеника.

"За шта је крива наша државна политика? Што смо јачали државу и наше позиције на КиМ, што смо обезбедили 10 година мира, између осталог и Бриселски споразум", рекао је Орлић.

Указао је на то да председник позива на јединство јер је то најбоље за државу, а да се из парламента шаље погрешна порука јер се тај позив одбија "са гнушањем".

"Уместо да пошаљу поруку да цела Република Србија стоји на страни Србије", рекао је Орлић.

Међутим, Лутовац каже да је прво питање око којег треба да се постигне консензус - да имамо "нормално уређену демократску државу у којој се зна ред и поредак, владавина права, друштвене правде и политичка одговорност".

"Када је Александар Вучић био у Скупштини узео је и говорио без престанка сатима, оптуживао све претходнике за све и свашта, а онда позвао на јединство. Ово сад изгледа отприлике овако - он позива увече на јединство, а ујутру Ана Брнабић ради оно што је он радио у Скупштини", рекао је Лутовац.

Обрадовић оцењује да је пред Србију постављен ултиматум којим Запад тражи оно што се није тражило ни од једне државе на европском путу - да се одрекне своје територије.

"Имамо Устав који нас обавезује... О чему Вучић може да преговара када се заклео да ће бранити свим снагама КиМ као саставни део Републике Србије", упитао је Обрадовић.

Поручује да постоји и другачија политика.

"Која би поништила Бриселски споразум јер је антиуставни, јер се Бриселским споразумом држава повукла са севера КиМ и дозволила улазак специјалих јединица", рекао је Обрадовић.

Говорећи о свом предлогу решења, Обрадовић је рекао да на КиМ треба вратити државне институције Србије.

"Да се тема врати у Савет безбедности УН и ако већ амерички представник учествује у разговорима у Бриселу, зашто не позвати и руског представника да онда и ми имамо неког на нашој страни", рекао је Обрадовић.

О повлачењу признања и (не)реалним очекивањима

Лидер двери напомиње да више од половине држава света и пет чланица ЕУ није признало тзв. независност КиМ.

"Ја честитам актуелној власти на једној ствари - а то је рад на томе да велики број светских држава повуче признање лажне државе Косово. А ми сада треба да прихватимо", констатовао је Обрадовић.

Пауновић је истакла да је бесмислено говорити да је владајућа већина спремна да дозволи улазак Косова у УН, а у истом тренутку хвалити рад на повлачењу признања.

"Врло је неодговорно говорити и да треба да прекинемо све разговоре, да се распишу избори, свесни тога да је цела Европа ћутала када референдум и избори нису могли бити спроведени на простору КиМ", рекла је Пауновић и апеловала да не треба покушавати да се профитира на трагедији косовских Срба.

"Није рационално у овом моменту очекивати да Србија уз сву своју добру вољу распише локалне изборе на КиМ, не залуђујмо народ. Ако говоримо о враћању 1.000 припадника војних и полицијских снага, је л' та одлука зависи од Београда или команданта Кфора по Резолуцији 1244? Немојмо да под тепих стављамо чињенице да бисмо залуђивали народ", рекла је Пауновић.

ЗСО - предуслов или део плана

На питање да ли је формирање ЗСО предуслов да се уђе у даље разговоре, Пауновић одговара:

"Апсолутно је предуслов да се уђе у разговор о овом предлогу. ЗСО је део Бриселског споразума, чак је и Вучић одбио априори да се ЗСО пренесе на нешто што би требало да буду преговори који ће се водити и о овом документу".

"Нећемо ни о чему разговарати пре него се формира ЗСО као једна од кључних ставки", каже Пауновић.

Орлић напомиње да је све о чему се говори суштински јако важно, што се односи и на ЗСО.

"Коју имамо као тему уопште, као што и КиМ данас имамо као тему - захваљујући Александру Вучићу. ЗСО јесте предуслов за било шта даље", рекао је Орлић.

Подсетио је да је и бивша власт обећавала реинтеграцију, да су преговори тада пребачени у Брисел, као и да је су, како наводи, РОСУ на север ушле 2011. године, те да је административна линија на Јарињу и Брњаку постављена у прошлој власти.

Лутовац одговара да су напори да се питање КиМ реши демократски постојали све до Кумановског споразума.

"Резултат Кумановског споразума је да се више није могло о Косову одлучивати у оквирима Србије. Од тада то питање прелази на међународни ниво", каже Лутовац.

Напомиње да ЗСО има смисла једино ако је то почетна фаза стварања "консоцијативног статуса за Србе".

"То значи да Срби одлучују о кључним, виталним питањима која се њих тичу самостално. То не предвиђа Бриселски споразум", рекао је Лутовац.

"Када говоримо о статусу, тј. стању на Косову и положају Срба на КиМ, можемо да успоставимо консоцијативни модел без обзира на који ће се начин решити статус", каже Лутовац и напомиње да је за то потребан "преговарач који има интегритет".

За Обрадовића је кључно на основу чега се формира ЗСО.

"Да ли се ЗСО формира по уставу и законима лажне државе Косово, па се борите за људска права у лажној држави, или се формира у држави Србији. Једино што заиста може да помогне Србима на КиМ је повратак државе Србије и њених институција", каже Обрадовић.

Истиче да Двери нису за прекид преговора, већ за њихово пребацивање у СБ УН и пита зашто се власт дистанцира од Русије.

"Не смемо да прихватимо и потпишемо било шта док се не заврши украјинска криза, након завршетка украјинске кризе мења се политичка карта света... Тада ћемо моћи да реализујемо наше државне интересе", рекао је Обрадовић и упитао зашто Запад жури.

Орлић наглашава да се председник држи устав.

"Наше позиције чува и црвене линије које је поменуо 500 пута - да чува наше државничке интересе", рекао је Орлић.

Шта даље

На питање које би решење волели да виде, саговорници одговарају:

"У овом тренутку треба да се ради на нормализацији паралелно док се ради на статусу. Све време нисмо радили на нормализацији односа, односа са Албанцима, само су се дизале тензије и подстицали сукоби", рекао је Лутовац.

"Борба а не капитулација", поручује Обрадовић, подсетивши да се на КиМ налази наше највеће богатство и да од њега не смемо одустати.

"У обавези смо да сагледамо као одговорни људи - чињеница је да су нам јуче упуцали човека на КиМ", каже Пауновић истичући да СПС чврсто остаје на ставу да је КиМ део Србије, али да неће обмањивати народ да ће се све решити уколико један човек оде са власти.

"Зна се шта ми треба да радимо, да разговарамо даље, да наставимо свој европски пут, односно све оно што он подразумева, зато што без тога живота нема, нема посла, нема пара, нема хлеба, нема ничега", рекао је Орлић.

Позива на напоран рад и на проналажење компромиса са Албанцима који би омогућио трајни мир.

"Да водимо озбиљну политику какву води наша држава", рекао је Орлић.

субота, 13. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво